Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Adventi kellékek

2017. december 04. - Szemlélődő Szív

Tegnap meggyújtottuk az adventi koszorú első gyertyáját. Három hét múlva ünnepeljük a családok és a szeretet ünnepét. Mi kell ahhoz, hogy meghitt hangulatban készülhessünk a karácsonyra? Mindenkinek más és más. Most az én adventi listám következik.

Christmas, Lights, Snow, Christmas Lights, Holiday

1. Fények  és ünnepi világítás

A teraszunk fölé szerelt külső és a nappalink gázcsövein kifeszített belső fényfüzérek elengedhetetlen kellékei az év utolsó hónapjának. Az égő gyertyák két mindenre kíváncsi kisgyerek mellett egyelőre még nem működőképes alternatívák nálunk. Ha nagyobbak lesznek, bizonyára hosszabb ideig égethetjük az adventi koszorú gyertyáit, mint az elmúlt esztendőkben.

2. Adventi naptár a kisfiamnak

Tavaly készítettem a nagyobbik fiamnak az első adventi naptárát. A boltban kapható, csokikkal teletömött változatot nem találtam szimpatikusnak, ezért esett a választásom egy környezetbarát, újrahasznosítható ötletre. A mi verziónk minden felesleges cicomát nélkülöz. Egy télapót rajzoltam, és az ő szakállából vágunk le minden nap egy-egy beszámozott darabot. A kisfiamban pedig fel sem merül, hogy hiányzik a napok számolásához egy bizonyos csokimennyiség. Decemberben e nélkül is folyamatosan édességgel tömi magát.

3. Adventi vásár

Mindegy, hogy a csekélyke méretű helyi vagy a grandiózusabb szegedi vásárba, de valamelyikbe mindenféleképpen mennünk kell. Az utcákat és a tereket betöltő meleg fények, a forralt bor, a sült gesztenye és az áruk kavalkádja még az emberekkel zsúfolt helyeket is elviselhetővé teszik ilyenkor.

4. Karácsonyi sütemények

A karácsony és a bejgli elválaszthatatlan párost alkotnak. Nekem ez utóbbival nem kell bajlódnom, a férjem ugyanis tökéletes mákos és diós változattal kényeztet minket. Tavaly már a nagyobbik fiammal közösen készítettünk mézeskalácsot és püspökkenyeret. Ezek az idillinek induló, ám többnyire veszekedésbe fulladó tevékenységek idén sem maradhatnak el.

Cinnamon Stars, Cinnamon Sticks, Pine Cones

5. Hagyományos karácsonyi menü

Mióta a férjemmel közösen ünnepeljük a karácsonyt, kialakult egyfajta menüsorunk. Ezt úgy állítottuk össze, hogy mindkettőnk ízlésének megfeleljen, tehát húsos és húsmentes fogásokat egyaránt tartalmazzon. Amit tudunk, előre elkészítünk, hogy ne huszonnegyedikén kelljen kapkodnunk, így aztán szenteste már nem kell  gasztronómiai újításaink eredményétől tartanunk. A bevált ízek és a közös főzés öröme aztán valóban meghitté teszi a karácsonyt.

6. Jótékonykodás

Néhány éve a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójában vettem részt. Használt, de még jó állapotban lévő játékokat szedtem össze, festéket, rajzlapot, édességet vásároltam, hogy szebbé tegyem egy-egy nehéz sorsú gyermek ünnepét. Idén ilyen kezdeményezésekben előreláthatólag nem veszek részt, ehelyett viszont a gyermekeim kinőtt ruháit, megunt játékait, valamint a saját, már nem használt ruháinkat fogom eladományozni a Hajléktalan Segítő Központnak. Remélem, jut időm arra, hogy a kisfiam bontatlan, de már lejárt szavatosságú tápszerét néhány  - számunkra - használhatatlan ronggyal együtt elvigyem a helyi állatotthonba is. (Nem tudom, vajon az előbbit fel tudják-e még állatok etetésére használni, de teszek egy próbát.) Ha vásárlás közben megkérdezik tőlem, tennék-e a kosaramba néhány tartós élelmiszert, hogy azt szétoszthassák a rászorulók között, igent fogok mondani.

Christmas, Gifts, Presents, Wrapping, Bows, Festive

7. Ajándékozás, csomagolás

Ajándékozni soha nem egyszerű, hiszen bele kell bújnod egy másik ember fejébe és szívébe. Annál viszont nincs magasztosabb érzés, mint amikor azon gondolkodsz napokig, hetekig, hogyan tegyél boldoggá egy számodra fontos személyt. A webáruházakban és a futárszolgálatoknál tomboló őrület időnként komolyan próbára tudja tenni az ember türelmét és idegrendszerét. Amikor viszont minden ajándék megérkezik, kezdetét veheti az alkalomnak megfelelő, ízléses csomagolóanyagok és masnik kiválasztása.

8. Tisztaság kívül-belül

Ahhoz, hogy felemelt, átszellemült lelkiséggel tudjuk átadni magunkat a karácsonynak, mind a lakást mind magunkat rendbe kell hoznunk. Ilyenkor mindig megpucolom az ablakokat, függönyt mosok, takarítok. Huszonnegyedikén hajat mosok, az alkalomnak megfelelő ruhát húzok, és hálát adok azokért a szeretteimért, akik nélkül szegényebb és szomorúbb lenne az életem.

Téged mi segít, hogy rá tudj hangolódni az adventre?

Kép: pixabay

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr3113418291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása