Szemlélődő Szív

Ha pszicho thrillert írnék, ezt a könyvet venném mintának - Chevy Stevens: Végzetes örökség

2019. augusztus 18. - Szemlélődő Szív

Nem régiben írtam egy eget rengető pszicho thriller bestsellerről, amely lázban tartja a világot. B. A. Paris Zárt ajtók mögött című regénye azonban hatalmas csalódás volt számomra. Amint az utolsó oldal végére értem, már nyúltam is egy újabb szerzeményért. Chevy Stevens Végzetes örökségében már néhány oldal után érződött, hogy ezúttal egy komolyabb művel van dolgom.

A két könyv olvasása során átélt reflexióim összehasonlítva próbálok választ találni arra, mi tesz egy könyvet valóban fordulatossá és élvezetessé.

chevy_stevens_vegzetes_orokseg_szsz.jpg

1. Hús-vér szereplők

Ahhoz, hogy a történet élethű legyen, szükség van olyan karakterekre, akik nemcsak egyszerű papírmasé figurák, hanem valósághűek. Ezt azzal érhetjük el, ha nemcsak egy-két szereplője van a regénynek és ha a karaktereket alaposan kidolgozzuk. Chevy Stevens regényében például a főszereplő nőnek van két lánytestvére, vannak szüleik, párjaik, gyerekeik. Rajtuk kívül két rendőr is szerepel a műben, akiket a felsorolt figurákon kívül szintén alaposan megismerhetünk. Mindannyiuknak van múltja, nemcsak abból áll az életük, hogy a regényidő alatt átélik az éppen aktuális cselekményt. A családtagok között pedig - akárcsak a valós életben - összetett kapcsolat figyelhető meg.

2. Félreismert karakterek

Az aztán más kérdés, hogy ezekről az emberekről a regény végén kiderül, hogy a személyiségük mégsem olyan fekete-fehér, mint azt az olvasó korábban gondolta.

3. Váratlan fordulatok

Az előző ponttal függ össze, hogy az írónak bátran "meg kell vezetnie" az olvasót, vagyis úgy kell továbbfűznie a cselekményt, amire nem számít az olvasó. Lehet, hogy egyikükről azt feltételezzük, ő a megbízhatóság példaképe, de aztán kiderül róla, hogy fontos információkat kotyog ki. Az is előfordulhat, hogy a nyugalmat és biztonságot árasztó szereplő sodorja életveszélybe a másikat.

4. Hihető cselekmény

Chevy Stevens regényében fontos szerep jut az internetnek. A világháló napi használata manapság elválaszthatatlan a harmincas-negyvenes korosztály mindennapjaitól. A főszereplő is állandóan a Google-t bújja, ha választ keres valamilyen kérdésre. Amikor egy kellemetlen hír napvilágot lát egy helyi szennylap weboldalán, csak nagy erőfeszítések árán tudják a szereplők eltávolítani. Amikor már azt hiszik, sikerült leszedni a kompromittáló cikket, a tartalom előkerül több más internetes fórumon is. Ez a jelenet bizonyítja azt a mindennapi tényt, hogy az embernek nagyon észen kell lennie, ha kitesz magáról valamit a világhálóra, mert ami kikerül, annak abszolút kontrollálatlan az útja.

Bár a Chevy Stevens regény cselekményéről nem árultam el sokat, remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket! A közeljövőben tervezem, hogy részletesebben is írok róla. Számotokra milyen a tökéletes pszicho thriller?

Kép: saját

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

Fesztiválra gyerekkel 2.0.

Korábban már készítettem egy - személyes példáinkkal átitatott - bejegyzést a fesztiválozó családokról. Most ennek a korábbi cikknek egy objektívebb, frissített verzióját olvashatjátok.

A múlt héten dübörgött a Sziget Fesztivál. Ennek apropóján összegyűjtöttem, mire érdemes odafigyelnünk, ha hangos, füstös tömegbe akarjuk vinni gyermekeinket.

people gathering on concert field

Valószínűleg a legtöbb szülő számára magától értetődő, hogy az elsődleges szempont gyermekei testi biztonsága. Ennek érdekében be kell tartanunk néhány szabályt és tennünk kell egy-két óvintézkedést.

Gondoskodjunk zajvédelemről!

Munkaruházati boltokban már 90-100 Ft-ért vásárolhatunk zajcsökkentő füldugókat. A megfelelő darab kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy ezek az eszközök felnőttek számára lettek tervezve, így próbáljuk a kisebb méreteket előnyben részesíteni, hiszen ha túl nagyot választunk, az könnyen kicsúszik a gyermek füléből. Emiatt is érdemes tartalék füldugókat vinnünk, mert kellemetlen, ha a kipottyannak, és nem találjuk őket a tömegben. Ha a gyermek idegenkedik attól, hogy idegen tárgyat dugjunk a fülébe, beszerezhetünk az egész fület befedő „fülhallgatót” is, amelynek tízezer forint körül mozog az ára.

Ne induljunk egyedül útnak!

Jól jöhet egy nagyszülő, rokon vagy barát, aki a szülőkön kívül szintén szemmel tudja tartani a gyerekeket. Minél több felnőtt jut egy gyerekre, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamennyire mi is élvezni tudjuk a programokat. Már az is nagy segítség, ha a szülők felváltva fogják a gyermek kezét a tömegben vagy egymást váltva veszik fel a nyakukba. Néhány dal erejéig egy nagyszülő is lekötheti a gyermek figyelmét a cukorkás stand végigjárásával.

Készüljünk fel arra, hogy mi nem sokat fogunk tudni szórakozni!

Ha a család közösen vesz részt egy programon, ott leginkább a legkisebbek igényeit kell szem előtt tartanunk, hiszen ha ők nyűgösek, kedvetlenek, fáradtak, az az egész családra kihat. Be kell látnunk, hogy a családi bulik már nem lesznek olyan féktelenek, mint tinikorunkban, ahol időnként elő-előkerült az alkohol.

Ha a kisgyerekeinkkel bulizunk, legyen alapszabály, hogy semmilyen tudatmódosító szert és lehetőleg szeszes italt sem fogyasztunk! Bármennyire is próbáljuk magunkat átadni az önfeledt, felszabadult szórakozásnak, fél szemünket mindig a gyerekeinken kell tartanunk. Bármikor előállhat ugyanis olyan helyzet, amikor hirtelen kell döntést hoznunk gyermekünk testi épsége érdekében. Ehhez pedig tiszta fejre van szükség.

group of people in front of stage

Baj esetére…

Ha nagy tömegbe készülünk, rögzítsünk a gyerekek ruhájára egy öntapadós matricát, amelyen a szülők telefonszáma van! Újrahasznosítható – és egyben környezetbarátabb – alternatívája lehet ennek a módszernek, ha beszerzünk olyan karkötőt, amelyen a szülők elérhetősége szerepel

Még a koncertkezdés előtt tisztázzuk a gyerekeinkkel, hogy hol, melyik sátor/ zászló/ stb. mellett találkozunk, ha elsodródnának mellőlünk a tömegben! A fesztivál előtt tanítsuk meg és gyakoroltassuk velük szüleik nevét, illetve címüket!

Mindenki maradjon a helyén!

Ha ottalvós bulira készülünk, ügyelnünk kell arra, hogy gyermekünk éjszaka véletlenül se menjen ki egyedül a sátorból. Úgy rendezzük el a hálózsákokat, hogy csak rajtunk keresztülbukva tudja megközelíteni a sátor kijáratát!

Nappal pedig gondoskodjunk megfelelő fényvédelemről, kullancsirtószerről, több váltás ruháról és alapvető gyógyszerekről!

Kérdezzünk bátran!

Ha a rendezvény nagy területen helyezkedik el, vihetjük magunkkal a gyerekek rollerét, kismotorját, hogy könnyeben tudjunk mozogni a helyszínek között. Más kérdés aztán, hogy egy-egy koncert idejéig hol tudjuk biztonságosan elhelyezni a babajárműveket.

Ha gyermekünk még nem eszik szilárd táplálékot, érdemes előre tájékoztatást kérni arról, hol tudjuk megetetni vagy elkészíteni a tápszerét.

Ne legyünk szégyellősek, bátran tegyük fel a kérdéseinket már jó előre a szervezőknek! Vigyázzunk magunkra és a gyermekeinkre! Legyen a közös fesztivál egy olyan élmény, amelyre mindenki szívesen emlékezik majd vissza!

Képek: pexels

Ez a cikkem a Szentesi Életben jelent meg.

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

Megnyílt Máté Bence természetfotós kiállítása Szegeden

Máté Bence, a "láthatatlan madárfotós" kiállításmegnyitóján vehettek részt a szegediek augusztus 9-én. Az örömbe azonban némi üröm is vegyült.

mate_bence_2.jpg

Este 8-ra megtelt a Dugonics tér. A tömeg azonban nemcsak a világhírű természetfotóst várta, hanem az elismert főemlőskutató, környezetvédő aktivista Dr. Jane Goodall nyitóbeszédét is. Elsőként Botka László, Szeged polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozva felsorolta, milyen "zöld" innovációkat terveznek a városban a napelemhasználat, a bicikliút-fejlesztés és az elektromos tömegközlekedés terén. Beszéde végén Szeged város aranyérmét ajándékozta Máté Bence természetfotósnak.

mate_bence_3.jpg

A fotós abba a kényelmetlen helyzetbe kényszerült, hogy közölje a jelenlévőkkel, a tervekkel ellentétben mégsem tud részt venni a megnyitón Dr. Jane Goodall. Mint elmondta, a 85 éves ENSZ békenagykövet előző este felhívta, mert egészségi állapota miatt nem tudta vállalni, hogy Budapestről Szegedre utazzon. A természetfotós pénteken személyesen kereste fel Dr. Goodallt, másfél órán keresztül beszélgettek, majd be kellett látnia, valóban nincs olyan állapotban, hogy vállalja az utat. A tömeg csalódottságát enyhítendő Dr. Goodall telefonon adta át üzenetét a jelenlévőknek. Az előző napi, Sziget fesztiválon elhangzott beszédeihez hasonlóan ismét a környezetvédelem, az összefogás fontosságára és a fiatalabb generációk tettrekészségére hívta fel a figyelmet. A gondolatait azonban csak foszlányokban, meglehetősen rossz minőségben lehetett hallani. Az angolul nem beszélő látogatóknak szinkron tolmács fordított.

mate_bence_1.jpg

A megnyitót követően Bence készségesen állta a rajongók áradatát. A helyszínen megvásárolható albumokat, képeket még este 10-kor is kedvesen dedikálta, egy közös kép, egy kézfogás és néhány szó erejéig bárki odamehetett a természetfotóshoz. A lenyűgöző felvételek szeptember 8-ig tekinthetők meg Szegeden a Dugonics téren és a Kárász utcán. Máté Bencével legközelebb augusztus 30-án találkozhatnak az érdeklődők, amikor is Vértelen vadászat címmel tart előadást Újszegeden. Az utazó kiállítás következő állomása Győr lesz.

Kép: saját

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Egy cikk és az önzetlen segítség

Korábban már foglalkoztam a hála témájával. Most arról mesélek nektek, milyen kellemes meglepetésben volt részem a napokban egy cikk megírása kapcsán.

three woman holding hands white walking

Az úgy kezdődött, hogy a következő cikkemhez szükségem volt néhány kertészre. Ketten jelezték, hogy szívesen válaszolnának a kérdéseimre. Terjedelmes anyag gyűlt össze, de még mindig kellett volna egy-két fő, aki megosztja velem a tapasztalatait. A határidő persze sürgetett. Mit hívtam segítségül? Hát persze, hogy a Facebookot. Begépeltem a kulcsszavakat az oldal keresőjébe, ahol rögtön megjelent az egyik ismerősöm neve, aki néhány éve hozzászólt egy kertészeti cikkhez. Ezen felbátorodva megkérdeztem tőle, össze tudna-e kötni valakivel, aki nyilatkozna. Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy ezzel az ismerősömmel személyesen még nem találkoztam, csupán a blogom apropóján kerültünk kapcsolatba. Ő vette magának a fáradtságot, és elküldte az egyik kertészkedő ismerőse telefonszámát. Amikor felhívtam az illetőt, ő készségesen megadta egy kollégája számát. A kollégától kaptam egy hölgy nevét. A hölgy még aznap válaszolt telefonon a kérdéseimre. Ez még mind semmi! Lett egy másik nyilatkozóm is, sőt, ha úgy tetszik, kettő is. Az ismerősöm kertész ismerőse ugyanis nemcsak a kollégája számát adta meg, hanem még néhány ember elérhetőségét. Egyiküket felhívtam délelőtt. Este már küldte is a felesége a közös válaszaikat e-mailben.

Nem tudom, így név nélkül mennyire volt követhető a történet, de a sok ismerős ismerősének az ismerőséből bizonyára számotokra is kiderült, milyen sok vadidegen ember mozdult meg azért, hogy segítsenek nekem a cikk elkészülésében. Ezt ezúton is köszönöm nekik! Remélhetőleg én is tudom majd viszonozni a kedvességüket!

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Könyvajánló - B. A. Paris: Zárt ajtók mögött

B. A. Paris Zárt ajtók mögött című regényén egy hipermarket könyves részlegén akadt meg a szemem. A borító olyan izgalmas pszicho-thrillerként jellemezte, amiért világszerte megőrülnek az emberek. Érdekesnek tűnt az a titkos világ, amely a tökéletes házasság mögött rejtőzik, ezért a kötet a kosaramban landolt.

woman touch man's hand

A sztoriról dióhéjban annyit árulnék el, hogy egy házaspár, Jack és Grace mindennapjaiba enged bepillantást. Nem meglepő módon a vattacukros idill mögött egy sötétebb valóság rejtőzik, amelyről azonban csak ők ketten tudnak.

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, egyből éreztem, hogy nem fog sok fordulatot tartogatni. Sajnos nem tévedtem. Három dolog végig nagyon zavart olvasás közben.

1. Hiányoztak a kidolgozott, árnyalt jellemrajzok.  A szereplők egyszerű, sablonos papírmasé figurák voltak, akik híján voltak minden hihető jellemvonásnak.

2. Az ígéretes ötlet csak egy ígéretes ötlet maradt, semmi több. Néhány jelenetből izgalmas fordulatot is ki lehetett volna hozni. Ilyen volt egy thaiföldi szálloda erkélyes jelenete. Ehhez képest kibontatlanul, az ötlet szintjéig jutott el a szerző. Hasonlóan vártam volna a férfi főszereplő gyerekkori élményeinek, traumáinak hátterében álló részletes kibontását. Ehelyett egy olyan fals monológot kaptam, ami a valóságközeliséggel köszönő viszonyban sincs.

3. A legnagyobb problémám azonban azzal volt, hogy mindvégig teljesen hihetetlennek tűnt a sztori.

Természetesen fontos szót emelni a családon belüli erőszakról, ez meg is történt a regényben. Mindezek ellenére nem tudtam együttérezni a női főszereplővel, Grace-szel, akinek az életét a férje teljes mértékben korlátozta és szabályozta. Egész egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy lehet olyan (és most finoman fogalmazok) naiv nő, akit a sármos, jó modorú, gazdag férfi annyira levesz a lábáról, hogy néhány hónapnyi ismeretség (?) után igent mond egy házassági ajánlatra, aztán elhiszi, hogy a férfi felépíti neki nászajándékként a közös otthonukat anélkül, hogy a nő ezt bármikor is megnézné. És ki az a buta liba, aki rövid ismeretség után feladja a munkáját, hogy az esküvőt követően több időt tölthessen a férjével, a lakását eladja, az árát átutalja a csábító bankszámlájára, és ezzel el is vágja önmagát az önállóságtól? Elhiszem, hogy a szerelem vak, de ezt nekem nem vette be a gyomrom.

A legtöbb könyvajánló blogon pozitív kritikákat kapott a mű. Nem értem, hogyan. Ti olvastátok a regényt? Ha igen, hogy tetszett? Írjátok meg a véleményeteket!

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Hiedelmek kontra valóság: a kis batmenek titkos élete

Az esti égbolton hirtelen egy madárszerű lény tűnik fel. Köröz, köröz fölöttünk, majd továbbáll. Megijedünk tőle, lidérces képeket vizionálunk, közben pedig csak egy repülő emlős indul útnak, hogy az éjszaka sötétjében zsákmány után nézzen. A sötétség titokzatos állatát ősidők óta félelmetes hiedelmek övezik. Valójában viszont egy igazán hasznos állattal van dolgunk. Ismerjük meg jobban ezt a furcsa kis lényt, a denevért!

Önök is érezték mostanában, milyen körülményes a szúnyogok miatt esti programot szervezni? Egy kerítésfestést vagy egy szabadtéri vacsorát is meghiúsíthatnak az agresszíven támadó vérszívók. A problémán könnyen segíthet néhány jól fejlett bőregér. A National Geographic cikke szerint egy denevér egyetlen este alatt ezer rovart is megeszik. A kémiai szúnyogirtással és annak veszélyeivel szemben ez valódi természetbarát megoldást jelent. Ráadásul a denevérek segítenek beporozni a növényeket, magokat szórnak szét, az ürülékük trágyaként hasznosul. Hiába mindez, a megítélésük nem igazán kedvező.

Misztikus lények

A denevéreket rejtélyes történetek és legendák övezik. Az éjszakának ezek a nem mindennapi teremtményei számos nép kultúrájában megjelennek – többnyire negatív kontextusban.

… 

Sok mitológiai történet jelenít meg félig ember, félig denevér lényeket. Néhány rajz és faragvány emberarcú, denevérszárnyú teremtményeket ábrázol. Ezek az alkotások olyan hiedelmeket idéznek, amelyek szerint az ember könnyen az ördög szolgájává válhat, ha nem elég elővigyázatos. Ha pedig a gonosz prédájává válunk, mi magunk is könnyen denevérré változhatunk.

Ezek a babonák egészen a XX. századig tartották magukat, majd életre hívták a történelem legismertebb, részben ember, részben denevér karakterét, Batmant. Az amerikai képregényfigura 1939 májusában született az író Bill Finger és a rajzoló Bob Kane tollából. A denevérember azóta számos rajz- és TV-filmben, képregényben, videójátékban és divatholmin tűnt fel, a popkultúra jellegzetes alakjává vált.  Az emberek szívesen azonosulnak a jószándékú szuperhőssel, aki nappal hétköznapi polgárként éli életét, éjszaka viszont felveszi a harcot az alvilág bűnözőivel. Az ártatlanok védelmezőjének tekintett Batmant sokan a világ leghíresebb vámpírfigurája, a félelmetes Drakula gróf ellentétéként aposztrofálják.

selective focus photography of bat during daytime

A cikk folytatásában – a Képmás Magazin online felületén – alaposabban megismerhetitek Drakulát, valamint gyakorlati tanácsokat is kaptok Dr. Déri János állatorvostól, a Hortobágyi Madárkórház igazgatójától arra vonatkozóan, mi a teendő, ha berepül egy denevér a szobába vagy ha befészkel a tető alá. Emellett néhány tévhitet is igyekszem eloszlatni.

Kép: unsplash

Videó: youtube

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Három szövőszék, hat gyerek, tucatnyi díj – Zsigmond Zsuzsa népi iparművésszel beszélgettem

Az első portrém, amely a Képmás online-on jelent meg.

Az online rendelések és a hobbiszintű shoppingolás korában valódi kuriózumnak számítanak a minőségi, kézzel készített termékek. A régmúlt idők hagyományait örökíti tovább Zsigmond Zsuzsa kéziszövő népi iparművész, aki kertészmérnöki diplomával, hat gyermek édesanyjaként a Népművészet Ifjú Mestere, nem mellesleg családi kézműves foglalkozásokat vezet. Életút a gyógynövénytermesztés szaktól a szövőszékig.

zsigmond_zs1.jpg

Expressz hirdetéssel az új cél felé

„Mindig is szerettem saját kezemmel készíteni dolgokat. Édesanyám megtanított kötni és horgolni, tinédzser koromban ruhákat varrtam magamnak, és bonyolultabb tárgyakat is készítettem makramé technikával.” Zsuzsa férje is meglepődött, amikor az egyetemi évek alatt váratlanul közölte vele, hogy szeretne egy szövőszéket.

„Hetekig unszoltam a férjem, hogy vegyünk egy Expressz újságot, hátha találunk benne ilyen hirdetést. Végül csak vettünk egy lapot, amiben találtunk egy 1890-ben készített, sárközi szövőszéket, amihez jutányos áron jutottunk hozzá.”

„Hazahoztuk, majd a Néprajzi Múzeumban folytatott előtanulmányok után indulhatott a térbeli puzzle, mert szétszedve vettük. Azóta is ezen a széken dolgozom a legtöbbet.”

Fonalhiány, odafigyelés, extázis

Zsuzsa elsősorban vásznakat, vékonyabb anyagú szőtteseket készít. Asztalterítői, kenyeres kendői, szádái (fényáteresztő függöny) a legnépszerűbbek, de babahordó kendőt, törülközőt, különböző méretű zsákocskákat, tarisznyákat, illetve ágytakarókat, sötétítő függönyöket, vállkendőket is sző. Kizárólag természetes alapanyagú, leginkább pamut- és lenfonalakkal, ritkábban gyapjúval, díszítéshez kenderrel vagy jutafonallal dolgozik.

A cikk folytatását a Képmás.hu oldalon olvashatjátok.

Kép: Zsigmond Zsuzsa

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

Nyaralni „zölden” is lehet, összhangban a természettel

Miközben gondtalan szabadságunkat töltjük, akaratlanul is komoly károkat okozhatunk a természetnek. Összeállításunkból kiderül, hogyan járul hozzá a mértéktelen utazgatás a globális felmelegedéshez, mit jelent a fenntartható turizmus és milyen apró praktikákkal csökkenthetjük vakációnk ökológiai lábnyomát.  

nature, wetland, swamp, forest, wood, land, landscape, tree

Földön, vízen, levegőben

Minél távolabbi úticélt választunk, annál nagyobb mértékben járulunk hozzá a környezet-, ezen belül pedig a légszennyezéshez. A hazai helyett sokan választják a külföldi üdüléseket és a fapados járatokat. Nem is gondolnánk, de az olcsó repülőjegyekért valójában igen drága árat fizetünk: tízszer több ember veszíti ugyanis életét a repülőjáratok okozta légszennyezés miatt, mint repülőbaleset következtében. A repülőgépek az autókhoz hasonló káros anyagokat, kén-dioxidot és nitrogén-oxidot okádnak magukból.

A légszennyezéssel kapcsolatos halálesetek tíz százalékáért a repülőgép-üzemanyagok okolhatók. Ez évente legalább 10.000 ember halálát jelenti.

aeroplane, travel, cruiser, sea, water, summer, vacation

A helyzet akkor sem rózsás, ha gépjárművel utazunk, hiszen az autók, buszok, motorkerékpárok károsanyag-kibocsátása növeli a légkör szén-dioxid és egyéb, üvegházhatású gáz tartalmát. A nap melege így a légkörben marad, és tovább melegíti a Földet. A levegőszennyezés következtében pedig emelkedhet a daganatos, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi megbetegedések (pl. asztma) és a születési rendellenességek száma.

Egy kellemes hajókázás alternatívát kínálhat a zöld utazáshoz – gondolhatnánk. Valójában viszont a hajóközlekedéssel együtt járó környezetszennyezés éves szinten 60.000 ember haláláért tehető felelőssé.

Félelmetes számok. Mégsem azt szeretnénk sugallni, hogy ezentúl ne mozduljunk ki szűkebb környezetünkből. Arra szeretnénk inkább felhívni a figyelmet, hogy utazás közben is szánjunk figyelmet a természet védelmére, az erőforrások kímélésére, a környezetszennyezés elkerülésére. Ehhez nyújt lehetőséget a fenntartható turizmus és a határainkon belüli úticél.

A cikk folytatásában dr. Tóth Éva, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának adjunktusa avat be minket az öko- és a tömegturizmus rejtelmeibe. Zárásként pedig néhány gyakorlati tanácsot adok arra vonatkozóan, mitől lesz valóban környezettudatos a nyaralás.

A folytatást a Képmás.hu oldalon olvashatjátok.

Kép: pixnio.com

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

Egy szuper gyerekbarát múzeum - Sopronban

Nem régiben arról írtam cikket a Life.hu-ra, miért járjon a legfiatalabb korosztály is múzeumba. A családunkban nem kérdés, hogy időnként a gyerekeket is elvisszük egy-egy kiállításra. (Tavaly például a dinókiállításon és a Balaton Múzeumban jártunk.) Most egy szuper soproni múzeumot ajánlok nektek, amit a kisfiaink és mi is nagyon élveztünk.

befunky-collage1.jpg

Ha Sopron, akkor Tűztorony. A város azonban szép számmal tartogat ezen kívül is látnivalókat. Ilyen turista program a Károly kilátó, amelyet mi sem akartunk kihagyni. Amikor a belépőket váltottuk, észrevettem egy  kiírást, miszerint a jegyeink a kilátóval szemben lévő vadászati kiállításra is érvényesek. Miután alaposan szemügyre vettük madártávlatból a várost és környékét, elindultunk a múzeum felé. Némi időbe beletelt, mire kibogoztuk, hogyan, melyik oldalról is tudunk bejutni. A Kőhalmy Vadászati Múzeum ugyanis egy büféből nyílik. A jegyünket nem kérték, tehát a szokásos múzeumos gyakorlattól eltérő élményben volt részünk. És ekkor még nem tudtuk, mi vár ránk!

befunky-collage-5.jpg

A földszinten preparált madarak és üvegvitrinbe zárt, de élettelen hüllők, valamint erdei állatok képei fogadtak minket. Egy érintőképernyőn különböző madarak hangját lehetett meghallgatni, majd jöhetett a kvíz, vajon mennyire jegyezte meg az ember, melyik madár hogy dalol.

Az emeletre érve egy vadász egyenruha mellett trófeák és agancsok sorakoztak. Szöveges ismertetők segítettek volna az erdő világának jobb megismerésében, két kisgyerek mellett azonban nem igazán nyílt lehetőségünk a nyugodt olvasgatásra. A hangsúly ezért inkább a vizualitásra tolódott.

befunky-collage-30.jpg

Ilyen volt többek között, amikor az erdő lakóinak ürülékét lehetett összehasonlítani, amikor falra akasztott állatkák bundáját és üveg mögé elhelyezett, kitömött vadakat és növényevőket lehetett szemügyre venni vagy amikor egy kutyaólon különböző kutyafajták képét és nevét lehetett "kihúzogatni".

Az érintésnek is nagy szerep jutott a kiállításon. Több ládikóba is bele lehetett nyúlni, majd el kellett dönteni, mi van bennük. Ez egy izgalmas feladat volt. Attól tartottam, valamilyen rágcsáló van bennük. Ehelyett különböző (gabona)növényeket rejtettek a dobozok. A növényfelismerés előtt/ után megsimogathattuk néhány erdei állat bundáját, megtapogathattuk a sáros lábnyomukat.

befunky-collage-3.jpg

A legkisebbekre gondolva a kiállítás szervezői berendeztek egy kis játszósarkot, ahol Bogyó és Babóca társasjáték és építőkocka várta a gyerekeket. A kisebbik fiam szívesen telepedett le a játékok mellé. A nagyobbik gyermekem inkább az a feladat hozta lázba, ahol egy érintőképernyőn kellett memóriajátékszerűen madarakat párosítani. Egy erdei tematikájú társasjátékot is kipróbálhattunk volna, erre viszont idő hiányában nem került sor.

befunky-collage-4.jpg

Nagyon szimpatikus volt számomra, hogy a hagyományos múzeumi gyakorlattal szakítva kimondottan a gyerekek érdeklődésének felkeltésére hegyezték ki a kiállítási anyagot. "A mai gyerekek" többségének alig van valamilyen kapcsolata a természettel, amely körülveszi, amelyben él, amelynek ő is része. Bizony előfordulhat, hogy egy gyereknek meg kell mutatni, melyik madár-, kutya- vagy éppen erdei állatfajnak mi a neve. (Bevallom, az énekes madarakat bemutató feladványnál sokuk neve nekem is feladta a leckét.) Tetszett, hogy a gyerekek nemcsak passzív befogadói voltak a látványnak, hanem egy rövid időre ők is aktív résztvevőivé válhattak az erdő életének, közben pedig minden érzékszervüket használhatták, sok kiállított darabot megtapogathattak. Megfelelő volt az arány az online és az offline játékok között - a mérleg nyelve ez utóbbiak felé billent.

Ha Sopronban jártok gyerekekkel, keressétek fel a Kőhalmy Vadászati Múzeumot! Igazán kellemes élményben lesz részetek!

Kép: saját

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Bevezetés a veszélyes hulladékok világába - HAK, *, OKIR, 200 kg 2. rész

A veszélyes hulladékokról készített cikkem első részét itt olvashatod.

„A lakosságnak és az ipar szereplőinek egyaránt törekedniük kell a veszélyes hulladék mennyiségének csökkentésére – hangsúlyozza Vermes Péter. – A vállalatok számára ehhez a BAT (Best Available Technologies – legjobb elérhető technológia) technológiai ajánlások alkalmazása nyújt segítséget. Lakossági és vállalati szinten egyaránt lényeges a tudatos tervezés és a hosszú távú megoldások alkalmazása. Összességében a legjobb módszer a veszélyes hulladék keletkezésének megelőzése. Ha nincs módunk a megelőzésre, alapvetően három eshetőség jöhet szóba: a hasznosítás, az ártalmatlanítás és a lerakás – sorolja Vermes Péter. – Ez a sorrend prioritási rangsor is. A lehető legnagyobb mennyiségben kell hasznosítani a hulladékokat. Vannak azonban olyan hulladékok – mint egyes fémsalakok vagy akkumulátorok, – amelyekre Magyarországon a lerakáson kívül nincs elérhető hasznosítási technológia, más országokban viszont működnek különféle hasznosítási módszerek. Külön engedélyezési eljárást követően lehetőség van arra, hogy ezen hulladékokat külföldre szállítsák. Veszélyes hulladékot ártalmatlanítási céllal országhatárokon át szállítani azonban nem megengedett.”

aerial photography of vehicles running on vehicle intersection route at daytime

A hulladékgazdálkodási törvény értelmében a veszélyes hulladék termelőjének, tulajdonosának kell gondoskodnia arról, hogy a veszélyes hulladék a megfelelő helyre kerüljön. A gazdálkodó szervezetek kötelezettek a veszélyes hulladékaikat arra engedéllyel rendelkező kezelőnek átadni, illetve nyomon követni annak sorsát. Lakossági szinten minden ember kötelessége a szelektív hulladékgyűjtés és a gyűjtőpontok igénybevétele. Kommunális hulladékgyűjtőbe, valamint lomtalanítás során tilos veszélyes hulladék el-, illetve kihelyezése.

A gyűjtőpontokon és az erre specializálódott cégeknél szakértők gondoskodnak a veszélyes hulladék megfelelő tárolásáról. „A veszélyes hulladékot arra engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetek – hulladékkezelők – veszik át és kezelik – tájékoztat Vermes Péter. – Ha a hulladékot tárolni kell, azt olyan veszélyeshulladék-tárolóhelyen lehet megtenni, ami rendelkezik a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság által jóváhagyott üzemeltetési szabályzattal. Itt különböző műszaki feltételeknek is meg kell felelni, ami garantálja, hogy ne károsítsák a környezetet.” 

woman covered with pink smoke bomb

Mindannyiunk érdeke, hogy érdemben foglalkozzunk a veszélyes hulladékkal, hiszen nem megfelelő kezelésük számos szerteágazó, környezetszennyező jelenség forrása lehet. A háztartási tüzelőberendezésekben való égetés jelentős levegőterhelést okoz. A „vadlerakók”, vagy nem megfelelő műszaki védelemmel ellátott lerakók szennyezik a talajt, a talajvizet, a nyílt vizeket. A nem megfelelő tárolás szintén szennyezést okoz. Ezen közegeken keresztül a növények és állatok is veszélyeztetetteké válnak, amivel közvetlenül vagy közvetetten az emberiség is károkat szenved. Gondoljunk itt akár a rossz levegőminőségre, ennek szív-és érrendszeri szövődményeire, vagy akár a táplálékláncon keresztül az emberi szervezetbe jutó káros anyagokra, mint például az ólom.

Ez a cikkem a Zöld Ipar Magazin 2019 május/ júniusi számában jelent meg.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!