Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

25 éves a Vendég a háznál - születésnapi interjú Keresztes Ilonával 2. rész

2017. április 30. - Szemlélődő Szív

Huszonöt éves a Kossuth Rádió gyermeknevelési műsora, a Vendég a háznál. Ennek apropóján a műsor felelős szerkesztőjét, Keresztes Ilonát kérdeztem az indulásról, a műsorkészítés kulisszatitkairól és megindító emberi történetekről.

2. rész

csalibari_ilona_1.jpg

- Hogyan, mennyi idő alatt készül el az a huszonhárom perces műsor, amelyet nap mint nap hallhatunk?

Megemelem a kalapom az előtt, aki képes kiszámolni, hogy mennyi idő alatt készül el egy műsor. Sok tényezős: néha egy fél nap felvenni, két óra megvágni, egy óra összezenélni. Máskor napokig olvasunk és nyomozunk egy-egy téma után, sőt van, hogy hónapokig vacakolunk, mire együtt van minden egy adáshoz. Az is előfordul, hogy a történet annyira megviseli a riportert, hogy a felvétel napján képtelen már mással is foglalkozni. De az átlagos menetrend az, hogy a szerdai értekezleten dől el, melyik témákat vesszük elő a következő hetekben. Egymásnak is adunk kontaktokat, hozunk riportokat. Ez a délután kulcsfontosságú a műsor életében. Ilyenkor visszajelzünk egymásnak, vitatkozunk az új témákon, és jóízűeket beszélgetünk.

- Melyik részét szereti legjobban a munkájának?

A beszélgetést – amikor felveszem a műsort. Egyértelműen ez a legjobb. A felkészülés izgalmas, de néha verejtékes, a szervezés nyűgös, a szerkesztés viszont nagyon jó, mert szeretem megalkotni a műsort. És végül az adminisztráció az egésznek a halála. Ezt a körmölős, pötyögős feladatot szívesen átadnám valakinek, mert semmi türelmem nincs hozzá.

- Szokásos szerdai telefonügyeletükön leggyakrabban milyen kérdésekkel keresik fel Önöket?

Korábban az volt a jellemző, hogy mindenféle apróbb, nagyobb egészségügyi kérdéssel telefonáltak hozzánk. Voltak visszatérő szakértőink, akik segítettek választ, megoldást találni. Az utóbbi időben elmaradnak az orvosi kérdések. Ezekre mindenki megtalálja a választ az interneten. Úgy tapasztalom, hogy mostanában inkább a nevelésben és a családi kapcsolatok bonyolításában kérnek segítséget. Vannak új keletű problémák is, amelyekről még a kutatók is vitatkoznak. Próbáljuk követni az eredményeket és segíteni a tájékozódásban. Például az autizmus, figyelemzavar (ADHD) sok fejtörést okoz mindenkinek. A homoszexualitás kérdése is napirenden van, és folyamatosan feszegetik az élet-halál kérdéseket is a hallgatóink. Azzal, hogy már lombikban is létrejöhetnek kisbabák, felvetődött a kérdés, hogy mikortól ember az ember. Látom, hogy, amíg erre nem születik valós válasz, tanácstalanok leszünk a legfontosabb kérdésekben. És megnyílt az érdeklődés a transzcendens irányba is.

vendeg_a_h1.jpg

- Lehet tudni, milyen nemű és milyen korú hallgatók kapcsolnak fél 12-kor a Kossuthra?

Minden korosztály hallgat minket, kivéve azokat, akik iskolában vannak ebben az időpontban. Azt tapasztalom, hogy valós időben az idősebbek követik az adást, illetve az édesapák, akik épp autóban ülnek. A fiatalabb szülők inkább az internetet keresztül próbálják elérni akkor, amikor épp ráérnek, például vasalás vagy főzés közben meghallgatnak egyben egy egész hetet. Most csak fel kell menni a Vendég a háznál Facebook oldalára, ahol minden adásnak megtalálható a linkje, sőt megmutatjuk azt is, hogyan dolgozunk.

- Hogyan ünneplik a negyedszázados születésnapot? 

- Az ünnepi adásunkban, május 4-én, régebbi adásokból szerkesztünk műsort. Olyan témákat keresünk elő tizenöt, húsz, huszonöt évvel korábbi időből, amelyek azóta sokat változtak. Ilyen a szülés, a fegyelmezés vagy a számítógéphez való viszonyunk. Ráadásul azt találtuk ki, hogy szülinapi VENDÉG-SÉG-et szervezünk a Magyar Rádió Pagodájában. Május 6-án 10:00-15:00-ig családi házzá változik a legendás hely a Bródy Sándor utcában, és várjuk a hallgatóinkat, hogy személyesen is találkozhassunk és ünnepelhessünk. Lesz nappali szoba, ahol izgalmas beszélgetéseket szervezünk, lesz hempergő a kicsiknek, szoptató hely a kismamáknak, kézműves és társasjáték barlang a nagyobbaknak, és a VÁLASZ-UTAK diákjai is ott nyüzsögnek majd a TV Maci szobájában, ahol kérésre bármennyit mesélnek a kicsiknek, illetve diskurálnak a tizenévesekkel. Délelőtt hatalmas éneklést rendezünk a Ringatósokkal. Gállné Gróh Ilona és lánya Gáll Viktória Emese érkeznek hangszerekkel felszerelkezve. Meghívtuk Süsüt is, aki egész nap velünk lesz. Természetesen megeszünk együtt egy hatalmas tortát, és estére meghívtuk a régebbi kollégákat is, hogy visszanézzünk együtt a régebbi időkre. A nem mindennapi programra itt lehet regisztrálni: http://www.mediaklikk.hu/musor/vendegahaznal/ .

Kép: MTVA, Kovács Attila

Ha lemaradtál a Keresztes Ilonával készített interjú első részéről, itt elolvashatod.

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr4612469635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása