Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Meglepő tények a dentálhigiénikustól

2018. május 04. - Szemlélődő Szív

A héten Boros Dóra dentálhigiénikussal, fogászati asszisztenssel beszélgettem. Bár tájékozottnak és nyitottnak tartom magam, ha fogápolásról van szó, Dóri néhány mondata bizony megdöbbentett. Nézzétek, csak!

Broken tooth. Radiography

1. A fogproblémák hátterében a prevenció hiánya áll.

Sem a megfelelő tájékoztatás sem a megelőzés nem kap elegendő hangsúlyt a mindennapok során. Az iskolákban a diákok egyedül szexuális felvilágosításon esnek túl. Egyéb, az egészségük védelmét szolgáló előadásnak nem jut hely a tanórákon. Sokaknak azért mennek tönkre a fogaik, mert nem volt előttük megfelelő példa, amelyet követhettek volna, soha senki nem mondta el nekik, hogyan ápolják rendesen a fogaikat. Ennek egyenes következménye, hogy nem is tudnak használható szájápolási szokásokat továbbadni.

2. A tejfognak hitt fogak nem minden esetben tejfogak.

Tejfogak hátul az ötösig jönnek. A hátrébb található maradandó fogak 5-7 éves kor körül jelennek meg. A gyerekek nem szeretik mosni hátul a fogaikat, ezért gyakran elmarad az alapos tisztítás. Szülőként még az iskolakezdést követően is át kell mosnunk gyermekünk fogait - legalább naponta egyszer, este. Ha elsikkadunk a rendszeres fogmosás fölött, gyermekeink idő előtt veszíthetik el fogaikat. Kétségbeejtő, hogy manapság egyre gyakrabban húznak maradandó fogat alsó tagozatos gyerekeknek .

 

3. A beteg fog több problémát okozhat, mint gondolnánk.

A problémás fog hajhullást, valamint ízületi fájdalmat is okozhat. A kismamáknak kimondottan ügyelniük kell fogaik egészségére, mert egy-egy beteg fog akár koraszülést és vetélést is okozhat. Nem árt, ha a kispapák is ügyelnek fogazatukra, ugyanis az elhanyagolt szájüregben Streptococcus baktériumok szaporodhatnak el, amelyek meg is betegíthetik az újszülöttet.

4. Nem a terhességtől hullanak ki a kismamák fogai.

A várandósság során jelentkezhet fokozott fogínyvérzés és megnő a hajlam a fogszuvasodásra is. A fogak azonban nem magától a terhességtől hullnak ki, hanem a nem tökéletes szájápolási rutintól.

5. A fogkefe kiválasztása több figyelmet igényel, mint a fogkrémé.

Felnőttek számára is ajánlott beszerezni gyerekfogkefét, mert ez méretéből adódóan olyan helyekre is befér, ahová a felnőtt fogkefe nem. Az ideális fogkefének puha feje van és sűrűk a sörtéi. A gumírozott és a különböző irányokba álló sörték kevésbé hatékonyak. Ha nem küzdünk speciális fogászati problémával, teljesen mindegy, milyen fogkrémet választunk, ugyanis nagyjából mindegyik azonos mennyiségű fluoridot tartalmaz.

Beszélgetésünk további részleteit hamarosan valahol máshol is olvashatjátok. :)

Kép: freeimages

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr9813890900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása