Szemlélődő Szív

Nyaralni „zölden” is lehet, összhangban a természettel

2019. július 21. - Szemlélődő Szív

Miközben gondtalan szabadságunkat töltjük, akaratlanul is komoly károkat okozhatunk a természetnek. Összeállításunkból kiderül, hogyan járul hozzá a mértéktelen utazgatás a globális felmelegedéshez, mit jelent a fenntartható turizmus és milyen apró praktikákkal csökkenthetjük vakációnk ökológiai lábnyomát.  

nature, wetland, swamp, forest, wood, land, landscape, tree

Földön, vízen, levegőben

Minél távolabbi úticélt választunk, annál nagyobb mértékben járulunk hozzá a környezet-, ezen belül pedig a légszennyezéshez. A hazai helyett sokan választják a külföldi üdüléseket és a fapados járatokat. Nem is gondolnánk, de az olcsó repülőjegyekért valójában igen drága árat fizetünk: tízszer több ember veszíti ugyanis életét a repülőjáratok okozta légszennyezés miatt, mint repülőbaleset következtében. A repülőgépek az autókhoz hasonló káros anyagokat, kén-dioxidot és nitrogén-oxidot okádnak magukból.

A légszennyezéssel kapcsolatos halálesetek tíz százalékáért a repülőgép-üzemanyagok okolhatók. Ez évente legalább 10.000 ember halálát jelenti.

aeroplane, travel, cruiser, sea, water, summer, vacation

A helyzet akkor sem rózsás, ha gépjárművel utazunk, hiszen az autók, buszok, motorkerékpárok károsanyag-kibocsátása növeli a légkör szén-dioxid és egyéb, üvegházhatású gáz tartalmát. A nap melege így a légkörben marad, és tovább melegíti a Földet. A levegőszennyezés következtében pedig emelkedhet a daganatos, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi megbetegedések (pl. asztma) és a születési rendellenességek száma.

Egy kellemes hajókázás alternatívát kínálhat a zöld utazáshoz – gondolhatnánk. Valójában viszont a hajóközlekedéssel együtt járó környezetszennyezés éves szinten 60.000 ember haláláért tehető felelőssé.

Félelmetes számok. Mégsem azt szeretnénk sugallni, hogy ezentúl ne mozduljunk ki szűkebb környezetünkből. Arra szeretnénk inkább felhívni a figyelmet, hogy utazás közben is szánjunk figyelmet a természet védelmére, az erőforrások kímélésére, a környezetszennyezés elkerülésére. Ehhez nyújt lehetőséget a fenntartható turizmus és a határainkon belüli úticél.

A cikk folytatásában dr. Tóth Éva, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának adjunktusa avat be minket az öko- és a tömegturizmus rejtelmeibe. Zárásként pedig néhány gyakorlati tanácsot adok arra vonatkozóan, mitől lesz valóban környezettudatos a nyaralás.

A folytatást a Képmás.hu oldalon olvashatjátok.

Kép: pixnio.com

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

Egy szuper gyerekbarát múzeum - Sopronban

Nem régiben arról írtam cikket a Life.hu-ra, miért járjon a legfiatalabb korosztály is múzeumba. A családunkban nem kérdés, hogy időnként a gyerekeket is elvisszük egy-egy kiállításra. (Tavaly például a dinókiállításon és a Balaton Múzeumban jártunk.) Most egy szuper soproni múzeumot ajánlok nektek, amit a kisfiaink és mi is nagyon élveztünk.

befunky-collage1.jpg

Ha Sopron, akkor Tűztorony. A város azonban szép számmal tartogat ezen kívül is látnivalókat. Ilyen turista program a Károly kilátó, amelyet mi sem akartunk kihagyni. Amikor a belépőket váltottuk, észrevettem egy  kiírást, miszerint a jegyeink a kilátóval szemben lévő vadászati kiállításra is érvényesek. Miután alaposan szemügyre vettük madártávlatból a várost és környékét, elindultunk a múzeum felé. Némi időbe beletelt, mire kibogoztuk, hogyan, melyik oldalról is tudunk bejutni. A Kőhalmy Vadászati Múzeum ugyanis egy büféből nyílik. A jegyünket nem kérték, tehát a szokásos múzeumos gyakorlattól eltérő élményben volt részünk. És ekkor még nem tudtuk, mi vár ránk!

befunky-collage-5.jpg

A földszinten preparált madarak és üvegvitrinbe zárt, de élettelen hüllők, valamint erdei állatok képei fogadtak minket. Egy érintőképernyőn különböző madarak hangját lehetett meghallgatni, majd jöhetett a kvíz, vajon mennyire jegyezte meg az ember, melyik madár hogy dalol.

Az emeletre érve egy vadász egyenruha mellett trófeák és agancsok sorakoztak. Szöveges ismertetők segítettek volna az erdő világának jobb megismerésében, két kisgyerek mellett azonban nem igazán nyílt lehetőségünk a nyugodt olvasgatásra. A hangsúly ezért inkább a vizualitásra tolódott.

befunky-collage-30.jpg

Ilyen volt többek között, amikor az erdő lakóinak ürülékét lehetett összehasonlítani, amikor falra akasztott állatkák bundáját és üveg mögé elhelyezett, kitömött vadakat és növényevőket lehetett szemügyre venni vagy amikor egy kutyaólon különböző kutyafajták képét és nevét lehetett "kihúzogatni".

Az érintésnek is nagy szerep jutott a kiállításon. Több ládikóba is bele lehetett nyúlni, majd el kellett dönteni, mi van bennük. Ez egy izgalmas feladat volt. Attól tartottam, valamilyen rágcsáló van bennük. Ehelyett különböző (gabona)növényeket rejtettek a dobozok. A növényfelismerés előtt/ után megsimogathattuk néhány erdei állat bundáját, megtapogathattuk a sáros lábnyomukat.

befunky-collage-3.jpg

A legkisebbekre gondolva a kiállítás szervezői berendeztek egy kis játszósarkot, ahol Bogyó és Babóca társasjáték és építőkocka várta a gyerekeket. A kisebbik fiam szívesen telepedett le a játékok mellé. A nagyobbik gyermekem inkább az a feladat hozta lázba, ahol egy érintőképernyőn kellett memóriajátékszerűen madarakat párosítani. Egy erdei tematikájú társasjátékot is kipróbálhattunk volna, erre viszont idő hiányában nem került sor.

befunky-collage-4.jpg

Nagyon szimpatikus volt számomra, hogy a hagyományos múzeumi gyakorlattal szakítva kimondottan a gyerekek érdeklődésének felkeltésére hegyezték ki a kiállítási anyagot. "A mai gyerekek" többségének alig van valamilyen kapcsolata a természettel, amely körülveszi, amelyben él, amelynek ő is része. Bizony előfordulhat, hogy egy gyereknek meg kell mutatni, melyik madár-, kutya- vagy éppen erdei állatfajnak mi a neve. (Bevallom, az énekes madarakat bemutató feladványnál sokuk neve nekem is feladta a leckét.) Tetszett, hogy a gyerekek nemcsak passzív befogadói voltak a látványnak, hanem egy rövid időre ők is aktív résztvevőivé válhattak az erdő életének, közben pedig minden érzékszervüket használhatták, sok kiállított darabot megtapogathattak. Megfelelő volt az arány az online és az offline játékok között - a mérleg nyelve ez utóbbiak felé billent.

Ha Sopronban jártok gyerekekkel, keressétek fel a Kőhalmy Vadászati Múzeumot! Igazán kellemes élményben lesz részetek!

Kép: saját

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Bevezetés a veszélyes hulladékok világába - HAK, *, OKIR, 200 kg 2. rész

A veszélyes hulladékokról készített cikkem első részét itt olvashatod.

„A lakosságnak és az ipar szereplőinek egyaránt törekedniük kell a veszélyes hulladék mennyiségének csökkentésére – hangsúlyozza Vermes Péter. – A vállalatok számára ehhez a BAT (Best Available Technologies – legjobb elérhető technológia) technológiai ajánlások alkalmazása nyújt segítséget. Lakossági és vállalati szinten egyaránt lényeges a tudatos tervezés és a hosszú távú megoldások alkalmazása. Összességében a legjobb módszer a veszélyes hulladék keletkezésének megelőzése. Ha nincs módunk a megelőzésre, alapvetően három eshetőség jöhet szóba: a hasznosítás, az ártalmatlanítás és a lerakás – sorolja Vermes Péter. – Ez a sorrend prioritási rangsor is. A lehető legnagyobb mennyiségben kell hasznosítani a hulladékokat. Vannak azonban olyan hulladékok – mint egyes fémsalakok vagy akkumulátorok, – amelyekre Magyarországon a lerakáson kívül nincs elérhető hasznosítási technológia, más országokban viszont működnek különféle hasznosítási módszerek. Külön engedélyezési eljárást követően lehetőség van arra, hogy ezen hulladékokat külföldre szállítsák. Veszélyes hulladékot ártalmatlanítási céllal országhatárokon át szállítani azonban nem megengedett.”

aerial photography of vehicles running on vehicle intersection route at daytime

A hulladékgazdálkodási törvény értelmében a veszélyes hulladék termelőjének, tulajdonosának kell gondoskodnia arról, hogy a veszélyes hulladék a megfelelő helyre kerüljön. A gazdálkodó szervezetek kötelezettek a veszélyes hulladékaikat arra engedéllyel rendelkező kezelőnek átadni, illetve nyomon követni annak sorsát. Lakossági szinten minden ember kötelessége a szelektív hulladékgyűjtés és a gyűjtőpontok igénybevétele. Kommunális hulladékgyűjtőbe, valamint lomtalanítás során tilos veszélyes hulladék el-, illetve kihelyezése.

A gyűjtőpontokon és az erre specializálódott cégeknél szakértők gondoskodnak a veszélyes hulladék megfelelő tárolásáról. „A veszélyes hulladékot arra engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetek – hulladékkezelők – veszik át és kezelik – tájékoztat Vermes Péter. – Ha a hulladékot tárolni kell, azt olyan veszélyeshulladék-tárolóhelyen lehet megtenni, ami rendelkezik a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság által jóváhagyott üzemeltetési szabályzattal. Itt különböző műszaki feltételeknek is meg kell felelni, ami garantálja, hogy ne károsítsák a környezetet.” 

woman covered with pink smoke bomb

Mindannyiunk érdeke, hogy érdemben foglalkozzunk a veszélyes hulladékkal, hiszen nem megfelelő kezelésük számos szerteágazó, környezetszennyező jelenség forrása lehet. A háztartási tüzelőberendezésekben való égetés jelentős levegőterhelést okoz. A „vadlerakók”, vagy nem megfelelő műszaki védelemmel ellátott lerakók szennyezik a talajt, a talajvizet, a nyílt vizeket. A nem megfelelő tárolás szintén szennyezést okoz. Ezen közegeken keresztül a növények és állatok is veszélyeztetetteké válnak, amivel közvetlenül vagy közvetetten az emberiség is károkat szenved. Gondoljunk itt akár a rossz levegőminőségre, ennek szív-és érrendszeri szövődményeire, vagy akár a táplálékláncon keresztül az emberi szervezetbe jutó káros anyagokra, mint például az ólom.

Ez a cikkem a Zöld Ipar Magazin 2019 május/ júniusi számában jelent meg.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Bevezetés a veszélyes hulladékok világába - HAK, *, OKIR, 200 kg 1. rész

Világviszonylatban egy év alatt egy milliárd tonna szemetet termelünk. Ez napi szinten 3 millió tonnát jelent. Ennek egy része nem kerülhet a szemétlerakókba, mert veszélyes hulladéknak minősül, a lerakók pedig a szabadban helyezkednek el és ki vannak téve az időjárásnak. Az eső, a hó vagy más csapadék veszélyes anyagot oldhat ki, a vízkörforgás könnyen elfertőződhet. Ha a szemetet elégetjük, a levegőbe jutó károsanyagok szintén megtalálják útjukat a vizekbe. Kulcsfontosságú tehát, hogy kellő figyelmet szenteljünk a veszélyes hulladékoknak. A témában Vermes Péter, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének elnökségi tagja, a Veszélyes Hulladék Szakosztály vezetője segít eligazodnunk.

white danger circuit panel

Mielőtt veszélyes hulladékról kezdenénk beszélni, érdemes tisztáznunk, milyen anyagokat sorolhatunk ebbe a kategóriába. „Alapvetően a veszélyes hulladék fogalmát az európai direktívák és jogszabályok alapján harmonizált, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV törvény 1. § 48. pontja határozza meg. Más megközelítésben azt a hulladékot tekintjük veszélyes hulladéknak, amit a hulladék termelője a hulladékjegyzék alapján *-gal megjelölt hulladékazonosító kód (HAK) alá sorol be – kezdi Vermes Péter.”

A veszélyes hulladék definícióját azért is nehéz megfogalmaznunk, mert a hulladékjegyzék – ami alapján a termelő besorolhatja a hulladékait – több, mint 400 féle veszélyes hulladékazonosító kódot tartalmaz. Ez persze egy átfogó, több országot is érintő kódrendszer, Magyarországon ezen kódok mintegy 20 %-át nem alkalmazzák. A számokból viszont jól látszik, milyen sokrétű, összetett területről beszélünk.

white printing paper with numbers

Ha már a számok szóba kerültek, adja magát a kérdés, hogy mennyi veszélyes hulladékot termelünk éves szinten. „Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) adataiból tudunk kiindulni, ami tartalmazza az összes olyan hulladékot, amit a gazdaság valamely szereplője megjelenített éves jelentésében – tudom meg Vermes Pétertől. – A legfrissebb adatok szerint 2017-ben közel 620.000 tonna veszélyes hulladék képződött a bevallott adatok alapján. Ebből a legnagyobb mennyiséget, mintegy 30.000 tonnát, a 10 03 29 HAK kódú sósalak és feketesalak kezeléséből származó hulladékok tették ki. Ezt követi a 10 03 29 HAK kódú másodlagos termelésből származó sósalak, mintegy 20.000 tonna mennyiségben. A harmadik helyen pedig a 12 03 01 kódú vizes mosófolyadék áll 18.000 tonnát meghaladó mennyiségben. Fontos megjegyeznünk, hogy ezek a termelők által bevallott mennyiségeken alapuló számok. A hazai szabályozás szerint évi 200 kg-ot meg nem haladó veszélyes hulladék keletkezéséről nem kell hulladékbevallást készíteni, így ezen adatok nem szerepelnek az összesítésben. EU-s szinten nem tudni pontosan a keletkezési adatokat, mivel nincs egy átfogó nyilvántartó rendszer. Világviszonylatban pedig a becslésnek nincs túl sok értelme, mivel a világ jelentős részén a hulladékgyűjtés- és kezelés is gyerekcipőben jár, nemhogy a nyilvántartás.”

És hol keletkezik ez a tetemes mennyiség? A veszélyes hulladékok esetében a különböző iparágak a fő termelők, de lakossági szinten is jelentős mennyiség keletkezik. Az iparágak tekintetében „húzóágazat” a gyógyszergyártás, a fémfeldolgozás, a szennyvízgyűjtés- és kezelés, valamint a vegyi anyag- és vegyitermékgyártás. A lakossági hulladékok közül a legjellemzőbb veszélyes hulladékok a veszélyes anyagot maradékként tartalmazó csomagolási hulladékok, például oldószeres, festékes, tisztítószeres, növényvédőszeres csomagolások, illetve ezen anyagok maradékai, az elemek, akkumulátorok, továbbá egyes elektronikai eszközök, például képcsöves monitor, TV.

A veszélyes hulladékokról készült cikk folytatását itt olvashatod.

Ez a cikkem a Zöld Ipar Magazin 2019/ május-júniusi számában jelent meg.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Megmentené a bolygót? Egye meg a csomagolást! 1. rész

Sokan úgy tartják, a csomagolási hulladék kikerülhetetlen, ha élelmiszert vásárolunk.  Bár a csomagolás segít megőrizni az élelmiszer minőségét, és ezáltal meghosszabbítja az eltarthatóságát; választ kell adnunk a világméretű műanyagpazarlásra, takarékoskodnunk kell a kőolaj- és élelmiszertartalékainkkal. Összeállításunkból kiderül, milyen innovációkkal igyekeznek a kutatók helyettesíteni a környezetkárosító műanyagot.

 barked bread with lemon fruit and cream

Csak az Európai Unióban 100 millió (!) tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. Amikor ételt dobunk ki, a csomagolás is a kukában végzi. Műanyagalapú gazdaságunkban a csomagolóanyagok jórésze kőolajból készül. A világ műanyagelőállítása 2015 és 2016 között 4,2%-kal nőtt, és ezzel elérte a 335 millió tonnát. Európában évente 23 millió tonna műanyag csomagolási hulladék keletkezik. Ez a szám 2050-re várhatóan el fogja érni a 92 millió tonnát.

Ahhoz, hogy meg tudjuk oldani  az olajalapú csomagolások problémáját, nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a megújuló forrásokból készülő termékekre.

A bio műanyagok iránt világszerte növekszik az igény. Az európai, bio alapú polimerek száma 2020-ra 2 millió tonnával fog növekedni. A tudósok leginkább a PLA-ra fordítanak kiemelt figyelmet.

„Napjainkban a PLA a legnépszerűbb és az egyetlen anyag, amelyet ipari méretekben gyártanak. Előállítása nem igényli új gyártósorok kialakítását, mivel feldolgozhatóak a hagyományos polipropilén (PP) termékek előállítási módszereivel. Keményítőből vagy cukorból készülnek, amelyek származhatnak megújuló erőforrásból, például kukoricából, gabonából, vagy akár mezőgazdasági melléktermékekből, hulladékokból is.” – tudom meg Urbán Csillától, a Humusz Szövetség elnökétől.

Bár a politejsav (PLA) organikus anyagokból származik és ezért képes lebomlani, ráadásul lebomlása során nem keletkeznek toxikus anyagok, az ételcsomagolás területén pedig széles körben képes helyettesíteni a PE (polietilén), PS (polisztirol) és PET (poliészter) anyagokból készült termékeket, a PLA mégsem jelenthet megoldást a világ műanyagéhségére.

 baked bread serving on white and blue plate

„Jelenleg Magyarországon a komposztálható műanyagok hulladékainak megfelelő kezelésére nincs lehetőség, ezek a hulladékok így hulladéklerakókban és -égetőkben kötnek ki. Ezért sem gondoljuk, hogy valós környezetbarát alternatívát jelentenének, ugyanis a hulladéklerakókon az anaerob körülmények között nem fognak lebomlani. Szelektív műanyag közé pedig azért nem kerülhet, mert nem műanyag, rontja az újrafeldolgozás minőségét, azokat utólag külön ki kell válogatni, ami viszont így többletmunkát és költséget jelent a hulladékgazdálkodó számára.” – fogalmaz Urbán Csilla.

A bio műanyagok helyett tehát érdemes a tekintetünket az ehető csomagolások felé vetnünk. Bár a felvetés elsőre talán bizarrnak tűnik, ne ijedjünk meg! Az ehető polimerek kizárólag megújuló, ehető hozzávalókból készülnek, így elfogyasztásuk veszélytelen. Olyan természetes anyagokat használnak fel a gyártásuk során, mint a poliszacharidok, a fehérjék vagy a lipidek. 

Az ehető ételcsomagolásokon belül kiemelt figyelmet kapnak a keményítőalapú termékek, mert könnyen beszerezhetőek, alacsony az előállítási költségük, allergénmentesek, könnyen használhatóak. Ehető csomagolások tejfehérjéből is készülhetnek. Mivel ezek a termékek nem tartalmaznak keményítőt, kevésbé porózusak, mint keményítővel készült társaik. A kazein, amely külsőre nagyon hasonlít a műanyagra, filmrétegként bevonja az ételt, így az tovább megőrzi frissességét, mint a műanyagban tárolt élelmiszer. Ráadásul az ízén nem lehet érezni, miből készült. A tartósság fokozása érdekében néhány gyártó citromsavat adagol hozzá, amelytől az adott élelmiszer jobban ellenáll a magasabb hőmérsékletnek és a nedvességnek.

Az ehető csomagolásokról írt cikkem folytatását itt olvashatjátok.

Ez az írásom a Zöld Ipar Magazin májusi számában jelent meg.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

Megmentené a bolygót? Egye meg a csomagolást! 2. rész

Itt olvashatod az ehető csomagolásokról szóló írásom első részét.

Ehető csomagolással elsősorban fagyasztott és egyesével kiszerelt termékeknél találkozhatunk. Az elkövetkező évek feladata, hogy a felhasználás köre tovább bővüljön, és levesek, kávék, egyéb, forró folyadékok tárolására is alkalmas legyen.

De mielőtt nagyon előreszaladnánk az időben, nézzük meg, milyen jótékony hatásokat is tulajdoníthatunk az ehető polimereknek! Először is hamarabb lebomlanak, mint bármilyen más polimer. Másrészt alkalmasak arra, hogy javítsák a csomagolt étel érzékszervi tulajdonságait, tehát tovább megőrzik az étel színét, állagát, aromáját. Mindez annak köszönhető, hogy antimikrobiális és antioxidáns hatással is rendelkeznek. Harmadrészt az innovatív technológiák lehetőséget teremtenek arra, hogy a mezőgazdasági felesleg új életet kaphasson, ezáltal pedig csökkenjen a kidobásra szánt élelmiszer mennyisége. A fogyasztókban mindeközben fokozódhat a környezettudatosság, mert megszakítják a hagyományos hulladékkört és nincs szükség újrahasznosításra. Mivel a csomagolást meg lehet enni, kisebb terhelést jelent a hulladéklerakók vagy az újrahasználatért felelős cégek számára.

eggs, bread, milk, and rolling pin

Az új technológia időnként azonban még kihívásokkal küzd. Például ha egy csomagolás vízben oldódó, akkor párás és hideg időben is könnyebben tönkre mehet. Bizonyos környezetben és a szállítás során is felmerülhetnek higiéniai aggályok. Emiatt néhány ehető csomagolásnál továbbra is szükséges egy külső réteg, hogy megóvja az élelmiszert a szennyeződésektől és hogy biztonságosan fogyasztható legyen. Könnyen előfordulhat viszont, hogy ez biológiailag nem lebomló anyagból készül. Élelmiszerbiztonsági kérdések miatt azonban nem érdemes aggódnunk. Mivel az ehető polimerek ételként és csomagolóanyagként egyaránt funkcionálnak, jó néhány előírásnak meg kell felelniük. Értelemszerűen sem mérgezőek sem szennyezőek nem lehetnek. Végül, de nem utolsósorban a fogyasztók gondolkodását is meg kellene változtatni, hogy a vásárlók nyitottan álljanak a fejlesztésekhez.

Úttörőnek lenni nem egyszerű. Egy francia vállalat olyan ehető csomagolást dobott a piacra, amely elsősorban cseppfolyós termékeket – mint amilyenek a joghurtok vagy a pohárkrémek –  von be egy növényi alapú hártyával. Ez olyan réteget képez a terméken, mint a zöldség vagy a gyümölcs héja, tehát meg lehet pucolni, meg lehet mosni. Ennek ellenére nem aratott osztatlan sikert a vásárlók körében, mivel a vevők higiéniai hiányosságoktól és fertőzésektől tartottak. Sokan ugyanis nehezen viselik, ha valami nincs becsomagolva, mert úgy gondolják, a bebugyolált termék védve van a kórokozókkal szemben. A probléma áthidalása érdekében cukornádból lebomló csomagolást készítettek, a márka joghurtjait pedig növényi alapú műanyag tartókban hozzák forgalomba. A cél persze az lenne, hogy erre se legyen szükség. A cég munkatársai most azon törik a fejüket, hogyan tudnák mindezt elérni. Két lehetőség közül választhatnak. Az egyik szerint saját márkás éttermeket hoznak létre. A másik eshetőség az, hogy olyan tökéletesre alkotják meg a terméküket, hogy a vásárló erőt vesz magán, legyőzi a csomagolásmentes termék iránti ellenszenvét, és az ízletes csemege miatt vállalja a reformkülsőt. Hogy melyik stratégia válik be, majd az idő eldönti.

white ceramic mug on table

A Humusz Szövetség munkatársa mindenesetre szkeptikusan áll az ehető csomagolásokhoz, hiszen ezek esetében is egyszer használatos termékekről van szó. Urbán Csilla úgy látja, viszonylag könnyen és gyorsan bomlanak le házi komposztálási körülmények között, begyűjtésükre és központi lebontásukra azonban továbbra sincs lehetőség.

„Ha csomagolásról beszélünk, nem feltétlenül az a legfontosabb kérdés, hogy milyen anyagból készül, hanem hogy milyen minőségben, mennyi időre tervezik. Természetesen az egyszer használatos termékek esetében mind a fa, mind a papír, mind az üveg és fém is óriási környezeti terheléssel jár, nem csak a műanyag. Viszont ha tartós, többször használatos termékekről van szó, egy jó minőségi jellemzőkkel rendelkező, újrafeldolgozható műanyag is lehet környezetbarát.” – összegez Urbán Csilla.

Ez a cikkem a Zöld Ipar Magazin 2019 májusi számában jelent meg.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

2019 áprilisi cikkeim a Life.hu-n

Áprilisban számos izgalmas és érdekes interjút készítettem. Amikor a prostitúció és emberkereskedelem ellen küzdő alapítvány munkatársával beszéltem, megdöbbentő volt hallani annak a lánynak a történetét, akit 16 évesen egy diszkóban a saját testvére adott el futtatóknak. Kamatoztattam a békéscsabai TedX-en kiépített kapcsolataim, amikor az egyik előadót arról kérdeztem, hogyan szerezhetjük meg álmaink munkáját. Készítettem egy kvízt József Attila születésnapja alkalmából. A húsvéti ünnepek és a locsolkodás szokásának elfonnyadása kapcsán az elmagányosodásról gondolkodtam. A pszichoszomatikus betegségek és mindennapi hazugságaink is terítékre kerültek. A fekete pedagógiás cikkem folytatásaként arról kérdeztem egy pszichológust, mit tehetünk szülőként, ha mérgező tanárokkal találkozunk. A vakvezető kutyák kiképzésébe is bepillantást nyertem.

Tartsatok velem!

woman sitting on wooden staircase

Van kiút a prostitúcióból és a szexuális kizsákmányolásból - Ne félj meglépni!

Szinte napra pontosan hat éve nyitotta meg kapuit Magyarországon a Névtelen Utak Alapítvány védett háza. A szervezet azoknak a nőknek igyekszik segítséget nyújtani, akik prostitúció, szexuális kizsákmányolás vagy emberkereskedelem áldozataivá váltak. A nem hétköznapi feladatokról, kihívásokról az alapítvány névtelenséget kérő munkatársát kérdeztem.

Kerülj közelebb álmaid munkájához egy álláskeresési tanácsadó tippjevel!

Bóné Ágnes közgazdász, álláskeresési tanácsadó 2014 óta foglalkozik önéletrajzírással, elhelyezkedési tanácsadással és állásinterjúra való felkészítéssel. Az elmúlt években több száz álláskeresőnek segített megtalálni a megfelelő állást. Most neked is segít abban, hogy közelebb kerülj álmaid munkájához.

three women sitting around table using laptops

Ünnepeljük egy szuper kvízzel a magyar költészet napját!

József Attila nevével minden általános és középiskolás diák találkozik. Április 11-én, a költő születésnapján arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered a poéta életútját és műveit. Kvízünkből megtudhatod a választ. Tarts velünk!

A húsvéti ünnepből kilépve rálépünk az elmagányosodás útjára

Az ünnepek és a jeles napok ősidők óta elválaszthatatlan részei az emberek életének. A kereszténység felvételével az egykori természeti rituálékat vallásos népszokások váltották fel. Az ünnepek manapság is kiemelt jelentőséggel bírnak. Ezek közül egy azonban kilóg a sorból. A jeles napok mostohagyereke a húsvét, amelyet a nők egy jelentős része legszívesebben kiiktatna a naptárból. De mi a baj a kereszténység legnagyobb ünnepével?

person standing near body of water

Lelkünk elfojtott panaszai, avagy a pszichoszomatikus betegségek

A modern társadalmak gyakran vélik úgy, hogy gondolataink segítségével jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben. Vagyis ha rosszul mennek a dolgaink, elegendő, ha pozitív tartalmú képeket generálunk az elménkben, s már egyből javíthatunk a kedélyállapotunkon. Azzal viszont már kevesebben vannak tisztában, hogy ugyanez fordítva is működik. Amikor a szomorúság nem tudja hallatni a hangját, egyszer csak utat tör magának, és megjelennek a pszichoszomatikus betegségek.

Hazudni nem vétek - mindennapi hazugságainkról feketén fehéren

Hiába szépítjük a dolgot, füllenteni, ködösíteni mindenki szokott. Amikor ezt állítom, nem feltétlenül eget verő hazugságokra gondolok. A mindennapok során alkalmazott aprócska kis ferdítések már pont elegendőek ahhoz, hogy hozzuk a napi „valótlanságállító” átlagot. De mennyi is az annyi?

Így kezeld szülőként a mérgező tanárokat, akik bántják a gyermekedet!

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a fekete pedagógia él és virul. Mindennapos gyakorlat, hogy az oktatási intézményekben olyan becsmérlő mondatok hagyják el az ott dolgozók száját, amelyek szilánkokra törik a gyerekek önértékelését. Tódor Marina klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus segítségével most azt mutatjuk be, mit tehet a szülő, ha gyermeke fekete pedagógia áldozatává vált.

five yellow Labrador retriever puppies

Oviból a kiképzésre - Tudj meg mindent a vakvezető kutyákról!

A miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola 2006-ban jött létre. Fő tevékenységük vakvezető kutyák kiképzése és látássérült gazdákhoz juttatása. Az iskola szakmai vezetőjét és a tenyésztési program koordinátorát, Komondi Piroskát a vakvezető kutyák neveléséről kérdeztem.

Neked melyik cikk nyerte el leginkább a tetszésed?

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

Zöldre mosott szennyes – Így lépj ki a környezetkárosító divat ördögi köréből!

Napjainkban 400%-kal több ruhát vásárolunk, mint negyven évvel korábban. Ezzel egyidejűleg egyre nagyobb méreteket ölt a textilpazarlás. A nyugati országokban egy család évente 30 kg ruhát dob ki. Ennek a mennyiségnek mindössze 15%-át adományozzák el vagy hasznosítják újra, a többi lerakókba vagy égetőkbe kerül. Észak-Amerikában éves szinten ez legalább 11 millió tonna textilhulladékot jelent. Hogy miért baj, ha mértéktelenül vásárolunk? Tömören fogalmazva azért, mert az olajipar után a divatipar szennyezi legnagyobb mértékben a környezetet. De lássuk a részleteket!

assorted-color textiles

 

Kellemetlen következmények

Ha egy kilogramm ruha mesélni tudna, elmondaná, hogy az előállítása 23 kg üvegházhatású gáz kibocsátásával és egy kilogramm vegyszer, valamint több ezer liter víz felhasználásával jár. Döbbenetes számok, ugye? A meghökkentő tények itt viszont még nem érnek véget.

Azokban az országokban, amelyekben virágzik a textilipar, a gyárak kezeletlenül engedik szennyvizeiket a folyókba. Az ólom, a higany vagy az arzén nemcsak a vízi élőlényekre káros, hanem arra a több millió emberre is, aki szennyezett folyók, tengerek partján él.

Apropó, víz! A divatipar évente 1,5 trillió liter vizet emészt fel. Maga a gyapot is rendkívül vízigényes növény. Egyetlen kilogramm gyapot megtermeléséhez 20.000 liter vízre van szükség. Felvetődik hát a kérdés, hogy mennyire etikus mindenféle tudatosság nélkül ruhaneműket vásárolnunk, majd kihajigálnunk, amikor a világon 750 millió ember nem jut tiszta ivóvízhez.

Pontosabban fogalmazva, aránylag tiszta vízhez. Merthogy a szintetikus anyagokból, mint a poliészter vagy a nylon, minden egyes mosás során 1.900 mikroszál oldódik ki. Éves szinten ez 190.000 tonna mikroszálat jelent, amely egytől egyig az óceánokban végzi. Mivel a tengeri élőlények ezeket tápláléknak nézik, a műanyag megállíthatatlanul kerül be a táplálékláncunkba.

Ráadásul a textilipart jellemző pazarlás az élelmiszeriparra is rányomja a bélyegét. Mivel a kasmírkecskék és a gyapjukért tartott juhok tövig legelik a legelőket, a vegyszerek pedig tönkre teszik a talajt, húsz év múlva 30%-kal csökkenhet a megtermelt élelmiszerek mértéke.

Félelmetes adatok ezek és a ruhaiparban dolgozók munkakörülményeiről még nem is beszéltünk.

 

A cikk folytatását a kepmas.hu oldalon olvashatjátok.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

 

2019 márciusi cikkeim a Life.hu-n

Márciusi Life.hu témáim között szerepelt a féltékenység pszichológiája, a fekete pedagógia, amiről minden szülőnek és pedagógusnak tudnia kell, egy menstruációs kisokos, a környezettudatos esküvőszervezés, a vásárlásmánia, gyermekeink nevének kiválasztása, a kialvatlanság problémája, a Föld órája esemény, valamint a Fridays for Future mozgalmak szervezőinek bemutatása. Emellett elkészítettem az első kvízem, amelyben az olvasók márciusi 15-höz kapcsolódó tudását teszteltem.

six heart accessories

 

A féltékenység pszichológiája - Kezeld vagy lépj ki a kapcsolatból!

"A házasságok, párkapcsolatok jelentős hányadában jelen van a féltékenység. Ez egy teljesen természetes érzés, nem kell tehát megijednünk, ha magunkban vagy társunkban felfedezzük a zöld szemű szörnyeteget. Érdemes viszont korlátok közé szorítanunk érzelmeinket, mielőtt visszavonhatatlan károkat okoznánk."

Fekete pedagógia: ami egy életre megnyomorít

"A gyerekek közötti iskolai bántalmazásokról, a bullyingról viszonylag gyakran ejtünk szót. Arról azonban ritkábban beszélünk, milyen mértékben járulnak hozzá egy diák személyiségének rombolásához az iskola dolgozói, tanárai. A fekete pedagógia elnevezés a nevelő-oktató munka során átélt negatív élményeket foglalja magában, amelyek egy életre szóló sebet ejtenek a tanuló önbecsülésén, önbizalmán."

A menstruáció a női élet része - Tudj meg mindent róla!

"Ha a nőiségről beszélünk, sokaknak a kecsesség, a finomság jut elsőként eszébe. Van azonban a női létnek egy sokkal földhözragadtabb, olykor kellemetlen, nehézkes része is, ez pedig a menstruáció. Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal a termékeny éveinket végigkísérő havi ciklusról beszélgettem."

couple under tree tilt shft photo

A nagy nap és a haldokló bolygó - Ettől lesz zöld egy esküvő

"Ahogy melegszik az idő, egyre inkább beindul az esküvői szezon, a nagy nap és az előkészületek során pedig tetemes mennyiségű hulladékot termelünk. A házasságkötésnek azonban nem feltétlenül kell együtt járnia klímaváltozást okozó tevékenységekkel. Néhány egyszerű praktikával sokat tehetünk a bolygónk és saját magunk egészségéért."

Műveltségi kvíz a család minden tagjának

"Március 15-én iskolai, városi és országos szinten is megemlékezünk az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. De mennyire ismerjük jól ennek az időszaknak a főbb eseményeit, szereplőit, valamint a forradalom kiemelkedő alakját, Petőfi Sándort? Kvízünkkel a család apraja-nagyja tesztelheti tudását. A kisiskolásoknak a költő életének főbb állomásait kell felidézniük, a szülők korosztályát a történelmi kérdések szólítják meg, az idősebbek pedig a memoritereknél brillírozhatnak. Kvízre fel!"

A vásárlásmánia a férfiakat éppúgy érinti, mint a nőket

"Hallottál már az oniomániáról? Ha a szó idegenül is cseng, az általa jelölt tevékenység már többeknek lehet ismerős. A sokak által ismert vásárlási mániát hívja így a szakirodalom. Aki nem tud megálljt parancsolni a költekezésnek, nemcsak egyszerűen hóbortos és gyenge akaratú. Az oniománia ugyanolyan mániás-kényszeres betegség, függőség, akárcsak az evészavarok, az alkohol- vagy a kábítószerfüggés. De míg az alkoholista le tudja tenni az italt, a szerencsejátékos el tudja kerülni a nyerőgépeket, vásárolnia mindenkinek kell. A vásárlásmániát pont ez teszi olyan veszélyessé."

baby lying on fabric cloth

Nagy a szülői felelősség - A névválasztás és becézés ördögi köre

"Valószínűleg a legtöbben mosolyra húzzák a szájukat, ha olyan nevekkel találkoznak, mint Vég Béla vagy Kandisz Nóra. A poénosnak szánt névválasztás viszont egy életre kellemetlenné teheti a bemutatkozást. Ugyanakkor önbizalommal is felruházhatja például a Bátorokat, amikor önmagukat a nevükkel definiálják. Nem mindegy tehát, milyen nevet választunk gyermekeinknek."

Az alvás nem lehet luxus - Így hat ránk a kialvatlanság

"Az alvás alapvető élettani szükséglet. Életünk bizonyos szakaszaiban azonban akarva-akaratlanul kevesebb időt tölthetünk alvással, mint amennyire a testünknek szüksége lenne. Most megtudhatod, mit okoz az alvásmegvonás és hogyan küszöbölheted ki a kissé sem kellemes tüneteket."

A visszaszámlálás elindult - Csatlakozz te is a Föld órájához!

"2007-ben az ausztrál Sydney-ben szimbolikus lámpalekapcsolással indult a Föld órája elnevezésű mozgalom, amely az utóbbi években világméretű eseménnyé nőtte ki magát. Időközben emberek millióit inspirálta arra, hogy vállaljanak szerepet bolygónk megmentésében. Összeállításunkból kiderül, miért is kell szombat este lekapcsolnod a világítást."

Magyar egyetemisták, akik a Parlament előtt a klímaváltozás ellen tüntetnek

"Greta Thunberg, 16 éves svéd klímaaktivista Fridays For Future nevű mozgalmához kapcsolódva egy lelkes csapat február óta Magyarországon is minden pénteken tüntet a Parlament előtt, hogy a klímaváltozás lassítása érdekében azonnali cselekvésre szólítsák fel a döntéshozókat. Ismerd meg a magyar szervezet elhivatott, lelkes egyetemistáit."

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

„Együtt menetelünk a közös pusztulás felé.” Pásztor Anna interjú a környezetvédelemről

Pásztor Annát sokan az ország legextravagánsabb énekesnőjeként ismerik. Kevesen tudják viszont róla, hogy prioritáslistáján előkelő helyet foglal el a környezetvédelem. Annával a klímaváltozás ellen tüntető fiatalokról, ember és természet kapcsolatáról, valamint saját, környezettudatos fesztiváljáról beszélgettem. Mielőtt viszont feltehettem volna az első kérdést, Anna megelőzött: „Úgy éreztem, ha a környezetvédelemről beszélhetek, akkor jövök, adom a nevem, a zenekarom, bármim.”

pasztor_anna_victoria_perger.jpg

Mit gondolsz a klímaváltozás ellen tüntető diákok mozgalmáról?

Az embereknek nyilvánvalóan különféle fegyvereik vannak arra, hogy kiálljanak a saját igazságuk mellett. A diákoknak nincs olyan anyagi apparátusuk, ami bármilyen fórumon döntéshozó helyzetbe hozhatná őket. A munka vagy a tanulás beszüntetése a figyelemfelhívás egyetlen eszköze. A fiatalok szeretnének családot és jövőt maguknak, de ebbe nagyon csúnyán belepiszkít annak a lehetősége, hogy a következő generációnak nem feltétlenül lesz jövője. Elérkeztünk arra a pontra, amikor sürgősen cselekednünk kell. Ha jól tudom, a hatodik fajkihalási hullám zajlik a Földön. A kapzsisággal, az önzéssel, a vak nemtörődömséggel állunk szemben. A fiatalok már tudják, hogy ha nem teszünk semmit, az ő jövőjük nullázódik le, ezért minden eszközzel felhívják a figyelmet arra, hogy konkrétan a vesztőhelyre masíroz a világ.

Generációs különbség, ahogy a környezetvédelemről gondolkodunk?

Inkább úgy fogalmaznék, emberfüggő. Nem lehet nem észrevenni, hogy az utánunk következő generációkat jobban fűti a világmegmentés vágya. És nemcsak beszélnek erről, hanem tesznek is ezért. Ez nem azt jelenti, hogy az idősebbek nem tettek meg mindent, de a változás ott lüktet az egészen fiatalok tudatában is, mert tudják, hogy elérkezett az utolsó pillanat a Föld és az emberiség megmentésére.

pasztor_anna_3_victoria_perger.jpg

Miért fontos számodra a környezetvédelem?

Nagyon nyitott és őszinte lélek vagyok. Mint általában a művészek, én is megérzem a környezetem minden apró rezdülését. Amikor egy fenyegető vég jelenik meg az ember jövőképében, az nemcsak nyomasztja, hanem el is tompítja a művészek vidámságra való hajlamát. Tennünk kell a változásért. Ha módomban áll felhívni a figyelmet egy ilyen irtózatosan fontos dologra, természetesen eleget teszek a felkérésnek. És persze nekem is van két kicsi babám, akik még csak 5 és 3 évesek. Nekik szintén lesznek gyermekeik. Szeretném őket biztonságban tudni.

A hétköznapok során mit teszel a természet megóvásáért?

A szelektív hulladékgyűjtésen kívül odafigyelek az elhasznált víz mennyiségére mosogatás, fürdés vagy locsolás közben. Kerülöm az agyoncsomagolt termékeket és a műanyag zacskókat. Van két banyatankom, azokkal járok vásárolni. Ha mégis nylon szatyrot használok, azokat legközelebb magammal viszem, és újra felhasználom. A nagynénikém példáját követve, ha szemetet látok, felszedem, és összegyűjtöm.

pasztor_anna_2_victoria_perger.jpg

Egy-egy fesztiválon tetemes mennyiségű hulladék keletkezik. Az Anna and the Barbies fesztiválján hogyan próbáltok tenni a környezetvédelemért?

Úgy látom, egyre több helyen kap hangsúlyt ez a téma. Saját fesztiválunk, a Hello, Ugar! kimondottan jó rangsorolást kapott a környezetvédőktől. Harmadik éve jönnek ki, külön standjuk van és örömmel látják, hogy nemcsak a környezetet, hanem az emberek pszichéjét is igyekszünk védeni. Ennek érdekében alakítottunk ki egy szelfimentes zónát, továbbá törekszünk arra, hogy egyszerre csak egy koncert legyen a helyszínen, ne szóljanak egymásra a színpadok párhuzamosan. Így a látogatók elkerülhetik a „hang- és technikamérgezést’. Ezenkívül az óriási, tömegeket megszólító bulik mellett tábortüzes koncerteket is rendezünk. Nálunk is jelen vannak a lebomló evőeszközök, tányérok és a visszaváltható poharak. Abszolút támogatjuk a környéken lévő kistermelőket, például kézműves sör, csokoládé, szappan is megtalálható nálunk. Ami pedig idén egy nagy újítás és nagyon büszkék vagyunk rá: egy napelemes együttműködő partnerünk is segít, hogy az ópusztaszeri napsütés energiáit összegyűjtsük és hasznosítsuk. Továbbá szeretnénk, ha a gyönyörű, ópusztaszeri környezetben az emberek ráébrednének, hogy ők is a természet részei! Ha ez megtörténne, kisebb mértékben károsítanák a környezetet.

Mi a legsürgetőbb környezetvédelmi feladat?

A rendkívül előrehaladott technikák következtében elidegenedtünk a környezetünktől. A fejlődés egyrészt hihetetlenül jó, másrészt ilyen sebességnél nem látjuk a lényeget, a szépséget, a pillanatot, és elsuhanunk a saját életünk mellett. A boldogság kulcsa, hogy az ember megtorpanjon a pillanatban, és körülnézzen 360 fokban. Ha figyelünk, nem lehet nem észrevenni a sikító jeleket, amelyek szerint annak a csodának, amit Földnek hívunk, vége lehet a közeli jövőben. Ha a mi szemetelésünk, trehányságunk kavicsként bekerül ebbe a gépezetbe, akkor a XXI. század nem más, mint egy nagyon szomorú temetési menet, mi pedig együtt menetelünk egy közös pusztulás felé.

Mit üzennél a klímatüntetések szervezőinek?

Hálás köszönet, őrült rock and roll, és semmiképpen ne adják fel! Sok erőt és kitartást kívánok nekik, mert bennük van a fény, a láng, a harc. Csinálják és ordibáljanak! Köszönöm a gyermekeim nevében is!

Kép: Victoria Perger

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!