Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Legnagyobb bűnünk, az ételpazarlás 2. rész

2016. május 20. - Szemlélődő Szív

Ahogy arról az első részben már beszámoltam, egy hónapon keresztül minden egyes nap lemértem, és feljegyeztem, mennyi ételt dobtunk a kukába. Amennyire tudtam, odafigyeltem, hogy minél kevesebb étel vesszen kárba, az eredmény azonban így is elrettentett (közel 5,5 kg!).

De miért is olyan fontos tudatosnak lennünk a konyhában?

A FUSIONS projekt adatai alapján az Európai Unióban évente 88 millió tonna (!!!) ételhulladékot dobunk ki. Ennek értéke megközelítőleg 143 milliárd (!!!) euró. A legtöbb ételhulladék (47 millió tonna) a háztartásokban keletkezik. Az EU-ban kidobásra ítélt élelmiszer-hulladék 70%-a köthető a fogyasztókhoz, a kereskedőkhöz és a vendéglátáshoz, a további 30% pedig a termelő és a feldolgozó szektorhoz. Az egy EU-lakosra jutó hulladék mértéke 173 kg. Magyarországon az EU 2006-os becslése szerint 40.000 forintnyi ételt dobunk ki.

Ha el is siklunk az adatok által felvetett etikai kérdések mellett, még mindig szembesülnünk kell a ténnyel, hogyan hat a szeméttelepeken bűzölgő, rothadó élelmiszer a sokat emlegetett klímaváltozásra.

A greenfo.hu sokkoló adatai szerint a világon évente megtermelt közel négy milliárd tonna élelmiszer 30-50%-át teljesen feleslegesen állították elő, öntözésükre értelmetlenül pazaroltak el 550 milliárd köbméter vizet, miközben a beláthatatlan méreteket öltő vízhiány egyre nagyobb területeket fenyeget a Földön. (Gondoljunk csak Kaliforniára, amelyet 2013 óta sújt szárazság és ahol emiatt a kormányzó komoly víztakarékossági intézkedéseket léptetett életbe!)

A megtermelt élelmiszert felesleges energiaigényt felhasználva tárolni kell, majd el kell szállítani a fogyasztókhoz. A kamionokból áradó gázok levegő- és zajszennyezést okoznak, miközben az utak és az áruházak építése veszélyezteti egyes fajok élőhelyét. A szennyezett levegő légzőszervi panaszokat, asztmát, de szív- és érrendszeri problémákat vagy akár koraszülést is okozhat. Az otthoni tárolás szintén nemkívánatos víz-, energia- és csomagolóanyag-használattal jár. A kidobott élelmiszer pedig veszélyes gázokká, elsősorban metánná alakul, és így nagy mértékben hozzájárul az üvegházhatáshoz. Egész pontosan egy kiló kidobott élelmiszer úgy szennyezi a környezetet, mintha két kiló szén-dioxid kerülne a légkörbe.

Indian Spices, Spice, Indian, Food, Ingredient, Cooking

Hogyan csökkenthetjük mi magunk a kidobott élelmiszer mennyiségét?

1. A legfontosabb itt is a tudatosság. Legyünk tisztában azzal, mi lapul a konyhaszekrényben vagy a hűtőnkben! Ha kell, vezessünk listát a bepakolt élelmiszerekről!

2. Ha túl sok ételt főztünk, ne féljünk használni a fagyasztót! Ínséges időkben - némi túlzással élve - életet menthet egy kis adag rakott zöldbab vagy paradicsomos tészta. Hívjuk át barátainkat, családtagjainkat egy kellemes vacsorára és fogyasszuk el együtt a maradékokat! Aki okosan gondolkodik, nem riad vissza a látogatástól, ha nem frissen készült étellel várjuk.

3. Gyorsan romlandó alapanyagokból próbáljunk minél kevesebbet vásárolni és inkább gyakrabban keressük fel a piacot vagy a szupermarketet!

4. Hasznosítsuk újra a kidobásra szánt ételeket! Hogyan? Készíthetünk

- száraz kenyérből fasírtot, leveskockát, pirítóst vagy bundás kenyeret

- húslevesben főtt húsból és zöldségből Cézár vagy francia salátát

- húsvétkor megunt főtt tojásból rakott krumplit

- csirkepörköltből hortobággyi húsos palacsintát

- marhapörköltből gulyáslevest

- tört krumpliból krokettet vagy pogácsát

- főtt rizsből paradicsomlevesbe betétet

- túlérett, bebarnult banánból turmixot vagy zabpelyhes-banános sütit.

 

Némi odafigyeléssel igenis sokat tehetünk az élhetőbb környezetért. Ne felejtsük: sok kicsi sokra megy!

 

 

Az összeállítás forrása:

http://www.elelmiszerbank.hu/hu/hirek/hireink/sajtokozlemeny_europaban_88_millio_tonna_az_elelmiszerpazarlas_frissen_becsult_merteke.html#.Vz8KSeQn5rJ

http://greenfo.hu/hirek/2013/01/10/megdobbento-elelmiszer-pazarlas

http://www.piacesprofit.hu/klimablog/megmutattak-a-gazdagok-hogy-tudnak-sporolni-ha-muszaj/

http://www.ng.hu/Fold/2015/09/21/Az-elelmiszerpazarlas-attekintese

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/13932/legszennyezettseg-hatasai-szervezetunkre

http://diak.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladekfajtak/olaj/

A kép forrása: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr208734634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása