Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

A jövőnk a gyermekek kezében van - Greta Thunberg és a klímavédő fiatalok

2019. április 27. - Szemlélődő Szív

Korábban már beszámoltam róla, hogy március 15-én részt vettem az első klímatüntetésemen. A Zöld Ipar Magazin március-áprilisi számába interjút készítettem a szervezőkkel. Most ezt olvashatjátok.

nyitray_dani_1_1.jpg

Tüntető fiatalok az Információs és Technológiai Minisztérium előtt

Március 15-én megmozdult a világ. Hét kontinensen, több, mint 2000 helyszínen, 125 országban csatlakoztak Greta Thunberg, 16 éves svéd klímaaktivista Fridays For Future nevű mozgalmához. Másfél-kétmillióan sürgették a világ vezetőit, hogy tegyenek azonnali lépéseket a klímaváltozás lassításáért. Öt hazai város csatlakozott a nemzetközi eseményekhez. A magyarországi szervezet létrejöttéről és a demonstráció tapasztalatairól a két főszervezőt, Hartmann Johannát és Pribéli Leventét kérdeztem.

– Figyeltük Greta Thunberg mozgalmát és a nemzetközi eseményeket – meséli a kezdetekről Levente, aki Johannához hasonlóan a Debreceni Egyetem biológus hallgatója. – Egyetértettünk a célokkal, és úgy láttuk, ha az elkövetkező néhány évben nem történik változás a világban, a jövőnk reménytelen. Február 22-én mentünk ki először a Parlament elé.

– Egy egésznapos tüntetést szerveztünk, amelyhez néhány ismerősünk csatlakozott – veszi át a szót Johanna. – Másodjára fél kettőtől ötig hirdettük az eseményt, hogy a demonstrálók egyszerre legyenek jelen a téren és emiatt ne kelljen hiányozniuk tanórákról. Szeretnénk, ha a diákok megértenék, hogy most valóban a jövőjükről van szó, nem pedig arról, hogy péntekenként lóghatnak az iskolából. Az eddigi tüntetések családiasan teltek, sokat beszélgettünk a résztvevőkkel. Először 20-25-en voltunk, aztán hétről hétre nőtt az érdeklődés. Sokan hallottak már Gretáról, és jó páran szimpatizálnak az általa képviselt értékekkel. Külföldi turisták is gyakran csatlakoztak hozzánk. Úgy látom, ők nyitottabbak, mint a magyarok és jobban hisznek benne, hogy célt érhetünk ilyenfajta demonstrációkkal.

nyitray_dani_2_1.jpg

Levente március 15-én a Batthyány téren

De miért is gyűlnek össze a mozgalom szervezői és az érdeklődők hétről hétre a Kossuth téren?

– Nehéz erre röviden válaszolni, hiszen az összes szektorban óriási gondok vannak a mezőgazdaságtól az oktatásig – magyarázza Levente. – A Föld kialakulása óta a hatodik fajkihalási hullám zajlik, amelyet az emberi faj okoz és ami a saját életfeltételeink megszűnéséhez is vezet. Emellett még mindig nem beszélünk arról, milyen következményei lehetnek a klímaváltozásnak ránk nézve itt, Magyarországon. Az emberek azt gondolják, 1-2 fokkal melegebb lesz az átlaghőmérséklet. Kevesen vannak azonban tisztában vele, hogy ennek következményeként sok fertőző betegség juthat el hozzánk, sok hazai faj állománya csökken. A szélsőséges időjárásra sem a szervezetünk sem a gazdasági termelésünk nincs felkészülve. A hosszú, aszályos időszakok miatt pedig élelmiszerhiányra számíthatunk.

Szeretnénk elérni, hogy a döntéshozók kövessék a Párizsi Egyezményben foglaltakat, valamint az ENSz kormányközi szervezete, a klímaváltozással foglalkozó IPCC által kiadott jelentést. Fontos nyomást gyakorolni a döntéshozókra, de nem várhatjuk csak tőlük a megoldást. Egyéni szinten is támogatnunk kell a változást.

Személy szerint három témakört emelnék ki. Az első feladat a klímaváltozás mérséklése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével és a szén-dioxid megkötésével. A második a klímaalkalmazkodás, amelyhez elengedhetetlen a gazdasági rendszerünk, illetve számos, jelenleg alkalmazott technológia átalakítása. A harmadik lépés az egyének felkészítése a várható vészforgatókönyvek kezelésére. A mai fiataloknak ugyanis olyan katasztrófákkal is szembe kell majd nézniük, amelyekkel az idősebb generációk nem találkoztak. A jó hír viszont, hogy az alternatívákat nem nekünk kell kitalálnunk, ezt a szakértők már megtették helyettünk. Az oktatáshoz például a Worldwatch Institute 2017-es tudományos kiadványa nyújt segítséget.

A tüntetéssel és szervezéssel töltött hetek során a fiatalok számos élménnyel gazdagodtak.

Az egyik demonstráción például egy külföldi lépett oda hozzájuk, és közölte, hogy az európai FFF szervezet szeretné felvenni velük a kapcsolatot. Miután megadták az elérhetőségeiket, bekerültek a nemzetközi szervezői csapatba, egy héttel később pedig már Strasbourg felé vonatoztak egy harmadik szervezővel, Buru Petrával, hogy részt vegyenek az Európai Parlament egyik ülésén, ahol a klímaváltozással kapcsolatos teendőket vitatták meg a döntéshozók. Húsz európai ország hatvan fiatalja vett részt ezen a néhány napos programon. Mindannyian tömegközlekedéssel jutottak el az úticélhoz, a mozgalom szabályzata ugyanis elutasítja a repülést. A látogatók átlagéletkora 15-20 év között mozgott, de volt köztük 10 éves klímaaktivista is, aki 40.000 ember előtt is beszélt már. Az FFF szervezetek képviselői megvitatták, merre haladjon tovább a mozgalom, majd részt vettek a parlamenti vitán. Véleményt nyilvánítani viszont nem tudtak. Sokkoló látványt nyújtott a nagy parlamenti ülésterem, amelyben 751 helyett csupán 30 képviselő volt jelen. Ez a kép viszont kiválóan szemléltette a jelenlegi helyzetet: a politikusok nem szentelnek kellő figyelmet ennek az ügynek és nem hallgatják meg a fiatalokat.

buru_peter_kepe_fff_hungary.jpg

Johanna, Levente és Petra Strasbourgban, az Európai Parlamentben

 

Hazaérkezésük után néhány órával eljött a világméretű klímasztrájk napja, amely nálunk egybeesett a nemzeti ünnepünkkel. 

Budapesten 10 órakor kezdődtek a programok a Batthyány téren. Elsőként Dr. Tóth János, a Szegedi Tudományegyetem környezetfilozófusa ragadta magához a mikrofont. Bemutatta Greta Thunberget és a Fridays For Future mozgalmakat, majd néhány sokkoló adatot is közölt a klímaváltozásról. Másodikként Minkó Mihály, segítő szervező személyes történetén keresztül fogalmazta meg a jövővel kapcsolatos aggodalmait, majd Pribéli Levente foglalta össze strasbourgi tapasztalataikat.

A résztvevők közben leírták, miért mentek el a tüntetésre, majd egy közös kézfogással szimbolizálták, hogy összefogással bármit elérhetnek. Mielőtt az Innovációs és Technológai Minisztériumhoz indult volna a néhány száz fős – kisgyermekekből, fiatalokból, középkorúakból és idősekből álló –  tömeg, bárki megoszthatta a környezetvédelemmel kapcsolatos gondolatait. A felszólalók közül egy 11 éves kislány gondolatai jelentették az esemény érzelmi csúcspontját.

Az ország klímapolitikáért felelős minisztériumához érve Johanna tartott egy beszédet, aztán 12 óra előtt két perccel csendben megálltak a tüntetők, hogy a jelenlegi gyilkos tétlenséget jelképezzék. Az esemény optimistán zárult, ugyanis a harang megkondulása után elhangzott, hogy megtörhetjük a csendet.

Hogyan tovább? – teszem fel a kérdést a szervezőknek. – Rengeteg tervünk van – fogalmaz Levente. – Reméljük, ezek után nagyobb lesz a hazai médiavisszhangja a tüntetéseknek. Szeretnénk, ha a mozgalom itthon is iskolai sztrájkká nőné ki magát, hiszen komoly hatása lehet, ha a fiatalok kiállnak ezért az ügyért. – Továbbra is minden pénteken tüntetni fogunk a Kossuth téren – teszi hozzá Johanna. – Hogy meddig, nem tudom, mi hónapokra tervezünk. Ez attól is függ, hogy alakul világviszonylatban a mozgalom jövője. Ha kitartunk, politikai szinten is lesznek változások. A globális FFF májusra időzíti a következő, világméretű megmozdulást. Mi ott leszünk!

Ez a cikkem a Zöld Ipar Magazin március-áprilisi számában jelent meg.

Kép: Nyitray Dániel (Greenpeace) és Buru Péter

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr1614789262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása