Szemlélődő Szív

Magyar grafikusok képei mesélnek a divatipar sötét oldaláról

2019. április 23. - Szemlélődő Szív

Mengyán Eszter, a fenntartható divat szószólója, a Holy Duck! blog bloggere hívta fel a figyelmem a héten megrendezésre kerülő Fashion Revolution Weekre. Az alábbi sajtóközleményből  kiderül, milyen programok közül választhatsz a fenntartható divathéten, valamint az is, hogy mely magyar grafikusok tették le a voksukat a környezettudatos divat mellett.

fashion_revolution_takacs_eva.jpg

Grafika: Takács Éva

2720 liter víz. Egy felnőtt ember számára körülbelül 900 napra elegendő ivóvíz-mennyiség. Ennyi kell egyetlen pamutpóló előállításához. Egy farmerhez pedig a többszöröse. És akkor még nem volt szó a póló alapanyagának festésével vagy a farmernadrág koptatásával járó vegyszerekről. A ruhagyári munkások helyzetéről, ahogy arról sem, mi történik a bőrünkkel, ha ezeket a ruhadarabokat viseljük. Négy magyar grafikus a divatipar sötét oldalára hívja fel a figyelmet.

Hat évvel ezelőtt, 2013. április 24-én összeomlott egy nyolcemeletes épület Bangladesben. Több mint ezer ruhagyári munkás halt meg a balesetben és több mint 2500-an sérültek meg. Nem sokkal később megalakult a Fashion Revolution nonprofit szervezet Nagy-Britanniában, amelynek célja, hogy a vásárlók segítségével nyomást gyakoroljon a jelenlegi divatiparra. A Fashion Revolution ma már több mint 100 országban van jelen, 2017 óta Magyarországon is.

Idén a Fashion Revolution Hungary négy magyar grafikust – Karácsonyi Pankát, Perger Zsófiát, Sebők Orsit és Takács Évát – kérte fel, hogy szabadon alkotva meséljenek a divatipar sötét oldaláról. A Fashion Revolution Hungary számos esemény mellett ezzel a projekttel is csatlakozik a nemzetközi Fashion Revolution Week eseménysorozathoz, amelyet 2019. április 22. és 28. között rendeznek világszerte.

fashion_revolution_karacsonyi_panka.jpg

Grafika: Karácsonyi Panka

Karácsonyi Panka// Pankacreative

Panka főzős-természetgyógyász blogger, de alapvetően főleg art director, designer-grafikus-kreatív. Gyerekkora óta „kutatja”, mitől és hogyan működhetne zöldebben a világunk, a drasztikus megoldások helyett a racionalizálást és a minimalizmust preferálja valódi megoldásként.

Honlap: pankacreative.wixsite.com/pankacreative

Behance: behance.net/pankaannakaracsonyi

Facebook: facebook.com/pankacreative

Pankamama blog: facebook.com/pankamamaoldala

Instagram: instagram.com/pankacreative

„Egy darab új pólóhoz 2700 liternyi vizet pazarlunk el a közösből. Ezt a pazarlást nem engedhetjük meg magunknak. Rengetegen vagyunk, rengeteg jóléti túlzásban éljük a mindennapjainkat, akár úgy is, hogy nincs is meg rá a keretünk anyagilag, de a túlzott vásárlás drogfelhőjén lebegünk. Felesleges dolgokat veszünk zsákszámra, amelyek nem hoznak igazi örömöt. Átlagosan egy új ruha, cipő, bármi, két hétig okoz új, bizsergő, boldog izgalmat, utána hajtjuk is fel a következő zsákmányt. Ez a fajta hozzáállás sajnos nagyon nem tartható.

Ahhoz, hogy a határainkhoz mérten a legtöbbet tehessük a környezetünk védelméért, fontos racionalizálni minden új dolgot az életünkben. Legyen az egy cipő, telefon vagy akár a fent említett sima, egyszerű póló. Valóban szükségem van rá, fogom hordani minimum 2-3 évig? Ha minden egyes vásárláskor végiggondoljuk ezt, nemcsak a bolygónk élővilágának (ezzel együtt nekünk, a gyerekeinknek, az unokáinknak is), hanem a pénztárcánknak is jót teszünk. A megmaradt összeget pedig értékesebb dolgokra költhetjük.”

fashion_revolution_perger_zsofia.jpg

Grafika: Perger Zsófia

Perger Zsófia// Redheads

Zsófi a MOME-n végzett tervezőgrafikusként. Ispán Szilviával közös brandje a Redheads, amely alatt igyekeznek időtálló termékeket létrehozni minél kevesebb hulladékkal, minél természetesebb, fenntarthatóbb és etikusabb szellemben.

Honlap: http://www.redheads.hu/hu/

Facebook: https://www.facebook.com/redheadsdesign/

Instagram: https://www.instagram.com/redheads_shop/

„Ahogy a vízszennyezés témájába jobban beleástam magam, eldöntöttem, hogy a grafikát kiegészítem az emberi munkaerő mérgezésére, illetve a munkakörülmények siralmas állapotára történő utalással is. Képem főszereplői a kínai gyári munkás és a természetes vízbe ömlő mérgező víz – utalva ezzel a textilipar, illetve a divatipar mérgező hatására. Vegyes technikát használtam, ami azt jelenti, hogy az alap kézzel, ceruzával készült, és ezt egészítettem ki digitális technikával. Felhasználtam a farmer felületét is. Beszkenneltem és kollázstechnikával létrehoztam különböző flekkeket a tér érzékeltetése miatt. Illetve egy nagyon áttetsző rétegen az egész képen látható a textil szövete. Ezek a rétegek azért fontosak, mert a probléma összetétele, egymásra rétegződése és szövevénye így jelenik meg grafikailag.”

fashion_revolution_sebok_orsi.jpg

Grafika: Sebők Orsi

Sebők Orsi// Imelda Green 

Az Imelda Green név mögé bújó Sebők Orsi akvarell-illusztrációkat készít, miközben laikusokat és művésztársakat egyaránt alkotásra buzdít.

Honlap: imeldagreens.com

Instagram: instagram.com/imeldagreens

Facebook: facebook.com/imeldagreens

YouTube: https://bit.ly/2HT3yCr

„Tudtad, hogy a kedvenc farmered előállításához 7600 liter vízre van szükség? Ebben benne van az a vízmennyiség, amely a gyapot termesztéséhez szükséges, illetve a gyártási költség. Miközben mesterségesen igyekeznek elérni a menő koptatott hatást, 5 különböző nehézfém jut a helyi folyókba – ráadásul olyan helyszíneken, ahol a szárazság miatt az édesvíz létkérdés. Emellett a gyapottermesztéshez használt növényvédő szerek egy része szintén az élővizekben végzi. Ha még beleveszed a mosást is, egy farmer élettartama alatt mintegy 8000 liter vizet fogyaszt. Hány farmered is van?”

Takács Éva// Buborekk 

Vica már a kezdetektől a környezetvédelem és a vegán életmód témakörére fekteti a hangsúlyt rajzain és blogján.

Honlap: buborekk.com

Instagram: instagram.com/buborekk

„A divatipar az egyik legtöbb szemetet termelő iparág. De még ennél is meghökkentőbb, hogy nemcsak a Földünkkel, de a rajta élő embertársainkkal is milyen hihetetlen kegyetlenséggel bánnak a legnagyobb cégek. Általában a munkáimmal igyekszem pozitív szögből, humorral megközelíteni a problémákat és a megoldásokat felajánlani, nem pedig céltalanul hőbörögni. De vannak olyan dolgok, amelyekre az ember – természetes – reakciója a düh. Szeretnék egy olyan világban élni, ahol magától értetődő, hogy tudom, kik és milyen körülmények között, mennyiért készítették a ruháimat.”

Még több információ a Fashion Revolutionról 

Fashion Revolution honlap edukációs anyagokkal, inforgrafikákkal, letölthető tartalmakkal: fashionrevolution.org

A Fashion Revolution mozgalomhoz csatlakozó eseményeket ide érdemes feltölteni: fashionrevolution.org/events/community/add?mc_cid=96c55cb5d9&mc_eid=8208a4e8ea

Fashion Revolution Hungary Facebook- és Instagram-oldal:

facebook.com/fashionrevolutionhungary

instagram.com/fashionrevolutionhungary

Bővebben a Fashion Revolution Week magyarországi programjairól

2019. április 22. – I. Upcycling Napok – kedvezmények és vásár

Egészen május 1-ig tart az I. Upcycling Napok – kedvezmények és vásár, amely kifejezetten az upcyclinggal foglalkozó tervezők munkáját szeretné megismertetni. Ők azok, akik használt alapanyagból, hulladékból készítenek dizájntárgyakat.

Facebook-esemény: facebook.com/events/931651810377102

  1. 2019. április 23. – Tudatosan a jövőnkért: etikus és fair trade divatipar

Két, egymásra épülő kerekasztal-beszélgetéssel jelentkezik a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), amelynek témája a méltányos munkakörülményeket támogató, etikus divatipar lesz.

Figyelem, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Facebook-esemény: facebook.com/events/409325256522372

  1. április 23–26. – Printa x Fashion Revolution

A Printa évek óta szervez eseményeket a Fashion Revolution Weekre. A divatforradalom hetén megnyitják a műhelyt és beinvitálnak bárkit, akit érdekel a szitanyomás vagy a tervezés, gyártás folyamata. Bejelentkezés az info@printa.hu e-mail-címen.

A Printa eseményei: facebook.com/events/267959014079690

  1. április 23–30. – WEALL x Fashion Revolution

Soós Dóra, a WEALL márka tervezője a Fashion Revolution Week alatt a tudatos vásárlásra és a fair fashion elveire hívja fel a figyelmet. Termékei április 23-tól április 30-ig 15%-os kedvezménnyel érhetők el a LA’JOS Concept Store-ban. A bevétel összegéből további 15%-kal a Fashion Revolution Hungary szervezetet támogatják.

Facebook-esemény: facebook.com/events/2329153290634309

  1. április 24–27. – Fashion Revolution Hét x RePityke x PINKPONILO

Többnapos esemény a PINKPONILO és a RePityke szervezésében

  1. április 24., 16.00–19.00 – Ruhacsere a Messzelátó Egyesületnél /// helyszín: Impact Hub Budapest

Infó a zárt Facebook-csoportban: facebook.com/groups/562623147479102

  1. április 24., 19.30–21.30 – Tervezői pitch fórum /// helyszín: Impact Hub Budapest

Az esemény keretében fiatal hazai tervezők beszélnek röviden arról, hogy mitől is fenntartható az ő márkájuk, és néhány terméket is magukkal hoznak.

Részvételi díj: 1000 Ft

Regisztráció és jegyvásárlás: repityke.com/events/tervezoi-pitch-forum-impact-hub

Kérdések és koordináció: repityke@gmail.com

  1. április 25., 18.30 – A The True Cost című film vetítése (angolul, magyar felirattal) /// helyszín: Impact Hub Budapest

A vetítést követően közös beszélgetés Csobota-Fehér Viktóriával (Zoób Kati volt főszabásza), dr. Mányi Walek Gabriellával (a Nemzeti Divat Liga elnöke) és Vetlényi Alma (Alma Vetlényi) tervezővel.

Regisztráció: forms.gle/RXihViYxcsXvxxf59

Részletes esemény: facebook.com/events/2043633372606039

  1. április 26., 18.30 – Kerekasztal-beszélgetés a víz és a divatipar viszonyáról /// helyszín: Paloma, PINKPONILO stúdió

Milyen innovációs lehetőségek vannak a víztisztításra? Egyáltalán miért lett ilyen kiemelt téma a vízszennyezés – főként a divatipar kontextusában? Mi a helyzet világszerte és idehaza? Mi kerül a vízbe és miért, mekkora a baj? Különböző területekről meghívott szakértőkkel beszélgetünk, és igyekszünk a gyakorlati útmutatás felé orientálódni.

Regisztráció: hello@pinkponilo.com

  1. április 27., 16.00–20.00 – Gymbagvarrás × RePityke /// helyszín: Paloma, ROOM 13

Ha valami igazán egyedire vágysz, gyere és varrd meg nálunk újrahasznosított anyagokból a legújabb gymbagedet.

Regisztráció és részletek: repityke.com/events/gymbag-varras-fashion-revolution-week

  1. április 27., 14.00–17.00 – Természetes anyagfestés workshop × PINKPONILO /// helyszín: Paloma, PINKPONILO stúdió

Regisztráció és részletek: facebook.com/events/2252495054793602

Kép: Karácsonyi Panka, Perger Zsófia, Sebők Orsi, Takács Éva

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr5914781946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.