Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

8163 m boldogság - Makóról a Manaslu tetejére

2022. október 03. - Szemlélődő Szív

Gyergyai-Szabó Mariann

Gyerekként még boltos akart lenni. Aztán kárpitosként helyezkedett el, jelenleg könyvelőként dolgozik. Amikor lejár a munkaidő, kibújik megszokott szerepéből. A kosztümöt és a körömcipőt bakancsra és hátizsákra cseréli, retikül helyett jégcsákány kerül a kezébe. Kerekes Éva hegymászó újabb nyolcezres csúcs meghódítására készül.

 kerekes_eva_i282319414681311192_szw1280h1280.jpg

Eleven. Így nevezték a makói kislányt, akit a babázás helyett jobban érdekelt a rosszalkodás és a fára mászás. A kislány azóta felnőtt, belekóstolt a vasúti forgalomirányításba, kipróbálta magát eladóként és a helyi polgármesteri hivatal csoportvezetőjeként. Vargabetűk után talált rá a könyvelői munkára, amelyet huszonöt éve végez rendületlenül. A szakmai élete sínre került, de valami továbbra sem hagyta nyugodni.

Negyvenes évei elején járt, amikor motoszkálni kezdett a fejében egy gondolat. Úgy döntött, végigjárja az El Caminot. A gondolatot tett követte. Magányosan rótta a kilométereket San Jean Pied de Port és Santiago de Compostela között. Amikor az ember hosszabb időt tölt önmagával, elkerülhetetlen, hogy más szemmel tekintsen saját életére és annak prioritásaira. Éva esetében sem volt ez másként. A repülőről nem ugyanaz az ember szállt le, mint aki elindult.

kerekes_eva_collage1_1.jpg

A következő cél

Épp csak hazatért a Caminoról, amikor összefutott egy régi ismerősével. Átlagos találkozásnak indult, Éva számára mégis emlékezetes maradt. Lenyűgözve hallgatta barátja beszámolóját a Mont Blanc és a hegymászás szépségéről. Aznap eldöntötte, ő is feljut az Alpok legmagasabb pontjára. Ehhez azonban szembe kellett néznie legnagyobb félelmével. A tériszonyával.

„Hogy biztos legyek magamban, beiratkoztam egy magashegyi jártassági tanfolyamra, ahová egy hatalmas hátizsákkal érkeztem. Ezzel nem is volt baj addig, amíg oda nem értünk a beszállóhoz. Ott derült ki számomra, hogy nem ösvényen sétálva kell feljutni a hegy tetejére, hanem egy drót mentén. Reszkető inakkal kezdtem hozzá, de a túravezetők végig mellettem álltak és biztattak. A nagy izgalomban még a tériszonyomról is sikerült megfeledkeznem. A csúcson kiderült, hogy felesleges volt cipelni a 30 literes hátizsákot – megpakolva három napi élelemmel, ruhával és vízzel –, mert a szálláshoz autóval mentünk. Bármennyire is tartottam a megmérettetéstől, végigcsináltam a napot, hátamon a nagy zsákkal. Itt már tudtam, hogy nekem innentől nem lesz megállás.”

Éva környezetében nem mindenki volt ilyen lelkes. Édesapja az összes Mont Blanc katasztrófavideót  megnézette vele, bízván abban, hogy meggondolja magát és elfelejti ezt az őrültséget. A terv azonban fordítva sült el. Éva még elszántabban várta, hogy fent állhasson a csúcson. A fejében már kezdett körvonalazódni, milyen feltételei vannak az indulásnak. Beiratkozott egy kazal tanfolyamra, hogy biztonságosan tudjon mozogni a hegyen. A szülők némileg megnyugodtak, kezdetét vette a felkészülés.

kerekes_eva_collage2_1.jpg

Lépésről lépésre

2014-ben a Caminot rendszeres erőnléti edzések előzték meg, Éva közel egy éven át trenírozta magát, hogy képes legyen teljesíteni a 930 kilométeres utat. Hetente többször a vállára vett egy 20 kilós hátizsákot, és nekivágott a Makó-Szeged távnak. A 34 kilométert kezdésként csak az egyik irányba tette meg, az utolsó hónapokban már a visszautat is végiggyalogolta. A hegymászás ehhez képest más kategória volt. A hátizsák, a súly meg az edzés helye stimmelt, csak nem a gáton gyalogolt, hanem a töltés oldalában fel és le Makótól Szegedig.

Bármennyire is vágyott a hegyekbe, semmit nem kapkodott el, a kezdetektől fokozatosságra törekedett. Első tapasztalatait Európában, az Alpokban szerezte. A legelső háromezres hegye a Großvenediger volt 2015-ben. Ebben az évben mászta meg a négyezres Gran Paradisot és a 4810 m magas Mont Blanc-t. Elérte a kitűzött célt, mégsem elégedett meg ennyivel.

Hetedik éve mássza a magashegyeket, feljutott Európa legmagasabb hegyére, az Elbruszra (5642 m). Nepálban egymás után mászta az öt-, hat-, hétezres hegyeket, így került a makói zászló a Khala Patthar, a Mera Peak és a Himmlung Himal tetejére. Ezután következett a világ nyolcadik legmagasabb hegye, a 8163 m magas Manaslu és a hatezres Island Peak. Legutóbb az ötezres Kazbegen járt.

Utazásai során nemcsak teljesítőképessége korlátaival kellett megküzdenie, hanem a kulturális  különbségekkel is. „Legelső nepáli utam mellbevágó élmény volt. Kilépve a repülőből igazi Ázsia feeling fogadott. Kosz, zsivaj, összevissza közlekedés. Szívem szerint azonnal hazamenekültem volna. A túravezetőnk végigvitt Katmandu nevezetességein, ahol életemben először szembesültem a halottégetés ceremóniájával. Ezt valódi sokként éltem meg. Aztán oldódott bennem a feszültség, megértettem a miérteket és a hogyanokat. Láttam, miként imádkoznak a helyiek az isteneikhez, megismertem a hindu és a buddhista vallásokat. Sok szentélyben megfordultam, átjárt a füstölő émelyítő illata, teljesen elvarázsolt ez a máshoz nem hasonlítható élmény. Amikor el tudtam engedni az európai gondolkodásom és korábbi sztereotípiáim, beleszerettem Nepálba.”

kerekes_eva_collage4_1.jpg

Tervezés és hirtelen döntések

Vannak dolgok, amikre nem lehet felkészülni, és van, aminek a tervezésével hosszú hónapok telnek el. Ilyen a felkészülés összetett, sokrétű folyamata. Ha megvan a következő úticél, Éva mindig tanulmányozza a hegyet, a mászóutak leírásait. Személyesen is megkeresi azokat a magyar mászókat, akik – még ha sikertelenül is, de – ott voltak és próbál tanulni a tapasztalataikból. Ezekből fejben felépíti az utat, a mászást. Közben megkezdi a fizikai és a mentális felkészülést.

Már hónapokkal az indulás előtt elkezdi szervezni az utazást. „Egy helyi céggel szerződöm, amely érkezéstől távozásig biztosítja a logisztikát. Ők intézik az expedícióhoz szükséges papírokat, a mászó- és területi engedélyek beszerzését. Az expedíció előtt már próbálom teljesen odahelyezni magam a hegyre, a mindennapjaim is erről szólnak. Az indulás előtti hetekben átnézem és kiegészítem a felszerelést. A készülődés legkellemesebb része a végső bepakolás. Amikor már ott vagyok a repülőgépen, megszűnik minden izgatottság, onnantól csakis a mászásra koncentrálok. Minden másodlagossá, szükségtelenné válik, mintha egy másik dimenzióba kerülnék.”

Hogy meddig marad az adott országban, az a kiszemelt céltól függ. A kisebb utakhoz két-három hét szükséges, egy nyolcezres expedíció másfél-két hónapig is eltart. Ez idő alatt a mászóknak át kell állniuk az otthoninál egyszerűbb életre, hiszen a hegyen nincs forró víz és internet. Az otthoni ágy kényelmét a föld, a hó, a jég váltja fel. Éva legelső útján nehezen szokta meg a puritán körülményeket, de néhány nap elteltével már az sem zavarta, ha huzamosabb ideig nem érte víz a bőrét.  A megszokott ízekről le kellett mondania, a főétkezések gyakoriságáról viszont nem.

„Az alaptáborban fix program a reggeli, az ebéd és a vacsora. Az étkezések között leginkább az akklimatizációhoz szükséges mozgásokkal telik az idő. Ha a táborláncok között haladunk, reggeli után indulunk a feljebb lévő táborba. Odaérkezéskor kipakolunk, étkezünk, pihenünk. Unalmasnak tűnhet, de cseppet sem az.”

kerekes_eva_20180926_160239.jpg

Másokkal együtt, mégis egyedül

A civilizáció megszokott kényelmétől távol a társas kapcsolatok is átalakulnak. Kevesebb ember veszi körül a mászókat, mégsem telnek magányosan a napok. „A hegyen a helyi cég szervezésében más mászók is vannak a mi alaptáborunkban. Jellemzően nem velük mászunk, hanem a serpáinkkal, akiknek a helyismeretére támaszkodunk. A felszerelésünk nagyobb részét magunk visszük fel, a mászóserpáink koordinálják a mozgást és a logisztikát a hegyen. A döntés és az azzal járó felelősség azonban a miénk.”

Hogy sikerül-e a legbiztonságosabb opciót választani, az csak utólag derül ki. Éva is került már veszélyes helyzetbe. Ott és akkor tette, amit tudott. A tét nem volt kisebb, mint a túlélés. A helyzet komolysága akkor tudatosult benne, amikor vacsora közben átbeszélte társaival a történteket.

Azt hihetnénk, ezek után kétszer is meggondolja az ember, nekivág-e egy újabb mászásnak. Éva számára viszont ez nem kérdés, a rázós helyzeteket is igyekszik a javára fordítani. Szinte minden nagyobb expedíció előtt részt vesz olyan képzésen, ahol sziklamászás, kötéltechnika, lavina-ismeret vagy gleccserhasadékból mentés terén gyarapíthatja tudását. Ezeket az ismereteket rendszeresen felfrissíti, mert a hegyen nincs idő azon gondolkodni, hogyan kell megkötni egy csomót, miközben a társa fejjel lefelé lóg a kötél végén.

Amikor kemény fizikai és mentális próbatétel után az ember felér a csúcsra, könnyen euforikus állapotba kerülhet. A hat-, hét-, nyolcezres hegyek tetején Éva mindig tudatosítja magában, hogy az út fárasztóbb fele még hátra van. Többnyire csak akkor szembesül saját sikerével, amikor az alaptáborban a fotókat nézegeti és a szakács elé teszi az ún. csúcs-sütit. 

Hogy férfiak vagy nők tányérjára kerül-e gyakrabban ez a különlegesség, szinte lényegtelen. Ennél kardinálisabb kérdés, hogy valaki palackkal vagy anélkül mászik-e. Kényes téma ez hegymászó körökben. Éva az utóbbit preferálja, a biztonság azonban megköveteli tőle, hogy legalább egy palack legyen nála baj esetére. Bosszúságot nem a fogyatkozó oxigén, hanem a mozgást akadályozó „hegyi turisták” okoznak.

Manapság ugyanis divat lett nyolcezres hegyeket mászni. Az ember egyre gyakrabban fut bele olyanokba, akiket az oxigénpalackokat cipelő serpák felrángatnak a hegy tetejére, hogy fotókon pózolhassanak. Éva szerint ennél klasszisokkal nagyobb sportértéke van annak, ha valaki palack nélkül mászik  meg egy alacsonyabb hegyet.

kerekes_eva_collage3_1.jpg

Kényszerpihenő után újratervezés

Két éve a koronavírus nem válogatott, a hömpölygő turistaáradatnak és a profi mászóknak is megálljt parancsolt. Éva 2021-es tervei között szerepelt az Everest. Az élet akkor úgy alakult, hogy el kellett halasztania az expedíciót. Az idei évre minden egyenesbe jött, a felkészülés is a finiséhez érkezett, amikor Éva covidos lett. Két hét karantén után az áprilisi indulás szóba sem jöhetett.

Az elmúlt évekre visszatekintve mégsem ez jelentette a legnagyobb csalódást. Három évvel ezelőtt a sikertelen Dhaulagiri mászás darabokra törte a hitét és az önbizalmát. Azt fontolgatta, szögre akasztja hegymászó karrierjét. Katmanduban a mászóbakancsát és felszerelése egy részét is eladta, hogy ne kelljen hazahoznia. Még ma is élénken él benne a kép, ahogy elhagyta az alaptábort és elindult hazafelé. Azóta sem érezte annyira reményvesztettnek magát. Közel egy év kellett, hogy feldolgozza a történteket. Idővel belátta, hogy még a sikertelen mászásokból is lehet tanulni. Sőt! Nemcsak belátta, de a kudarcokból motivációt is kovácsolt. Ebben az évben két olyan csúccsal szeretne szembenézni, amik egyszer már kifogtak rajta.

Ennyi tapasztalattal a háta mögött azonban nagyon jól tudja, hogy a siker nemcsak rajta múlik. Egy egész csapat dolgozik azért, hogy megvalósíthassa az álmait. „A lányom sok terhet levesz a vállamról, helyettem viszi az irodát. A szüleim – bármennyire is féltenek – mindenben támogatnak. Rendszeresen átbeszélem velük a hegyet, megmutatom a mászóutak fotóit, így nyugodtabban indítanak útnak. A párom koordinálja a futóedzéseket, a személyi edzőm pedig a fizikai felkészülést. Nélkülük mindez nem menne. Állhatok bármilyen magas hegyfokon, az ő csillogó szemük a legnagyobb elismerés számomra, amikor épen és egészségesen hazaérek. Hogy legközelebb melyik nyolcezres csúcshoz váltom meg a repülőjegyem, az egyelőre maradjon az én titkom!”

Ez a cikkem a Családi Lap 2022/8. számában jelent meg.

Képek: Kerekes Éva

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

Tudatos jelenlét - Mindfulness a mindennapokban

Az elmúlt években több kollektív krízist is meg kellett élnünk. A koronavírus és az orosz-ukrán háború magával hozta a bizonytalanság érzését; a kiszolgáltatottság és a gazdasági nehézségek egyre inkább kibillentettek minket a mindennapokból. A mindfulness módszer gyakorlása ezeket a nehézségeket nem oldja meg, ellenben segít a lelkiállapot javításában, az aktuális nehézségek elfogadásában. A tudatos jelenlétről, annak jótékony hatásairól és a módszer hátteréről Magyar Gabriella pszichológust kérdeztem.

 img_20220926_215014.jpg

Mindfulness. Egyre gyakrabban halljuk ezt a szót, mégsem biztos, hogy tisztában vagyunk a jelentésével. Kezdjük tehát ennek meghatározásával!

„Maga a mindfulness szó jelentése tudatos jelenlét, éber figyelem – kezdi a szakértő. – Ezt akkor éljük meg, amikor figyelmünk szándékosan, ítélkezésmentesen a jelen tapasztalásai, megélései felé irányul. Tágabb értelemben ez egy komplex szemlélet; olyan önsegítő módszer, amely meditációkon alapszik. Bár a tudatos jelenlétet nemcsak meditációban, hanem a hétköznapjainkban is gyakoroljuk.”

Éber figyelem - kontra robotpilóta

Egyszerűen hangzik, de nem mindig működik könnyen. A pszichológus ezt azzal magyarázza, hogy a napunk nagy részét automatikus cselekvéssel, ún. robotpilóta üzemmódban töltjük. Tevékenyen létezünk, de a tudatunk egész máshol jár. Általában 50%-ban nem vagyunk a jelen pillanatban, ehelyett vagy a múlt történésein rágódunk vagy a jövőt tervezgetjük. Csak nehezen tudunk éppen abban lenni a figyelmünkkel, amit csinálunk. Így élményekről és az adott pillanat varázsáról maradunk  le. Ezáltal kisebb az esélye, hogy megéljük a jelent. Nyaralások alkalmával például rengeteg kép készül. Mindent megörökítünk, hogy tudjunk rá emlékezni. De vajon akkor és ott az adott pillanatban meg tudjuk élni az élményt? Vagy esetleg csak kattintunk egyet, és megyünk tovább? Ezeket a kérdéseket felgyorsult világunk hozza magával, de bármikor dönthetünk úgy, hogy kilépünk a mókuskerékből.

„Vegyük például a reggeli zuhanyzást – javasolja Magyar Gabriella. – Reggel még álmosan indulunk a fürdő felé. Néhány automatikus mozdulattal végezzük el a tisztálkodást. Ha a mindfulnesst beépítjük  a mindennapokba, akkor akár ezt a tevékenységet is bevehetjük a gyakorlásunkba. Megfigyelhetjük, hogy milyen, amikor a testünket éri a víz sugara, milyen a hőmérséklete, milyen érzés, ahogy érinti a testet.  Érezhetjük a  tusfürdő illatának intenzitását, eloszlását a bőrön, stb.”

happiness_colton-sturgeon-6kkyyqtedwq-unsplash.jpg

Se stressz, se fájdalom

Nagyjából értjük, mit takar a tudatos jelenlét, azzal viszont nem biztos, hogy tisztában vagyunk, miért is jó ez nekünk. A válaszhoz egy kicsit vissza kell mennünk az időben, egészen a ’70-es évekig, amikor egy amerikai orvos, Jon Kabat-Zinn kidolgozta a buddhista gyökerű mindfulness módszertanát. „Először olyan betegeknek kínált gyógymódot, akik krónikus fájdalommal éltek. Később ez a technika hatékonynak bizonyult depresszió, szorongás esetén. Napjainkban prevenciós, önismereti célra, a jóllét eléréséhez szinte mindenki gyakorolhatja – sorolja szakértőnk. – Az önismereti munka következtében javulhat az önértékelés, nőhet az önbizalom. Csökkenhet a pánik, a depresszió, a szorongás érzése, javulhat az alvás minősége. Megszűnhet az állandó belső rágódás, nőhet az érzelmi önszabályozás készsége, hatékonyabbá válhat a stressz kezelése, minimálisra csökkenhet a krónikus fájdalom, valamint preventív hatása lehet bizonyos szervi betegségek kialakulása, kiújulása tekintetében.”

A jótékony hatásokat agyi képalkotó vizsgálatokkal is megfigyelték a kutatók. Arra az eredményre jutottak, hogy az agy irányítóközpontja minden esetben bekapcsol, amikor tudatosan reagálunk a jelenre. Minél gyakrabban aktiválódik ez a terület, annál könnyebb a tudatosság megteremtése. A mindfulness típusú gyakorlások átformálják az agyunkat, ezáltal új idegpályák alakulhatnak ki, az agykéreg bizonyos állománya pedig az öregedés mellett is gyarapszik. A rendszeres gyakorlás eredménye lehet tehát egy harmonikus, kiegyensúlyozott, önmagáról gondoskodó emberi élet.

happiness_s-migaj-b2qszo9c7sw-unsplash.jpg

Öngondoskodás vagy önzés?

Az előnyöket hosszan sorolhatnánk, érdemes azonban tisztában lennünk azzal, hogy nem csodaszerrel van dolgunk, nem mindenkinél működik ugyanúgy. Ha pedig nem hoz teljes sikert, könnyen születhetnek csalódott vélemények. Szakértőnk nem rég olvasott egy cikket, mely szerint a mindfulness önzővé tesz. Ennek hátterében szerinte az állhat, hogy a mindfulness alapvető témája az öngondoskodás, amelyre egy kérdés erejéig akár a meditációk végén is történik utalás. Hiszen ha szeretnék hatékony lenni és megfelelően kapcsolódni másokhoz, egyszóval jól lenni, akkor fontos, hogy foglalkozzak magammal. Akár olyan formában, hogy valamilyen belső munkát végzek vagy csak éppen annyival, hogy felteszem magamnak a kérdést, hogy mitől érezném jobban magam az adott pillanatban, mit tudok a nap hátralévő részében még tenni magamért. Az öngondoskodás egyszerre jelentheti egészségünk védelmét, szellemi kiteljesedésünket, a fizikai megjelenésünkkel való törődést, kapcsolataink ápolását, a nekünk fontos készségeink fejlesztését. Ennek a hozzáállásnak lassan alapvetőnek kellene lennie. Ennek ellenére gyakran éppen magunkra nem marad már energia, hiszen a mindennapi élet sok időt vesz el tőlünk.

Ezt a pszichológus saját bőrén is érezte, ezért elvégzett egy nyolc alkalmas, sajátélményű tanfolyamot. Ezeken a foglalkozásokon ő maga is gyakorolhatta és elsajátíthatta a módszert. „Fontos volt számomra, hogy kezelni tudjam valahogy a saját rágódásomat, állandó agyalásomat. Emellett a stresszkezelésben is szerettem volna hatékonyabbá válni. A tanfolyamon tanultak már rögtön a legelején hatottak rám. Sokkal könnyebben el tudtam engedni dolgokat, eltűnt a döntési helyzeteket megelőző önmarcangolás és lényegesen jobban aludtam. Pszichológusként szerettem volna ezeket az ismereteket átadni a hozzám fordulóknak is, így elvégeztem az MBSR oktatói tanfolyamot Barta András és Dr, Nyitray Kornélia képzésén.”

A tudatos jelenlétre bárki képes lehet. Ehhez nincs másra szükség, mint egy nyolcalkalmas sajátélményű tanfolyamra – egyéni vagy csoportos formában – rendszeres gyakorlásra és kellő elszántságra. A tanfolyamot követően mindenki képes az önálló gyakorlásra, amit Magyar Gabriella a hét hat napján legalább 30 percben javasol. „Először a tanfolyamon kapott hanganyag segítségével gyakorlunk, a későbbiekben már a vezetés nélküli meditációk is szerepet kapnak. Emellett fontosak az informális gyakorlatok, amelyek során meditáció nélkül akár pár percben tudatosan jelen tudunk lenni az adott pillanatban. Ez lesz az, ami a változáshoz vezethet, hiszen a tudatos jelenlét már nemcsak a meditációkon keresztül  valósul meg, hanem beépül a mindennapokba – fogalmaz a pszichológus.”

happiness_zac-durant-_6hzpu9hyfg-unsplash.jpg

MBCT - MBSR

A mindfulnessnek alapvetően két fő ága van: az MBCT és az MBSR, amelyekből a további típusok is merítenek. Tartalmuk alapján sok mindenben megegyeznek, de a hangsúlyokat eltérő dolgokra helyezik. Az MBCT során a meditációkat ötvözik a kognitív terápiás szemlélettel, a gondolatok, érzelmek kapnak nagyobb hangsúlyt. Alapvetően a depresszióba való visszaesés megelőzésére fejlesztették ki. Az MBSR fő célja a tudatosságalapú hatékony stresszkezelés elsajátítása.

A mindfulness módszere jelenleg egyéni formában sajátítható el Magyar Gabriellánál, aki októberben egy mindfulnesst bemutató workshopot tervez Szentesen, az Eszenczy Jóga Stúdióban. Szeretettel várja az érdeklődőket.

 

Kép: Magyar Gabriella és unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

Akik mosolyogva várják a hétfő reggelt

Ez a cikkem a Családi Lap 2020. novemberi számában jelent meg.

Hivatás és anyai szerep. A szakma szeretete és generációk találkozása. Koronavírus és optimizmus. Van élet a hétfő reggelen túl is.

Indulnunk kell dolgozni, de csak kedvetlenül lógatjuk az orrunkat. Ha időnként Önök is hasonló cipőben járnak, hitet és lelkesedést meríthetnek három szentesi édesanya történetéből. Mi a közös bennük? A szakma generációkon átívelő szeretete, siker, mosoly, optimizmus. Ismerjék meg őket!

 

Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász


gyovai_g.JPG

Aki járt már Dr. Gyovai Gabriella rendelésén, tudja, hogy a doktornő mindig mosolyogva fogadja betegeit és nincs olyan kérdés, amely megválaszolatlan maradna. „Átérzem, milyen kényelmetlen orvoshoz menni – kezdi a nőgyógyász. – Valamelyik szerv nem úgy működik, ahogy kellene, de nem gyógyul meg magától. Szorongunk, mert nem tudjuk, miért történik ez és mi várható, nincs-e valami komoly betegség a háttérben. Ilyenkor nagyon fontos, hogy szeretettel fogadjanak és bízni tudjunk az orvos tudásában, igyekezetében, vagyis azt érezzük, valóban segíteni szeretne nekünk.”

Ehhez elengedhetetlen, hogy a szakember türelmesen és érthetően elmagyarázza, mi történik a szervezetben, milyen probléma áll fenn. A jól érthető információ visszaadja a kontroll érzését, hiszen így már tudjuk, mi a baj és miért éppen az adott kezelési mód a legjobb. „A gyógyulás mindig kétszemélyes csapatmunka – hangsúlyozza a doktornő.”  Talán ez a filozófia miatt érezheti a páciens, hogy két, teljesen egyenlő fél beszélget, nem pedig egy szakértő és a butácska laikus. A nőgyógyász szerint nincsenek rossz kérdések, sőt, inkább örül, ha megbíznak benne annyira, hogy fel merik tenni ezeket. A nyílt kommunikációt az is segíti, hogy a doktornő igazi társasági ember. Az, hogy több nyelven beszél, nemcsak a külföldi konferenciákon, tanfolyamokon és az idegennyelvű szakirodalom olvasásakor bizonyul hasznosnak. Beszélgetni is nagyon szeret – akár magyar, német, angol vagy francia nyelven.

Amikor valaki akkora lelkesedéssel végzi a munkáját, mint a doktornő, azt hihetnénk, már kisgyermekként erre a pályára készült. Nos, nem egészen így történt. Bár édesanyja és édesapja is nyugdíjas orvos, ő eredetileg szobrász akart lenni. „A szüleim mindenben támogattak, soha nem mondták, hogy orvos legyek – meséli Gyovai doktornő. – Tizenhat évesen aztán jött egy „harántimpulzus” és úgy éreztem, az orvostudomány egy Csodaország, az kell nekem! Most is így gondolom. A nőgyógyászat nagyon széles tudomány, nem lehetsz profi egyszerre mindenben, de kiválaszthatsz érdekes területeket. Egy ideig kórházban dolgoztam, jelenleg pedig a magánrendelésemen, ahol szinte mindennel foglalkozhatok: gyerekekkel, meddőséggel, endokrinológiával, változókorral, idősebb asszonyokkal.”

Hogy a gyógyítás valóban egy Csodaország, azt nemcsak a doktornő és szülei gondolják így a családban.

 „A férjem szintén orvos. Két gyermekünk van, Donatella pszichiáter rezidens, Marcell gimnazista és a reáltárgyak épp annyira vonzzák, mint a humán területek – mondja a nőgyógyász. – A lányom mindig is pszichológus akart lenni, közel áll hozzá az irodalom, de reál területen is tehetséges. Ráerőltettem a fixa ideám, hogy az agyi kémia ismerete segít abban, hogy a pszichoterápiával hozzá tudjunk férni a súlyos depresszióshoz. Azt viszont belátom, hogy a gyógyszerek felírása önmagában nem lélekgyógyászat. Szülőként nem vagyunk könnyű helyzetben. Ha beleszólunk a gyerekünk dolgaiba, akkor is bírálat ér, de ha hagyjuk, hogy a saját útját járja, akkor is érhet vád.”

Hogy helyesen cselekszünk-e, az csak később derül ki. A doktornő mindenesetre bizakodó és optimista. Pont emiatt nem esett kétségbe akkor sem, amikor lelassult az élet a koronavírus miatt.

„Az első két hétben nem dolgoztam, a magyar és külföldi konferenciák, tanfolyamok is kimaradtak a rohangálós hétköznapokból. Élveztem, hogy több időt tudok a családommal tölteni.  Jókat beszélgettünk, a lányommal a környék természeti szépségeit fotóztuk. Írtam az olvasóbarát Változókönyvem, amellyel a változókorba lépő asszonyoknak szeretnék segíteni, hogy senki ne érezze úgy, magára hagyjuk a bajban. Aztán, ahogy teltek a napok, egyre több e-mailt és telefont kaptam a betegeimtől. A nőgyógyászatban a távgyógyítás veszélyes és lelkiismeretlen dolog lenne, így visszamentem a rendelőbe. Nagyon örültem, mert hamar meguntam a kényszerpihenőt. Azzal persze tisztában vagyok, mennyivel könnyebb dolgom van, mint a kórházakban dolgozó kollégáimnak. Nekem több időm jut feltöltődni, mint nekik. Igyekszem karban tartani magam tornával, relaxációval, légzés-kontrollal, mert csak akkor tud adni az ember, ha nem merült le az energia- és szeretetháztartása.”

 

Presztóczki Veronika, harmadik generációs fodrászmester

presztoczki.jpg

Veronika üzletébe belépve nemcsak katonás rend és patyolattisztaság fogadja a vendégeket, hanem a tulajdonos mosolya és egy fodrászereklyékkel teli vitrin. Fölötte egy különleges arckép lóg.

„Ez itt aput ábrázolja. Mindent tőle tanultam – kezdi Vera. – Gyerekkoromban sok időt töltöttünk együtt, bemutatókra jártunk, mégsem gondoltam, hogy folytatom a családi hagyományt. Óvónőnek készültem. Amikor nem vettek fel, gimnáziumban tanultam tovább. Elsős voltam, amikor azt éreztem, fodrász szeretnék lenni. Rögtön ott akartam hagyni a középiskolát. Már ekkor is úgy gondoltam, bármibe kezdek, azt csak tökéletesen, maximális erőbedobással szeretném csinálni, nem félgőzzel. Ez nálunk családi vonás. Apukám hatására a tanévet még végigjártam, utána elvégeztem a szakmát, később tanárképző főiskolát végeztem.”

Veronika tanulóként sorra nyerte a versenyeket, külföldi megmérettetéseken képviselte hazánkat, tíz évig volt válogatott kerettag. A hajszobrászat igazi szerelem lett számára. Ebben szerepet játszott, hogy már apai nagyszülei is fodrászok voltak. Veronika édesapja ötven éve nyitotta meg üzletét, édesanyja eleinte segítő családtagként vett részt a vállalkozásban, majd a család fodrászkellék üzletében dolgozott. 

Ahogy teltek az évek, Veronikát nemcsak a szakmai fortélyokba, hanem az üzletvezetésbe is beavatta az édesapja. „Apu volt a legjobb tanítóm, mind szakmailag mind emberileg – meséli. – Amikor elveszítettem, egyik napról a másikra kellett átvennem az üzlet irányítását, fogadnom a tanulókat és a vendégeket. Gyorsan kellett alkalmazkodnom az új helyzethez.”

Az élet később is görgetett nehézségeket a fiatal fodrász elé, ő azonban önsajnálat helyett mindig a megoldásra fókuszált. Így volt ez idén tavasszal is, amikor a koronavírus mindannyiunk életét felforgatta. Bár Vera szeret utazni és szezonban hetente jár valamilyen képzésre, lassított a napi tempón. Reggelente egy órával később nyitott, így maradt ideje, hogy nyugodtan ráhangolódjon a napra, eltervezze az aktuális teendőket.  A karantén idején tanulók nem jöttek, 17 éves fiával ketten vitték hátukon a vállalkozást. Ahogy annak idején az apukája, most Veronika is ugyanúgy adja tovább tudását gyermekének. 

„Levi kiskorától sok időt töltött anyukámmal a fodrászkellékboltban – meséli Vera. – Már ekkor kiderült, hogy jó érzéke van a kereskedelemhez. Persze sokszor vittem magammal bemutatókra is. Nem erőltettük a szakmát, ő állt elő azzal, hogy fodrász szeretne lenni. Míg korábban én jártam versenyekre, most Levi méretteti meg magát. Számára is elengedhetetlen a folyamatos tanulás, nem régiben a Sassoon egykori kreatív igazgatójánál a precíziós hajvágás fortélyait sajátította el. Szép lassan alakul a vendégköre. Néhányan, akik eddig hozzám jártak, most az ő székébe ülnek. Kezd egyformán járni az agyunk, de hagyom, hogy kísérletezzen, új dolgokat próbáljon ki. Folyamatosan inspiráljuk egymást. Már tudom, mit élt át apu, miközben engem tanított.”

Veronika nagyon büszke a fiára. Persze jó érzéssel tölti el az is, amikor tanulói a Szakma Kiváló Tanulója versenyen dobogós helyezéseket érnek el, vagy amikor többedszer is Kiváló gyakorlati képzőhely elismerést kap. „Öröm látni, ha egy gyerek boldogul a szakmájában vagy ragyog a szeme, miközben vizsgázik, dolgozik, mert sikerült megszerettetnem, megtanítanom a szakmát. De ugyanígy elégedett vagyok, amikor egy versenyen egyedit és különlegest alkothatok.  A siker fokmérője nem feltétlenül az oklevél vagy az érem. Ezeknél többet ér a vendég mosolygós arca, amely visszanéz rám a tükörből - mondja.”

A mosoly és az optimizmus a nehezebb időszakokban sem hagyta el Veronikát. Életfilozófiája szerint mindenben előre kell gondolkodni, aztán ha gond van, gyorsan tudni kell újratervezni. Épp ezért szerencsés több dologba is belelátni. Így fér meg egymás mellett a tanítás és az alkotás az életében. A lelkes fodrász mindkettőt egyformán szereti, amikor egyikben elfárad, a másikból töltekezik.

„Nyilvánvalóan itt is vannak buktatók, de sokszor a kényszer szüli az igazán kreatív megoldásokat. Nem tudjuk, mit hoz az élet. Annak örülünk, ami lesz – fogalmaz a mesterfodrász.”

 

Domján Ilona látszerész, divattervező-stílusszakértő

domjan_icu_2.jpg

A szemüveg sokaknak nemcsak egészségügyi, hanem hiúsági kérdés is. Hordjuk? Ne hordjuk? Ha hordjuk, milyet válasszunk? Ezekben a kérdésekben segíti a vásárlókat Domján Ilona.

„Gyerekkoromban imádtam rajzolni, sokan Rajzoskának becéztek – meséli Icu. – Érettségi után Mégis teljesen más területen helyezkedtem el, könyvelőként dolgoztam. A mindennapos munkámból hiányzott a kreativitás és az alkotás, ezért a lányom születése után beiratkoztam egy divatiskolába. Ezt követően kerültem a látszerész szakmába, a két „szerelem” együtt töltötte ki az életem. A lányom, Gina már kicsi korától aktívan részt vett mindkét munkámban. Nem lepett hát meg, amikor középiskolásként kijelentette, a szemészettel akar foglalkozni. Ekkoriban fogalmazódott meg bennünk a saját cég gondolata.”

Gina időközben látszerészként végzett, jelenleg a Semmelweis Egyetem optometria szakán utolsóéves hallgató. A tudás, az elhatározás, a motiváció adott volt. Már csak azt kellett eldönteniük, hol indítsák el a vállalkozást. Több város is számításba jött, végül családi okok miatt Szentesen maradtak. Az élet nap mint nap bizonyítja, jól döntöttek – de erről egy kicsit később.

„Mivel közel 30 éves kereskedelmi múlttal rendelkezem és a számvitel, valamint a marketing is szakterületem, semmilyen külső segítséget nem kellett bevonnunk a cég elindításához. Ez jelentős anyagi tehertől kímélt meg minket, a kampányainkat is első pillanattól magunk tervezzük – sorolja a látszerész. – A munkám a vásárlók bizalmán alapul, ezért fontosnak tartottam, hogy a saját arcunkkal kommunikáljunk a különböző reklámfelületeken. A korábbi munkahelyemen mind a vevőktől, mind a szakmától akkora tiszteletet és elismerést kaptam, hogy gördülékenyen történt a váltás. Pár hét alatt megtaláltuk, átalakítottuk és be is rendeztük saját szemészeti rendelőnket és optikai üzletünket. Nehéz, de örömteli időszak volt. A nyitás napján a járókelők a bicikliről ugrottak le, hogy gratuláljanak. Két év telt el azóta, de még mindig fantasztikus érzés reggelente belépni, alig várom, hogy találkozzak a pácienseinkkel, vásárlóinkkal. Nagyon sok szeretetet kapunk tőlük. Ez túllendít a kisebb nehézségeken, amelyek egy saját cég velejárói.”

A kisebb vállalkozások tavasszal igencsak megérezték a világjárvány hatásait. Icu és csapata gyorsan alkalmazkodott az új helyzethez, kidolgoztak egy higiéniai protokollt, hogy a biztonságot szem előtt tartva tudják ellátni feladataikat. Így amíg a rendelőintézetekben akadozott a szemészeti ellátás, náluk gördülékenyen folytak a vizsgálatok.

Icu lelkesedése és optimizmusa ez idő alatt is töretlen maradt. Az esetleges súrlódások ellenére imád a lányával dolgozni, folyamatosan inspirálják egymást. Nagy örömöt jelent számára, hogy az éleslátás élményén túl egy jobb életminőséget is adhatnak.

„Ginával nemcsak kiegészítjük egymást, de folyamatosan tanulunk is a másiktól. Ő becsületet, empátiát, kitartást, céltudatosságot. Én higgadtságot, nyugalmat, no meg azt, hogy néha le kell lassulni, mert az igazi érték az egymásra figyelésben, a hétköznapok harmóniájában rejlik – hangsúlyozza Icu.”

A Domján családban a személyes fejlődésen túl a szakmai innovációk nyomonkövetésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Egyrészt Icu húsz éves optikai múltja sokat jelent a fiatal munkatársaknak, hiszen sok tapasztalatot tud átadni nekik. Másrészt folyamatosan képzik magukat optikai és szemészeti vonalon. Csekélyke szabadidejüket igyekeznek minél tartalmasabban tölteni. Szívesen utaznak, szeretik Magyarország borvidékeit, a gasztronómia világát. A könyvek, a színházi és zenei élmények igazi feltöltést jelentenek számukra.

„Bár több feladattal és még nagyobb felelősséggel jár egy önálló vállalkozás, a páciensek és a kollégák pozitív visszacsatolásai minden nap megadják számomra a kellő energiát – összegez a látszerész.”

 

Gyergyai-Szabó Mariann

 

A képeket interjúalanyaimtól kaptam.

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Johannától az örök elégedetlenségig - Interjú Kristin M. Furrier írónővel

A népszerű ifjúsági és családregények szerzőjével, a szintén szentesi Kristin M. Furrierrel egy munkahelyi feladat miatt találkoztam. Aztán elkezdtünk beszélgetni, és nem állhattam meg, hogy ne kérdezzem írói indulásáról, tapasztalatairól, jövőbeli terveiről.

kristin_m_f_5.jpg

Emlékszel arra, amikor először fogalmazódott meg benned a regényírás gondolata?

Az írás szinte gyerekkorom óta elválaszthatatlan része az életemnek. Általános iskolásként már novellákat írtam. Ahogy idősödtem, éltem a fiatal felnőttek életét: tanultam, dolgoztam, családot alapítottam. Több területen, több szerepben is kipróbáltam magam, de az írás mindvégig velem maradt.

Mikor döntötted el, hogy a nyilvánosság elé tárod a műveid?

Szerettem volna tudni, mások milyennek ítélik meg az alkotásaim, ezért 2006-ban több pályázatra is beküldtem a munkáim. Így jelent meg ebben az évben az első írásom nyomtatásban. Ez volt a Karácsony kincse című novellám Az első regényem, a Johannát, szintén pályázatra írtam. Rengeteg munkám volt benne. A gyermekem kicsi volt, jobbára éjszaka dolgoztam a könyvön. Sok lemondással járt az elkészítése, mégis örömmel írtam, mert hozzám közel álló műfajt választottam, a családregényt. Fél évig dolgoztam rajta, csak a férjem avattam be. Bár a regény akkor nem került be a nyertes alkotások közé, szerettem volna, ha a történet minél több emberhez eljut, ezért elkezdtem kiadót keresni.

Mennyire volt rögös ez az út?

Nem voltam könnyű helyzetben. Szembesülnöm kellett vele, hogy a nagy kiadókhoz nem könnyű bekerülni, ha valakinek még nincs neve. Emiatt a magánkiadás mellett döntöttem. Ennek költségeiből úgy tudtam lefaragni, hogy sok munkafolyamatot én vállaltam be. Ilyen volt a borító fotózása, tervezése, a papírtípus, a betűméret, a betűtípus kiválasztása. Emellett a promóciót is jómagam vállaltam át. A korrektúrát, a szerkesztést és a nyomdai előkészítést viszont szakemberre bíztam.

Nem tekintetted tehernek ezeket a pluszfeladatokat?

Épp ellenkezőleg! Élveztem a kreativitást, amit ez a munka megkívánt tőlem. Hatalmas élmény részese lenni ennek a folyamatnak és látni, ahogy a képzeletem szüleménye kézzel foghatóvá válik.

Mennyi idő telt el a kézirat lezárása és a megjelenés között?

Körülbelül fél év. Ez azóta sem változott, ugyanis a kézirat leadása után még annyi feladat van, amíg egy könyv megszületik, és annyi kézen megy keresztül, hogy az komoly időt ölel fel.

Milyen volt az első regényed fogadtatása?

Pozitívabb, mint amire számítottam. Ahhoz képest, hogy ténylegesen első könyv volt, és nem ismert névvel indultam, sokkal jobb volt a fogadtatás, mint azt vártam. Ez nagyon sokat jelentett teljesen kezdőként.

kristin_m_f_4.jpg

Mit tudhatunk az olvasóidról?

Nagyon hálás vagyok nekik, figyelek a visszajelzéseikre. Az első regényem, a Johanna folytatása például az ő kérésükre született meg, akárcsak a hamarosan megjelenő hatodik könyvem is. Mindig próbálom a visszatérő kritikákat figyelembe venni, sokat lehet tanulni ezekből. Mivel a Dugonics irodalmi díj odaítéléséről az olvasók döntenek, az ifjúsági kategóriában elért negyedik helyezést is nekik köszönhetem.

Melyik korosztályból kerülnek ki az olvasóid?

Tizenegy év fölött bárkinek ajánlom a könyveim. Tudatosan felvállaltam azon törekvésem, hogy megmutassam a magyar nyelv szépségét.  Nem használok trágár szavakat vagy szlenget. Fontos célkitűzésem emellett, hogy olyan betűméretet és betűtípust választok, amivel az olvasási nehézséggel küzdő fiatalok is könnyen tudják fogyasztani a regényeim.

Említetted, hogy az olvasók is terelgetnek bizonyos témák felé. Mi inspirál még egy-egy történet megírására?

A kastély rejtélye című könyvem egy angliai utazás inspirálta. Amikor megláttam I. Erzsébet ezeréves kastélyát, tudtam, hogy ebből regény lesz. A történeteim leginkább a 19. század Angliájában játszódnak. Vonzódom ennek az országnak a kultúrájához, történelméhez. Két regényem, Az üveggyémánt átka, és az Elvesztett múlt kivétel ilyen szempontból. Azonban az összes könyvemnél inspiráltak a történelmi helyek, régi épületek, festmények, utazások.

Mennyi kutatómunkát kell végezned a regények megírásához?

Általában olyan korszakokat jelenítek meg, amikről eleve sokat olvasok, mert ténylegesen érdekelnek, de néhány, szaktudást igénylő témának utána kell olvasnom. A Johanna regényem írásakor például utánajártam, melyik gyógynövény mikor virágzik, mire használják, hiszen egy teaház köré épül a történet, de az Elvesztett múlt című regényemnél annak is utána kellett néznem, milyen elv szerint működik egy több száz éves vízimalom.

Ha megvan a forrás és a nyersanyag a regényhez, hogyan zajlik magának az írásnak a folyamata?

Az elején többnyire éjszaka dolgoztam a regényeimen, ma már inkább csak nappal írok, másabb tempóban, mint a kezdetekkor. Muszájból nem írok, csak akkor, ha van időm és ihletem. Ha nincs, nem erőltetem, nem görcsölök rajta. Olyankor szünetet tartok és szakaszosan írok. Volt már, hogy egy hétvége alatt megírtam egy könyv három negyedét. Ha kényszerből írnék, az megérződne a műveimen. Hogy mi történik a szereplőimmel, az gyakran számomra is meglepetés. Nem írok vázlatot, hagyom, hogy a történet vigyen magával. Arra azonban ügyelek, hogy a szereplőim tanuljanak a múltból és a történet végére levonjanak egyfajta érzelmi tanulságot. A sorok között olvasva mindig megjelenik egy didaktikus szál is.

kristin_m_f_2.jpg

Min dolgozol jelenleg?

A hatodik regényem májusban jelenik meg, jelenleg már a nyomdában van. Olvasói kérésre született ez a történet, amely műfaját tekintve családregény. A korábbi műveimhez hasonlóan ez is a múltban játszódik. Az örök elégedetlenség témáját dolgozza fel. Ez az első regényem, ami teljesen a felnőtt korosztályt célozza meg. Bár családregényem már íródott – ez volt a Johanna sorozat – de ott az ajánlott korhatár 11-12 év volt. A társalkodónő című megjelenő regényem viszont inkább szépirodalmi kategóriába sorolnám. A történet az 1870-es évek Angliájában, azon belül Walesben játszódik. Egy lecsúszott lord legidősebb lányának, Emmának az életútján keresztül követhetjük végig, hogyan keresi a nemesek között a saját magának megálmodott helyet. Végigkísérhetjük minden döntését, legyenek azok helyesek vagy elhibázottak. Emma keresi, mi tenné boldoggá és megelégedetté. Hogy megleli-e? A könyvből megtudhatjuk.

Mit tanácsolnál azoknak, akik még csak kacérkodnak az írás gondolatával?

Először is azt, hogy aki írni szeretne, írjon! Aki erre született, annak írnia kell, mert egész egyszerűen nem tud nem írni. Ha kezdetben esetleg elmaradnak a pozitív visszajelzések, akkor sem szabad feladni.

Képek: Kristin M. Furrier

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Menekíteni kell az ukrán SOS Gyermekfalvakban élő gyerekeket

Az SOS Gyermekfalvak megkezdte a családok evakuálását a megtámadott ukrán településekről. 177 SOS-es gyermek és nevelőszülőik érintettek, de ennél jóval több gyermek él a bombázott területeken állami gondoskodásban. Az első családok már megérkeztek Lengyelországba. 

photo-1516585427167-9f4af9627e6c.jpg

Ukrajnában 64 000 gyermek él nevelőszülői családokban, az SOS előrejelzései szerint egy totális katonai támadás legalább 16 000-et veszélyeztetne közülük. Az országban jelenleg kb. 98 000 gyermek él különböző típusú állami, bentlakásos intézményekben. 

Az SOS 2003 óta van jelen a háborús helyzetbe került országban Kijev és Luhanszk régióban. 177 szülők nélkül élő gyermekről gondoskodik nevelőszülői családokban. További közel 2000 hátrányos helyzetű gyermeknek és családjának nyújtanak különböző támogató szolgáltatásokat 

Csütörtökön Sztanicja Luhanszka városát és a kijevi régióban található Brovary városát is súlyos támadás érte, az SOS azonnal reagált. Az itt tartózkodó SOS-es családok és segítő munkatársak ideiglenesen
egy bombamenedékben vészelték át a robbantásokat, majd óvóhelyre menekítették őket.  

A lengyel SOS Gyermekfalvak segítségével megkezdődött a családok kimenekítése az országból. 40 gyermek vasárnap hagyta el az országot, további 21 gyermeket hétfői nap folyamán helyeznek biztonságba. 

A kelet-ukrajnai Luhanszk régióban fekvő Popasna város, ahol az SOS családok szintén jelen vannak, jelenleg ostrom alatt áll. A jelentések szerint a lakosok biztonságban vannak és sértetlenek, azonban a városba nem lehet bejuttatni semmilyen tárgyi segítséget, adományt. Az ostromot megelőzően 15 családnak sikerült elhagynia a várost. Az SOS munkatársai Kijev egyes területein szinte folyamatosan bombabunkerekben tartózkodik. A támadás alatt álló Kijevben 21 SOS gyermek él, ők szintén a fővárosban rekedtek. A szombat reggel lebombázott lakóház az SOS központja mellett található. 

Az SOS Gyermekfalvak az első és eddig az egyetlen olyan szervezet, amely közvetlen támogatást és felügyeletet biztosít a nevelőszülői családoknak annak érdekében, hogy a veszélyeztetett gyermekek és nevelőszülők az ország biztonságosabb régióiba települhessenek át.  

„Az állami gondoskodásban élő gyerekek a legutolsók, akikre egy háborús helyzetben gondolunk, pedig ők vannak a legnehezebb helyzetben. Nemzetközi szervezet lévén mindenki próbál segíteni a családoknak. Lengyelország szállással, a magyar szervezet pedig egyelőre pénzbeli támogatással, hogy biztonságba tudják helyezni a gyerekeket, ezért adománygyűjtést indítottunk számukra. Az SOS munkatársai nem fogják magukra hagyni a gyerekeket, bármi is történik. A legnagyobb tragédiát élik ét, már másodszorra. Először a szüleiket veszítették el, most az otthonukat, hazájukat. Ők a háború kétszeres árvái” – mondta Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója. 

 Ez a cikk az SOS-Gyermekfalu Magyarország Alapítványa sajtóközleménye.

Kép: (illusztráció) unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Új Viber közösség indul a nők elleni erőszak felszámolásáért

A NANE Egyesület sajtóközleménye

nane_patent.jpg

A nők elleni erőszak felszámolását célzó „16 Akciónap” kampány keretében a NANE és a PATENT Egyesületek idén létrehoznak egy közös Viber Community-t. Az új platformon olyan tartalmakat osztanak meg a szakértők, amelyekkel segítséget, támpontokat szeretnének adni az érintett lányoknak, nőknek, valamint az őket támogató segítőknek.

Az idén 30 éves „16 Akciónap” minden évben lehetőséget ad arra, hogy ne menjünk el a nők elleni erőszak mellett – hanem kiálljunk az áldozatokért, és aktívan tegyünk is valamit! A világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között megrendezett nemzetközi programsorozat célja, hogy felrázza a közvéleményt; hogy eszközöket, információt, kapcsolódási lehetőségeket adjon segítők, érintettek és mindazok számára, akik szerint fontos az erőszakkal szemben fellépni.

A nők és férfiak közötti egyenlőtlenség a társadalomban még mindig a nők mindennapjainak része – legyen szó akár a kereseti különbségekről, az otthoni fizetetlen munka aránytalan elosztásáról, vagy a nők elleni erőszakról - akár a családon belül, akár azon kívül.

16_akcionap.png

Célunk, hogy lokális és globális szinten is olyan szervezeteket támogassunk, amelyek pozitív változást hoznak a társadalomban. Ezért indítottunk el egy regionális kezdeményezést, amelynek célja a családon belüli erőszak megelőzése. A nők bántalmazása széles körben elterjedt probléma, és az áldozatok többsége ritkán kér segítséget, ezért reméljük, hogy a NАNE új digitális csatornájának köszönhetően támogatni tudjuk a nőket abban, hogy választ kapjanak kérdéseikre, új perspektívákkal találkozzanak, és érezzék, hogy nincsenek egyedül" – mondta el Daniela Ivanova, a Rakuten Viber üzletfejlesztési igazgatója.

A kampány 16 napja alatt a két egyesület számos programot és hasznos információt fog megosztani: többek között kerekasztal beszélgetésekre, interaktív műhelyekre és színházi előadásokra invitálják majd a téma iránt érdeklődőket. A Viber platform december 10. után is tovább él majd: a cél egy olyan közösség létrehozása, amely az információmegosztáson keresztül hozzájárulhat a nőket és gyerekeket érő erőszak felszámolásához.

A hivatalos Viber Community ezen a linken érhető el: https://vb.me/c78070

Könyvajánló – Papp Diána: A vasárnap délutánok lélektana

 

papp_diana_konyv_1.jpg

Papp Diána nevével, írásaival először a Nők Lapja hasábjain találkoztam. Teltek az évek, láttam, hogy sorban jelennek meg a regényei. Aztán úgy hozta az élet, hogy a Családi Lapnál kollégák lettünk. Főszerkesztőként kedvesen, nyitottan segíti a munkám és ezért nagyon hálás vagyok neki.  (Ezt még szerintem nem mondtam neki, hiszen az mindig faramuci helyzet, amikor a beosztott dicséri a főnököt.) Amikor láttam, hogy megjelent a Most élsz című regénye, éreztem, hogy olyan témát boncolgat, amely nemcsak számomra, hanem mindannyiunknak aktuális lehet. Bár ez a kötet eddig még kimaradt az olvasmányaim közül, legfrissebb regénye, A vasárnap délutánok lélektana útitársam volt a nyaraláson.

montenegro_3_1.jpg

Életünk során valószínűleg többször is feltesszük magunknak a kérdést: ki vagyok én, hová tartok, mit szeretnék elérni az életemben, mi igazán fontos számomra? Nincs ezzel másként a regény főszereplője sem. A negyvenéves Zsuzsi egy évre Olaszországba költözik, hogy a háta mögött hagyja a múltját és a válás okozta sebeket. Azonban amint megérkezik a napfényes Itáliába, szűnni nem akaró kétségek gyötrik, hiszen otthon hagyta a 18 éves lányát és a 20 éves fiát. Bármennyire is hiányoznak neki a gyermekei, úgy érzi, eljött az ideje annak, hogy saját magára koncentráljon. Persze aggódik, hogyan boldogulnak nélküle a gyerekek vagy mennyire értik meg a szökéshez vezető motivációját. A szerepek közötti zsonglőrködés valószínűleg minden édesanya számára ismerős kihívás. Ki ide teszi a hangsúlyt, ki oda. Az viszont mindenki számára valódi próbatétel, amikor a megszokott komfortzónáján kívül kell helytállnia.

Zsuzsi számára eddig a család többi tagja állt az első helyen. Reggelente ágyba vitte a kakaót a fiának, bensőséges, szoros kapcsolatban áll a lányával, akinek rendszeresen e-maileket ír, bár – egyelőre - nem küldi el őket. Ezekből a levelekből feltárul előttünk, hogyan szeretett bele a húszéves egyetemista lány a tíz évvel idősebb rockzenészbe, hogyan alakultak a randijaik, mikor kopogtatott náluk a gólya, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie a fiatal édesanyának. Nekem személy szerint ezek a részek tetszettek leginkább. Amikor a lány odáig volt egy sármos pasiért, aki megalázó helyzetekbe kényszerítette őt, fiatalkori, tapasztalatlan élményeim elevenedtek meg. Amiatt is tudtam azonosulni a főszereplővel, hogy negyvenéves fejjel még mindig korlátok közé szorítja önmagát, mert azzal van elfoglalva, mások mit gondolnak róla.

montenegro_2_1.jpg

Zsuzsinak az önismeret rögös útjain akad egy segítsége. Öröm volt olvasni, hogy nem telefonos appokból vagy egyéb online felületekről érkezik egy megkreált válasz az élet nagy kérdéseire, hanem egy idősebb szereplőtől. A szerző érzékenyen, finoman irányítja az olvasó figyelmét az idősek tiszteletére, megbecsülésére. Ezt demonstrálja az a szál, amelyben az életigenlő matróna a háta mögött hagyott évtizedek egy-egy eseményét idézi fel. A fiatalabb és az idősebb generáció talán jobban megértené egymást, ha olyan nyitottsággal fordulna egymás felé, mint a regény szereplői.  

Az elfogadásról, a szeretetről és a házasság intézményéről szól a következő rész is:

„Ember legyen a talpán, aki rögtön készen áll arra, hogy valakivel házasságra lépjen. Jobbára menet közben tanuljuk a műfajt. Elfogadni az emberi lét tökéletlenségét, megtanulni kompromisszumot kötni. És mindenekelőtt tisztelni a másik felet. Tisztelni annak ellenére, hogy meztelen előttünk. Hogy látjuk minden hibáját, ismerjük bűneit. Meg is vethetnénk érte, visszaélhetnénk vele, ha úgy érezzük, valamivel megbánt minket, de nem tesszük.”

montenegro_4_1.jpg

Papp Diána kapcsolataink fontosságára, valódi értékekre nyitja fel a szemünket. Járványhullámok után – és valószínűleg előtt – ennél fontosabbat nem is tehetne. És hogy ki mellett találja meg a főszereplő a vasárnap délutánok biztonságát és meghittségét, azt nem árulom el. Olvassátok a regényt és hallgassátok azokat a dalokat, amik a szerzőt inspirálták írás közben (hiszen ezeknek a listáját is megtaláljátok a könyv hátuljában)!

Kép: saját

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Amikor a vakáció nemcsak móka és kacagás - Tanuljon-e nyáron a gyerek?

Amikor a diákok megkapják a bizonyítványokat, kinek önfeledve, kinek keserűbb szájízzel, de kezdetét veszi a nyári szünet, amely végre a pihenésről és a regenerálódásról szól. Vagy mégsem? Szakértőink segítségével arra keressük a választ, le kell-e ültetni a gyereket nyáron tanulni, ha igen, mikor, miért és hogyan. Önök szerint mi a megfelelő stratégia?

silhouette of child sitting behind tree during sunset

 

A szülők egy részének magától értetődő, hogy a gyerek a nyarat pihenéssel tölti. Mások attól tartanak, a kisiskolás elfelejt nyáron írni vagy olvasni, ezért szükségesnek érzik az ismétlést.  Mielőtt a két tábor között igazságot tennénk, hangsúlyoznunk kell, hogy júniusra bizony megkopik a nebulók lendülete, szorgalma, tettvágya.  

„Kimondottan fizikailag talán nem fáradnak el a gyerekek a tanév végére, hiszen egy kisiskolás a legfárasztóbb napot is képes egyetlen nyugodt éjszaka alatt kipihenni. Mentálisan és lelkileg azonban rendkívül kimerítő számukra az iskolaév – kezdi Szummer Gabriella iskolapszichológus. –  A tanév során kevés a strukturálatlan szabadidő, az iskolai napok önmagukban is fárasztóak, sok gyerek jár szakkörre és sportolni év közben, ezért szükségük van a nyári szabadságra.”

szummer_gabi_kep.jpg

Szummer Gabriella, pszichológus

Családi programok offline üzemmódban

Mivel a szülők nehezen tudják megoldani, hogy a vakációt végig gyermekük mellett töltsék,  a nyári napközi vagy a táborok sok család számára jelenthetnek alternatívát. A pszichológus szerint azzal azonban érdemes tisztában lennünk, bármennyire is szórakoztatóak ezek a programok a gyerek számára, nem pótolják a családdal töltött szabadidőt. Minél kisebb ugyanis a gyermekünk, annál inkább a családi körben eltöltött idő jelenti számára az igazi kikapcsolódást.

A vakáció heteiben, amíg a szülők dolgoznak, a nagyszülőknél valódi, offline élményekben lehet részük az unokáknak. Szécsényi Mihálynénál például biztosan nem kerülnek elő a tankönyvek. A nyugdíjas pedagógusnak határozott véleménye van a nyári tanulásról. „A szünet pihenésre való, nem tanulásra vagy telefonnyomkodásra. Ha jönnek az unokák, már kívülről fújják: nincs kütyüzés. Helyette cigánykerekezünk, gólyalábazunk, rajzolunk, strandolunk, dominózunk, a locsoló fölött ugrálunk.  Hogy összesarazzák magukat közben? Nem probléma! Szigorú értelemben véve nem tanulunk, mégis órákat tudunk beszélgetni a történelem pletykáiról, a Föld országairól, az élet nagy kérdéseiről.”

boy in blue shirt screaming near boy in green crew-neck shirt

Tankönyvek helyett

Talán nem is gondolnánk, de a gyerekek akkor is folyamatosan fejlődnek, ha nem fejlesztjük őket, akkor is tanulnak, ha nem tanítjuk őket. „A tanulási készségek fejlesztésének alapja a mozgás – magyarázza Szummer Gabriella. – Gyermekünk megtanulhat nyáron görkorcsolyázni, biztonságosan úszni, kerékpárral közlekedni vagy elsajátíthat egy új úszásnemet. A gyurmázás, a homokozás, a festés, a rajzolás mind hasznos eszközei a kézügyesség fejlesztésének. Ha attól félünk, gyermekünk elfelejti a betűket, játsszunk Scrabble-t, vagy Gazdálkodj okosan!-t, amiben olvasni, számolni kell! Így anélkül gyakorol, hogy észrevenné, közben pedig az egész család jól szórakozik. Ha írást szeretnénk vele gyakorolni, készítse el ő a bevásárlólistát! Válasszunk egy aprólékos felnőtt színezőt, dolgozzunk rajta közösen! Iratkozzunk be a könyvtárba, válasszon ő is magának képregényt, rejtvényújságot!”

És mennyire tartja szükségesnek a nyári tanulást a pedagógus? Török Lászlóné negyven évig tanított alsó tagozatos diákokat. Ez idő alatt volt olyan tanítványa, aki az első osztályt követő nyáron a betűk felét elfelejtette, ezért az egykori tanítónő úgy látja, nyári gyakorlásra mindenkinek szüksége van. Egy megadott, napi mennyiség megtanulása viszont nem sokat ér. „A játékos gyakorlás működhet egész nyáron, de nyilván nem hosszú ideig, nem minden nap. Fontos, hogy a gyerek ne biflázásnak, hanem spontán játéknak érezze mindezt. Írhatunk például szóláncot – csak köznevekkel vagy melléknevekkel, igékkel. Versenyezhetünk, melyikünk tud több leány- és fiúnevet leírni két perc alatt. Leírathatjuk a gyermekkel, mit csináltunk aznap. Ha krumplit pucolunk, megszámolhatjuk, hány darab van a tálban. Aztán kiszámolhatjuk, mennyire lenne szükség, ha négyszer többen lennénk. Az ötletek tárháza végtelen. A lényeg, hogy a gyakorlás ne kampányszerű legyen! Ha az augusztus tanulással telik, a gyermek elfárad a tanévkezdésre.”

boy standing while reading map

A legnehezebb vizsga

Sajnos vannak olyan tanulók, akik kénytelenek a szünet utolsó heteit tanulással tölteni. Amikor egy diáknak javítóvizsgáznia kell, az gyermek és szülő számára egyaránt nagyon nehéz helyzet. Ebben az esetben nem kérdés, kell-e tanulni nyáron, de érdemes néhány szempontot figyelembe venni szülőként. „A gyermekeknek a bukás akkor is kudarc, ha nem látszódik rajta – hangsúlyozza a pszichológus. – Ő is haragszik saját magára. A szülőknek is feladatuk túllépni a saját csalódottságukon. Fontos megfogalmazni a negatív érzéseket a gyermek felé, akinek nem szidásra, hanem támogatásra van szüksége. A teljes nyári szobafogság nem segíti a sikeres pótvizsga-felkészülést. Ha a gyerek olyan tantárgyból bukott, amire önállóan nem tud felkészülni, korrepetálásra lesz szüksége.  Ezt lehetőleg ne valamelyik családtag vállalja magára, mert ez a fajta segítség mindenkinek teher, a szülő vagy a testvér pedig akkor sem tud professzionális segítséget nyújtani, ha pedagógus. A pótvizsga a legnehezebb vizsgahelyzetek egyike, ezért a szülő érzelmi támogatása nagyon fontos. Ha gyermekünk igényli, kísérjük el a vizsgára, vasaljuk ki az ingét, főzzünk neki valami finomat!”

Szummer Gabriella fontosnak tartja, hogy a nyár szülő és gyermek számára egyaránt a valódi szabadságról szóljon. Legyen ez az időszak más, mint a többi, teljenek másképp a hétköznapok! Próbáljuk kevésbé szoros napirenddel és több közös élménnyel igazi pihenéssé változtatni a nyári szünetet a család minden tagja számára!

A pszichológus tanácsai javítóvizsgázó diákoknak:

  • Ha haragot érzel saját magad vagy a tanár iránt, mondd el valakinek, vagy írd le magadnak, ami benned van! Segít, ha megfogalmazod és hangot adsz – akár írásban is – a negatív érzéseidnek.
  • Szükség van egy tervre. Ülj le, gondold át, írd össze a teendőidet! Nézd át az éves tananyagot, megvan-e minden könyved, füzeted, amire szükséged lesz! Ha nincs, pótold! Vond be a szüleidet a terv elkészítésébe, oszd meg velük, napi hány órát és mikor szeretnél tanulni és mikor van szükséged szabadidőre!
  • Ha úgy érzed, önállóan nem boldogulsz a tananyaggal, időben kérj segítséget! Tartsd a tervet! Legyél büszke magadra, ha sikerül megtanulni az aznapra kijelölt tananyagot, ha nem sikerül, akkor se ess kétségbe, de mihamarabb pótold!
  • A pozitív hozzáállás nagyon fontos! Képzeld el magad a sikeres pótvizsgád után! Ne csak a tananyag elsajátítására koncentrálj, lelkileg is készülj fel! Öltözz csinosan, elegánsan, add meg a módját a vizsgának!

Ez a cikkem a Családi Lap 2019/ augusztusi számában jelent meg.

Kép: unsplash és Szummer Gabriella

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

Nem betegség, hanem állapot - Bepillantás az autisták világába

Magyarországon hozzávetőlegesen minden századik embert érint az autizmus. A jelentős szám ellenére még mindig keveset tudunk erről az állapotról. Édesanyák és szakmai szervezetek segítenek eligazodni az autisták nem mindennapi világában.

white and pink number 10

Autizmus – dióhéjban

Sokunk számára megfoghatatlan, mit is jelent az autizmus. Betegség, fogyatékosság vagy a megszokottól eltérő állapot? Vajon melyik kategória fedi leginkább a valóságot?

„Az autizmus nem betegség, hanem az emberi sokszínűség része, amely születéstől kezdődően befolyásolja az egyén fejlődési útvonalát – adja meg a választ Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke. – A tünetek, amelyek meghatározzák egy autista személy nehézségeit, nagyon összetettek, ezért autista társaink is sokfélék lehetnek. Három területen valamilyen mértékben biztosan tapasztalhatjuk a látható jeleket. Egyfelől a társas helyzetekben, a kommunikációban, másfelől a tevékenységek önálló megszervezésében és elvégzésében. Előfordulhat, hogy nehezen közelednek mások felé vagy éppen ellenkezőleg, túlzottan közvetlenek, mert a láthatatlan társadalmi szabályok, elvárások értelmezése nehéz lehet számukra. Fontos, hogy értsük és szakszerűen támogassuk őket a nehézségeik leküzdésében, mert ez alapvetően meghatározza jóllétüket.”

Ahhoz, hogy megértsük az autista embereket, minél több fórumon kell beszélnünk erről a témáról, hiszen körülbelül a teljes populáció 1%-a érintett. A nemzetközi előfordulási gyakoriságot alapul véve hazánkban is legalább 100 000 család életét befolyásolja az autizmus sajátosságaitól megváltozott élethelyzet – tudom meg az elnök asszonytól.

„Bár viszonylag sok embert érint az autizmus, jelenleg nem ismert olyan genetikai tényező, amely önmagában meghatározná vagy kizárná az autizmus tényét. Csupán annyit tudunk, hogy összetett genetikai és környezeti tényezők játszanak meghatározó szerepet a kialakulásában – folytatja Kővári Edit.– Hiába veleszületett állapot az autizmus, egyeseknél csak felnőttkorban diagnosztizálják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az autizmus felnőttkorban alakul ki. Azok a személyek, akik felnőttként kapnak diagnózist, jó kompenzációs képességgel és megoldási stratégiákkal kezelik a kihívást jelentő helyzeteket, ezért később derül fény a nehézségeikre.”

Sajnos időnként kisgyermekeknél is előfordul, hogy évek telnek el, mire egy család kézhez kapja a diagnózist. Addig a szülők csak azt látják, hogy a gyermekük másabb, mint a többiek, és nem értik, mi ennek az oka. Aztán amikor szembesülnek azzal, hogy a gyermekük autista, kezdetét veheti a fejlesztések sora. Az  alkalmazott módszerek azonban az állam által nem finanszírozott, főként egyénre szabott pedagógia-pszichológiai beavatkozások, támogatások, ezért a szülőknek komoly anyagi megterhelést jelent egy-egy foglalkozás vagy terápia. 

white and gray robot during daytime

A végtelenbe és tovább

Hogyan folyik a fejlesztés egy autista általános iskolában? Az egyik hazai intézmény, az Autizmus Alapítvány tanárát, Havas Ágnest kérdeztem.

„Évről évre egyre többen jelentkeznek hozzánk. Amikor a gyerekek felvételéről döntünk, elsősorban azt mérlegeljük, kinek van a legnagyobb szüksége pont a mi iskolánkra. Jelenleg valamivel több, mint húsz gyermek kap nálunk közvetlen iskolai ellátást. A 4-6 fős osztályokban a gyerekek nem elsősorban az életkoruk, sokkal inkább a képességeik, érdeklődésük mentén szerveződnek. Minden gyermeknek egyéni fejlesztési tervet készítünk, személyre szóló célokat tűzünk ki. Ezek nemcsak az autizmus-specifikus területeket, vagyis a társas és kommunikációs, valamint az önállóságra nevelést foglalják magukban, hanem a „klasszikus” iskolai tartalmakat is, például a matematikát, az írás-olvasást vagy a történelmet. A legfelelősebb része a munkánknak, amikor a gyermek környezetében élőknek és a gyermeknek a közreműködésével kiválasztjuk azokat a tartalmakat, amelyek akár most, akár később is használható tudást jelentenek. Kis túlzással élve tehát, végtelen számú tartalom  és viselkedés megtanítását célozzuk meg egy véges időben.”

Az eredményes munka alapja egy, az amerikai TEACCH programra épülő pedagógiai módszer, amely vizuális támogatáson és erősen strukturált oktatáson alapszik.

A tanórákon viszonylag kevés a frontális magyarázat, sok egyéni és önálló munka  mellett kiscsoportos tevékenységeket is szerveznek. Az órák időtartama alkalmazkodik az adott gyermekhez vagy csoporthoz. Van, aki megszakításokkal, néhány perces tanulási helyzetekben vesz részt sűrűn és olyan is, aki végigdolgozik 45-60 percet.

„A napjaink változatosak és színesek, akárcsak az autista emberek – fogalmaz Havas Ágnes. –  Természetesen szükségesek bizonyos rutinok, amelyek érzelmi biztonságot adnak, de ezek rugalmas, nem pedig kőbe vésett szabályok.”

boy reading book on bed 

A zseni óvodás

Adrienne gyermeke a bölcsődéig teljesen átlagos kisfiúnak tűnt. Bár a szülőknek feltűnt, hogy a kicsi leginkább a gondozónővel játszik és pillanatok alatt megtanul minden verset, amit mondtak neki, más eltérést nem tapasztaltak a többi gyerekhez képest. Sokat játszott angol nyelvű fejlesztőjátékokat a számítógépen, aztán kétévesen egyszer csak angolul kezdett számolni, az óvodában pedig már folyékonyan olvasott. A szülők nem csodálkoztak, arra gondoltak, csak okos a gyermekük. Gondot az jelentett, hogy a kisfiú nem volt hajlandó a gyerekekkel játszani, a csoportos foglalkozásokon nem akart részt venni.

„Mielőtt elkezdte volna az iskolát, nevelési tanácsadóba, tehetséggondozóba, pszichológushoz vittük – meséli az édesanya. – Éreztük, hogy más, mint a többi gyerek, de nem tudtuk, miért. A neten próbáltunk valamilyen választ találni, aztán rövid időn belül kézhez kaptuk a diagnózist. Segítséget, tájékoztatást viszont egyáltalán nem kaptunk mellé. Sehonnan. Saját magunk kerestünk neki fejlesztő foglalkozásokat és alternatív általános iskolát is.”

Adrienne fia ma már középiskolás, jövőre érettségizik. A gimnáziumi évek elején gyakran érezte magát lehangoltnak és magányosnak. Aztán rájött, hogy nem is olyan rossz másnak lenni. A többiek is értékelik a fanyar humorát és azt, hogy továbbra is ő a legokosabb az osztályban. Zseniális nyelvérzéke van és magas intelligenciája.  

„Nehézséget leginkább az jelent számára, ha új ismeretségeket kell kötnie, a szocializációs képességein kellett a legtöbbet dolgoznunk. Egy-két barátja van, nem könnyen nyit idegenek felé. Nem tudom, milyen lett volna, ha egy súlyosan érintett gyerekem van. Azt viszont igen, hogy nagy kaland őt felnevelni.”

Élet egy különleges galaxisban

A bölcsődei beszoktatás egy másik családot is váratlan élethelyzet elé állított. Elsőként ugyanis a bölcsőde pszichológusának tűnt fel, hogy a két és fél éves Gergő játéktevékenysége egysíkú, csak a vonatokra, autókra korlátozódik, nem keres kapcsolatot a kortársaival, verbálisan nagyon nehezen irányítható, vagyis figyelmen  kívül hagyja a gondozónők utasításait. A szakember a Korai Fejlesztő Központba irányította a családot, mert autizmusra gyanakodott. A szülők nagyon megdöbbentek, mert korábban nem találták furcsának gyermekük viselkedését.

Fél évvel később megkapták a diagnózist: autizmus spektrumzavar. Ahogy megismerték a fő tüneteket, egyértelművé vált,  hogy a kisfiuk valóban nem úgy fejlődik, ahogy a kortársai.

„Nagyon ijesztő volt a felismerés, leginkább a gyászhoz tudnám hasonlítani, amit átéltünk – magyarázza Pápai Ildikó, Gergő édesanyja. – A szülők elképzelik valamilyennek a gyermeküket, aztán egyszer csak azt állítják róla, hogy autista, mindenben el fog térni a tipikusan fejlődő kortársaitól, azt pedig, hogy hová fog eljutni a fejlesztő terápiákkal, nagyon nehéz bejósolni. Friss diagnózissal a kezünkben magunkra maradtunk. Rettentően kilátástalannak tűnt, miként fogunk ezzel megbirkózni. A hárítás, a tanácstalanság mellett elkezdtünk azon dolgozni, hogy minden lehetséges módszerrel lefaragjuk Gergő autizmusát.”

A család élete 180 fokos fordulatot vett. Ildikó pályát váltott, hogy Gergőt – a délelőtti családi napközi után – délutánonként fejlesztésekre vigye. Lovasterápiára, hydroterápiára, szenzomotoros fejlesztésre, logopédiára jártak. Hogy ezt anyagilag finanszírozni tudják, Gergő édesapja több munkát vállalt. Közben megkérdőjelezhetetlenül hitték, hogy néhány éves fejlesztéssel ez az állapot kinőhető.  Szinte „feladat üzemmódban” éltek, napirendi kártyákat használtak, így a gyermekük számára is követhetővé vált, mi fog vele történni egy napon belül vagy egy héten keresztül.

„A férjemmel előadásokra, szülőklubokba jártunk, hogy minél jobban megismerjük ezt az állapotot és minél hatékonyabban tudjunk segíteni a gyermekünknek – meséli az édesanya. –Megtanultuk, hogy az autizmus egy egész életen át fennálló állapot, az autisták érzékelése, észlelése, információfeldolgozása pedig teljesen különbözik a neurotipikusokétól. A spektrumon élő gyerekek és felnőttek sokféleképpen lehetnek érintettek. Van közöttük olyan, aki megtanul beszélni, képes lesz önállóan élni. Őket nevezik „jól funkcionáló” autistáknak. Van azonban köztük olyan is, aki a terápiák ellenére sem tanul meg beszéddel kommunikálni és élete végéig támogatásra lesz szüksége. Gergő a „jól funkcionálók” közé tartozik, bár hat évesen szólalt meg először, így a mai napig komoly nehézségei vannak a beszédalkotással és beszédértéssel”.

Visszagondolva az elmúlt tizenkilenc évre, a legnehezebb időszak a diagnózissal való szembesülés volt, majd ennek a megváltozott állapotnak a logisztikai kivitelezése, a családi élet  újratervezése, a feladatok újrafelosztása, a megfelelő óvoda, iskola kiválasztása. A fiatal felnőttkor is magával hozza majd a feladatait.

Gergő az elmúlt évek fejlesztései során sok segítséggel „rátanult” bizonyos fokú önállóságra, édesanyja szerint kedves, segítőkész, különleges humorral és magas érzelmi intelligenciával megáldott kölyök. – Kortárs kapcsolatokat nem igényel, de jól boldogul közösségben, képes adekvátan kommunikálni. Imád legózni, matchboxokat gyűjt, hobbija a rejtvényfejtés és az X-box játékok. Már nem élünk olyan szigorú napirend szerint, mint kisiskolás korában,  de a megkésett beszédfejlődés következményeként ma is olyan feladatokat végzünk itthon, amivel fejleszteni tudjuk az önálló  beszédkészségét.”

Ildikó szeretné, ha mindazok, akiknek nincs a környezetében autista gyermek vagy fiatal, képet kapnának arról, milyen sziszifuszi  küzdelmet vívnak nap mint nap ezek a családok gyermekük elfogadtatásáért. „Úgy gondolom, sokkal több közöttünk a hasonlóság, mint a különbözőség. Szükségünk van arra, amit az autista emberek taníthatnak nekünk, hiszen az ő világuk a bizalomról, a feltétlen szeretetről szól. Ne erőltessük rájuk a mi világunkat, de bátran, elfogadóan lépjünk be az ő univerzumukba, segítsük őket, mert csodákat láthatunk! És valljuk be, mindannyiunknak szükségünk van csodákra!”

Azt beszéltük meg, hogy boldog leszel – Élet az autizmus galaxison címmel tavaly év végén jelent meg Pápai Ildikó könyve. Kezdetben terápiaként jegyezte fel azokat a meglepő helyzeteket, amikor a környezetük tapintatlanul, durván reagált a fia viselkedése miatt a játszótéren, utazás közben vagy egy orvosi rendelőben. Amikor szívszorító, másszor mosolyra fakasztó történeteikkel megtelt egy vaskos dosszié, könyvvé rendezte őket, hogy ablakot nyisson erre az izgalmas világra és megmutassa, milyen az élet ezen a furcsa galaxison.

Az Autisták Országos Szövetsége kiemelt feladatának tekinti az autista emberek jogainak és érdekeinek védelmét. Igyekeznek minden segítséget megadni az autizmusban érintett családoknak és társainknak, valamint a számukra szolgáltatást nyújtó szakembereknek, szolgáltatóknak. Információt nyújtanak ellátási kérdésekben, jogosultságokkal kapcsolatban, általános kérdésekben, jogsegélyszolgálatot működtetnek a jogsérelmek megelőzésére és jogérvényesítésre – a fővároson kívül tíz vidéki helyszínen is. Közösséget építenek, szülőképzésekkel segítik az autista gyermekek és felnőttek családtagjait, országos kampányokkal és szolgáltatásokkal pedig az autizmus megismerését.

A szövetség elérhetősége:

aosz.hu

Telefon:  

+36 (1) 354 1073    

+36 (1) 266 5392

 

Ez a cikkem a Családi Lap 2020/4. számában jelent meg.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

"Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen boldog nélkülem!" - a láthatatlan 1 %

Az SOS Gyermekfalvak sajtóközleménye

sosdori.jpg

1,8 millió gyermek él ma Magyarországon, 1 %-uk szülők nélkül, állami gondoskodásban. Mit üzen ez az egy százalék anyák napján az anyukájának? Az SOS Gyermekfalvak társadalmi kampányában drámai módon mutatja meg a statisztikai adatok mögött rejtőző sorsokat. 

„Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen boldog nélkülem!”

„Azt kívánom anyukámnak, hogy legyen lakása és munkája!”

 „Azt kívánom az anyukámnak, hogy bárcsak élne még!”

sosniki.jpg

23 ezer gyermek él ma állami gondoskodásban hazánkban, körülbelül ennyi Siófok lakossága. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, szexuális erőszak, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt került ki családjából. Az okok általában a szülők szegénységével, megoldhatatlan lakáshelyzetével, kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzetükkel párosulnak.  Az SOS Gyermekfalvak 36 éve nyújt nekik biztonságos, szerető otthont nevelőszülőknél. Sokkoló fotósorozatukban gyerekek beszélnek arról, mit szeretnek, mit nem szeretnek a vér szerinti anyukájukban, mit kívánnak nekik ezen a napon.

sosbogi.jpg

„Az SOS-ben 107 nevelőszülő gondoskodik több száz gyerekről. A gondoskodás nem csak arról szól, hogy ételt, tiszta ruhát, meleget adunk nekik, hanem arról is, hogy meghallgatjuk őket, segítünk feldolgozni a hozott múltat. Ez egy komoly csapatmunkát igényel a nevelőszülő, a pszichológus és a szakemberek részéről minden egyes gyereknél. Mielőtt felnőnek, néhány évünk van átsegíteni őket azokon a traumákon, amelyekre egy emberöltő is kevés lenne. A képek önmagukért beszélnek” – mondja Romet-Balla Ágnes, az alapítvány adománygyűjtési igazgatója. Az SOS erre a láthatatlan egy százalékra szeretné felhívni a figyelmet. Az SOS Gyermekfalvak jelenleg is várja nevelőszülők jelentkezését.

Kép: SOS Gyermekfalvak

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

 

süti beállítások módosítása