Szemlélődő Szív

"Egy anyukát sem lehet azzal vádolni, hogy csak nyavalyog!" Interjú Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal a szülés utáni depresszióról

2017. szeptember 17. - Szemlélődő Szív

Anyává válni nem mindig egyszerű. A hollywoodi filmek rózsaszín, vattacukros idillje igencsak távolesik attól a valóságtól, amely a szülés után vár az újdonsült anyukákra. Mind a társadalom, mind az anyák irreális elvárásokat támasztanak ilyenkor a nők felé. A bizonytalanság, az alvásmegvonás és a segítség elmaradása mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kismama szülés utáni depresszióba essen. Mit tehetünk ilyenkor? Hogyan ismerhetjük fel a tüneteket? Hogyan segíthetünk? Ezekre is válaszol Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász.

 shame

- Hogyan különböztethetjük meg a szokásos gyermekágyi lehangoltságot és a depressziót?

- A gyermekágyban tapasztalható szomorúság, az úgy nevezett „blue”, nem ritka szülés után. Egyes vizsgálatok szerint 15-20 százalékot is eléri a gyakorisága. A központi idegrendszerre ható hormonok gyors változása okozza arra hajlamos nőknél. Nem is érti sokszor az anyuka a szülést követő három-öt napon, hogy hirtelen miért kezd el sírni, miért érzi magát elhagyatottnak vagy alkalmatlannak. Ezek az érzések legtöbbször két héten belül elmúlnak.

- Mit hívunk szülés utáni depressziónak?

- A gyermekágyi depresszió sokkal komolyabb hangulatváltozást jelent. Hetekig, hónapokig tarthat. Körülbelül az anyák egy-öt százalékát érinti.  

- Milyen okokra vezethető vissza?

- A gyermekágyi lehangoltság és depresszió okai nem világosak. Elsősorban agyi folyamatokra vezetjük vissza, ezért sem lehet egy anyukát sem vádolni, hogy csak nyavalyog. A gyermekvállalás és a terhesség okozta stressz is közreműködhet kialakításában. Ilyen feszültségforrások például a vajúdáskor és a szüléskor fellépő szövődmények, az alváshiány, az egyedüllét és a tehetetlenség érzése. Ha a szülőnőnek a terhesség előtt is volt már valamilyen pszichés eltérése vagy közeli rokonai között volt depressziós, különösen veszélyeztetett lehet. A szociális támogatás hiánya és a házastársi viszály növeli a gyermekágyi depresszió esélyét.

- Milyen tünetek esetén kezdjünk szülés utáni depresszióra gyanakodni?

- Gyakori sírás, hangulatváltozások, ingerlékenység és szomorúság; ritkábban fokozott fáradékonyság, a figyelemösszpontosítás romlása, alvászavarok, a szexuális érdeklődés csökkenése, szorongás, megváltozott étvágy, reménytelenség és megfelelni képtelenség érzése, erős bűntudat. A tünetek megakadályozzák a nőt abban, hogy szokásos napirendje szerint éljen. Van olyan gyermekágyi depresszióban szenvedő nő, aki nem mutat érdeklődést gyermeke iránt vagy attól fél, hogy valamilyen módon kárt tesz csecsemőjében. Előfordul, hogy ez utóbbi a kényszergondolatok fogalmát is kimeríti.

- Csak az első gyermeküket várókat érinti a szülés utáni depresszió?

- Ha egy nő hajlamos hangulati zavarra, akkor minden szülésénél nagyobb az esélye, mint egy átlagos kismamának.

Peaceful rest

- Hogyan előzhetjük meg?

- A táplálkozás, a jóga, a kismama klub sokat segíthet. A kismama torna is ellenállóbbá tehet a hangulati zavarokkal szemben, de biztos védelmet nem nyújt. Ha észleljük magunkon, legjobb szakemberhez fordulni. Először talán célszerű a védőnőktől segítséget kérnünk, mert ők tanácsot is adhatnak, ha csak ennyi kell. Szerencsére eléggé képzettek a súlyosság megítélésében és a szakemberekhez is gyorsan szokták irányítani az anyukákat.

- Hogyan segíthet a család, az orvos és az anyuka saját magán, ha már kialakult a szülés utáni depresszió?

- Tapasztalataim szerint a védőnők fedezik fel leghamarabb a problémát, talán velük bizalmasabb is az anyuka, mint más egészségügyi dolgozóval. A védőnő egyik nagyon fontos feladata, hogy beszélgessen a nővel arról, hogy az újszülött gondozásával kapcsolatos aggodalom teljesen természetes érzés a szülés után.  Sokat segítene a megelőzésben az is, ha a terhesség alatt minél több kismama tanulná meg a relaxációs módszereket terhes tornán vagy kismama klubban. Sokan erejükön felül akarnak teljesíteni. Talán hormonális oka is van annak, hogy egyedül akarja „rendezni a fészket ilyenkor az anya”, éppen ezért tudatosan kell figyelni az erő beosztására. A segítség elfogadását is meg kell tanulni, és megéri bevonni az apukát a teendőkbe akkor is, ha ez először nehezen megy. Emellett nagyon fontos a rendszeres, minőségi étkezés. A depressziót és pánikbetegséget súlyosbító alacsony vércukorszint kialakulásának megelőzésére érdemes tudatosan beosztani a reggelit, ebédet és vacsorát.  Az orvosi segítséget igénylő eseteket minél hamarabb érdemes szakorvoshoz juttatni és ha szükséges, támogatni a kismamát a gyógyszer szedésében. A hangulati állapotot a pszichiáter kompetenciája megítélni, az antidepresszánsok magzatra gyakorolt hatásáról nagyon sok adat van már, kellő tudással ki lehet választani olyat, amely mellet a szoptatás folytatódhat.

- Esetleg segíthet valamilyen vitamin?

- A vegyes táplálkozás mellett érdemes multivitamint szedni szoptatás alatt is. Érdeklődésre tarthatnak számot azok a vizsgálatok, melyek a gyermekágyi depresszió kialakulásával és megelőzésével foglalkoznak az Omega 3-mal kapcsolatosan. Ezt az anyagot a halolaj kapszulákban találjuk meg, a kismama vitaminokban DHA néven szerepel az összetevők közt. Tudjuk, hogy az anya DHA szintje lényegesen csökken terhesség és szoptatás alatt, mivel a magzat  teljesen az anyától szerzi be az összes tápanyagot a gyors fejlődéshez, így a DHA-t is. A terhesség utolsó harmadában még gyorsabban építi be a DHA-t a májba, az agyba, mert a baba agyi fejlődéséhez is kell. Az anya DHA raktárai gyorsan csökkennek, mert nagy mennyiségben kerül a fejlődő magzathoz. Kimutatták, hogy alacsony DHA mellet sokkal gyakoribb a gyerekágyi depresszió.

- Ma még mindig szégyen, ha valaki szülés utáni depressziótól szenved és - a kívülállók szerint - csak nyavalyog ahelyett, hogy örülne a gyerekének. Hogyan változtathatunk ennek a betegségnek a megítélésén?

- Sajnos nem várhatjuk el mindenkitől, hogy megértse ezt a jelenséget. Igyekszünk minél többet beszélni a szülést követő agyi élettani dolgokról védőnői képzéseken, orvos kongresszusokon, kismama klubokban és az interneten. Nagyon sokat ér egy-egy barátnő, rokon bátorító, hozzáértő segítsége. Nagy port vert fel annak idején Brooke Shields színésznő gyermekágyi depressziója, melyről könyvet is írt. Akkoriban Tom Cruise színész többször nagyon elítélően nyilatkozott a színésznőről – akihez egyébként semmilyen rokoni szálak nem fűzték. Ennek apropóján akkor az Egyesült Államokban sok felvilágosító műsor indult és nagyon elítélték Tom Cruise kirohanásait.

A folytatásban egy védőnő és egy pszichológus osztja meg a véleményét a szülés utáni depresszióról. Olvassátok el azt is!

Kép: freeimages

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr4712871320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.