Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

"Szülőként az a feladatunk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben" - egy Vekerdy-előadás összefoglalója 2. rész

2018. június 21. - Szemlélődő Szív

A Vekerdy-előadás folytatásában egy esszenciális tételmondat következett: legfőbb feladatunk szülőként, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Aki ugyanis anyaként örökké elégedetlen magával, mert úgy érzi, távol áll a tökéletességtől, az megőrül, ráadásul a gyerekét is megőrjíti. Elhangzott a jól ismert gondolat, miszerint a jó anya nem vasal, a férfiak hordjanak pólót, de ha mégis inget akarnak felvenni, vasalják ki maguknak! Persze érdemes ezt a példát szimbolikusan érteni, hiszen itt nem(csak) a vasalásról, hanem minden egyéb, kötelezőnek gondolt házimunkáról van szó. A segítségkérés és a munkamegosztás a gyerekneveléshez hasonlóan itt is nélkülözhetetlen. A gyereknek ugyanis nem egy steril lakókörnyezetre és egy kimerült anyára van szüksége, hanem laza és oldott szülőkre. Nem véletlen, hogy az első gyerek még szorongó, perfekcionista, mert a szülő is szorong, hiszen még neki sem volt gyereke. A második gyerek sokkal mosolygósabb, barátságosabb, mert a szülő is lezserebb, oldottabb már a második gyereknél. Elengedhetetlen tehát, hogy élvezzük az életet gyerekkel és gyerek nélkül egyaránt! 

Free stock photo of person, love, people, summer

Az óvodáskorra rátérve bizakodással töltött el a hír, miszerint az a gyerek, aki minden nap hall mesét, az iskoláskor kezdetére másfél évvel is megelőzheti azt a kortársát, akinek nem olvasnak rendszeresen. Emellett megnyugodtam, mert nemcsak én, hanem a tanár úr is úgy gondolja, hogy teljesen felesleges óvodásokat angolul tanítani és különórákra járatni. Nem abból lesz ugyanis topmenedzser, akit már óvodásként hasonló "hülyeségekkel" fárasztanak, hanem abból, aki szabadon játszhatott óvodásként és lehetett hanyag kamasz. Az óvodának nem szakköröket kell biztosítania, hanem mindennapi hallott mesét, szabad játékot (ami a legfejlesztőbb tevékenység), sok jól utánozható tevékenységet és lehetőséget az áradó beszédre!

Az iskolás évek kiemelt feladata megtanítani a gyerekkel, hogy az iskola az ő dolga. Ha négyszer egyest kap (törvényellenesen!), amiért otthon felejti a tornazsákját, ötödjére már eszébe jut, hogy neki kell gondoskodni róla. Emellett azt is hangsúlyozta a tanár úr, hogy egyértelműen megrontja a családi atmoszférát, ha a szülő elkezdi otthon korrepetálni, nyaggatni a gyerekét. Ez ugyanis azzal jár, hogy kölcsönösen megutálják egymást. Ha viszont segítséget kér a gyermekünk, legyünk a partnerei, sőt akár a cinkosai is! Ha kell, diktáljuk le neki a fogalmazást ahelyett, hogy kioktatnánk arról, miért nem kezdett neki hamarabb a feladatnak vagy miért nem tudja egyedül megírni. Közben pedig ne tartsunk attól, hogy emiatt ellustul! Ha néhány példát mutatunk neki arra, hogyan oldjon meg egy feladatot, rövid időn belül meg fogja tanulni. És még a békés családi légkör is megmarad.

Free stock photo of black-and-white, hands, love, people

A felső tagozatos évek és a kamaszkor kéz a kézben jár. Ilyentájt minden családban elhangzik a "Mi volt az iskolában?" kérdés és az erre adott "Semmi. Hagyjál!" felelet. Ne ijedjünk meg, ha a kamasz bezárkózik, ugyanis egy új személyiség születik ebben a hormonoktól háborgó időszakban, akit a gyerekünknek egyedül kell kihordania. Viseljük türelemmel, ha a gyerekünk tekintete azt üzeni, hülyék vagyunk! A kamasz ugyanis nem tud nem szemtelen lenni. Biztosítsuk a szeretetünkről és szenteljünk figyelmet a köztünk lévő érzelmi kapcsolat ápolásának! Engedjük, hagy szabadon bontogassa a szárnyait! Ha kisgyermekként megkapta a szükséges érzelmi biztonságot, húsz-huszonhárom éves korára majd megnyugszik, és egy kedves, jólnevelt felnőtt lesz belőle. Addig már csak pár évet kell kibírnunk.

Kép: Pexels

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr7514062803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása