Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

A fiatalok körében az öngyilkosság a második leggyakoribb halálozási ok - Fontos a prevenció

2019. szeptember 13. - Szemlélődő Szív

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány sajtóközleménye

grayscale photography of hands under body of water

"Van, hogy elég a meghallgatás is…
Közel ezer öngyilkossági gondolat a telefonban

Az Öngyilkoság Megelőzésének Világnapját minden év szeptember 10-én tartják az IASP (International Association for Suicide Prevention) kezdeményezésére a WHO közreműködésével.


Évente körülbelül egymillió ember hal meg a világon öngyilkosság következtében. 2018-ban 1656-an követtek el öngyilkosságot Magyarországon, 22-vel többen, mint 2017-ben. A 15-29 éves fiatalok körében az öngyilkosság a második halálozási ok világszerte. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány Lelkisegély-vonalán 2018-ban 990 beszélgetésében merült fel öngyilkossági gondolat.

A lelkisegély-szolgálatok kiemelt feladata az öngyilkosság-prevenció. Gyakran már a meghallgatás, az empatikus odafordulás segít oldani azt a nagyon beszűkült tudat állapotot, ami végzetes is lehet. A telefonon keresztül – ritkábban chat szobánkban vagy levélváltások útján – érzelmi támogató mondatok és új nézőpontot adó kérdések érkezhetnek. Ha sikerül a megkeresőt közös gondolkozásra hívni, akkor feltárulhatnak a valódi megoldások felé vezető utak. Ehhez nagy bizalom kell a segítséget kérő részéről, és minden negatív érzés és gondolat elfogadása a segítő részéről. Mi hiszünk a meghallgatás, az empátia, a beszélgetés erejében. Felismerjük azt is, amikor a segítő beszélgetés eszközei nem tudnak elegendőek lenni, és felajánljuk a konkrét személyes segítség szervezését, ami öngyilkossági veszély esetén akár a mentő kihívását is jelenti.


Segélyvonalaink mellett önkéntesek látnak el ügyeletet. Olyan felelős felnőttek, akik munka, család, tanulmányok mellett heti 4-5 órát szabadidejükből gyerekek és fiatalok meghallgatására szánnak. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány évente több alkalommal toboroz és képez jelentkezőket erre a nem könnyű feladatra."

Az öngyilkosságokról korábban a life.hu számára készítettem cikket. Olvassátok, és figyeljünk egymásra!

Kép:unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr8615080614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása