Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

„Együtt menetelünk a közös pusztulás felé.” Pásztor Anna interjú a környezetvédelemről

2019. május 28. - Szemlélődő Szív

Pásztor Annát sokan az ország legextravagánsabb énekesnőjeként ismerik. Kevesen tudják viszont róla, hogy prioritáslistáján előkelő helyet foglal el a környezetvédelem. Annával a klímaváltozás ellen tüntető fiatalokról, ember és természet kapcsolatáról, valamint saját, környezettudatos fesztiváljáról beszélgettem. Mielőtt viszont feltehettem volna az első kérdést, Anna megelőzött: „Úgy éreztem, ha a környezetvédelemről beszélhetek, akkor jövök, adom a nevem, a zenekarom, bármim.”

pasztor_anna_victoria_perger.jpg

Mit gondolsz a klímaváltozás ellen tüntető diákok mozgalmáról?

Az embereknek nyilvánvalóan különféle fegyvereik vannak arra, hogy kiálljanak a saját igazságuk mellett. A diákoknak nincs olyan anyagi apparátusuk, ami bármilyen fórumon döntéshozó helyzetbe hozhatná őket. A munka vagy a tanulás beszüntetése a figyelemfelhívás egyetlen eszköze. A fiatalok szeretnének családot és jövőt maguknak, de ebbe nagyon csúnyán belepiszkít annak a lehetősége, hogy a következő generációnak nem feltétlenül lesz jövője. Elérkeztünk arra a pontra, amikor sürgősen cselekednünk kell. Ha jól tudom, a hatodik fajkihalási hullám zajlik a Földön. A kapzsisággal, az önzéssel, a vak nemtörődömséggel állunk szemben. A fiatalok már tudják, hogy ha nem teszünk semmit, az ő jövőjük nullázódik le, ezért minden eszközzel felhívják a figyelmet arra, hogy konkrétan a vesztőhelyre masíroz a világ.

Generációs különbség, ahogy a környezetvédelemről gondolkodunk?

Inkább úgy fogalmaznék, emberfüggő. Nem lehet nem észrevenni, hogy az utánunk következő generációkat jobban fűti a világmegmentés vágya. És nemcsak beszélnek erről, hanem tesznek is ezért. Ez nem azt jelenti, hogy az idősebbek nem tettek meg mindent, de a változás ott lüktet az egészen fiatalok tudatában is, mert tudják, hogy elérkezett az utolsó pillanat a Föld és az emberiség megmentésére.

pasztor_anna_3_victoria_perger.jpg

Miért fontos számodra a környezetvédelem?

Nagyon nyitott és őszinte lélek vagyok. Mint általában a művészek, én is megérzem a környezetem minden apró rezdülését. Amikor egy fenyegető vég jelenik meg az ember jövőképében, az nemcsak nyomasztja, hanem el is tompítja a művészek vidámságra való hajlamát. Tennünk kell a változásért. Ha módomban áll felhívni a figyelmet egy ilyen irtózatosan fontos dologra, természetesen eleget teszek a felkérésnek. És persze nekem is van két kicsi babám, akik még csak 5 és 3 évesek. Nekik szintén lesznek gyermekeik. Szeretném őket biztonságban tudni.

A hétköznapok során mit teszel a természet megóvásáért?

A szelektív hulladékgyűjtésen kívül odafigyelek az elhasznált víz mennyiségére mosogatás, fürdés vagy locsolás közben. Kerülöm az agyoncsomagolt termékeket és a műanyag zacskókat. Van két banyatankom, azokkal járok vásárolni. Ha mégis nylon szatyrot használok, azokat legközelebb magammal viszem, és újra felhasználom. A nagynénikém példáját követve, ha szemetet látok, felszedem, és összegyűjtöm.

pasztor_anna_2_victoria_perger.jpg

Egy-egy fesztiválon tetemes mennyiségű hulladék keletkezik. Az Anna and the Barbies fesztiválján hogyan próbáltok tenni a környezetvédelemért?

Úgy látom, egyre több helyen kap hangsúlyt ez a téma. Saját fesztiválunk, a Hello, Ugar! kimondottan jó rangsorolást kapott a környezetvédőktől. Harmadik éve jönnek ki, külön standjuk van és örömmel látják, hogy nemcsak a környezetet, hanem az emberek pszichéjét is igyekszünk védeni. Ennek érdekében alakítottunk ki egy szelfimentes zónát, továbbá törekszünk arra, hogy egyszerre csak egy koncert legyen a helyszínen, ne szóljanak egymásra a színpadok párhuzamosan. Így a látogatók elkerülhetik a „hang- és technikamérgezést’. Ezenkívül az óriási, tömegeket megszólító bulik mellett tábortüzes koncerteket is rendezünk. Nálunk is jelen vannak a lebomló evőeszközök, tányérok és a visszaváltható poharak. Abszolút támogatjuk a környéken lévő kistermelőket, például kézműves sör, csokoládé, szappan is megtalálható nálunk. Ami pedig idén egy nagy újítás és nagyon büszkék vagyunk rá: egy napelemes együttműködő partnerünk is segít, hogy az ópusztaszeri napsütés energiáit összegyűjtsük és hasznosítsuk. Továbbá szeretnénk, ha a gyönyörű, ópusztaszeri környezetben az emberek ráébrednének, hogy ők is a természet részei! Ha ez megtörténne, kisebb mértékben károsítanák a környezetet.

Mi a legsürgetőbb környezetvédelmi feladat?

A rendkívül előrehaladott technikák következtében elidegenedtünk a környezetünktől. A fejlődés egyrészt hihetetlenül jó, másrészt ilyen sebességnél nem látjuk a lényeget, a szépséget, a pillanatot, és elsuhanunk a saját életünk mellett. A boldogság kulcsa, hogy az ember megtorpanjon a pillanatban, és körülnézzen 360 fokban. Ha figyelünk, nem lehet nem észrevenni a sikító jeleket, amelyek szerint annak a csodának, amit Földnek hívunk, vége lehet a közeli jövőben. Ha a mi szemetelésünk, trehányságunk kavicsként bekerül ebbe a gépezetbe, akkor a XXI. század nem más, mint egy nagyon szomorú temetési menet, mi pedig együtt menetelünk egy közös pusztulás felé.

Mit üzennél a klímatüntetések szervezőinek?

Hálás köszönet, őrült rock and roll, és semmiképpen ne adják fel! Sok erőt és kitartást kívánok nekik, mert bennük van a fény, a láng, a harc. Csinálják és ordibáljanak! Köszönöm a gyermekeim nevében is!

Kép: Victoria Perger

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr3114867188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása