Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Holttestek és betört szélvédők - egy nem mindennapi balesetmegelőzési előadás

2020. február 19. - Szemlélődő Szív

Ma az iskolában, ahol dolgozom, egy balesetmegelőzési előadáson vettem részt a gyerekekkel. Száraz, jogi kiokosításra számítottam. Ehhez képest többször a könnyeimmel küszködtem, megdöbbentem, és alig tudtam megszólalni. Pintér József, veszprémi főtörzszászlós, egykori baleseti helyszínelő úgy tudta megragadni a gyerekek figyelmét, ahogy az csak keveseknek sikerül.

Car Accident, Clash, Rome, Highway

Szerda délelőtt a 11. és 12. osztályosokkal a tornaterembe vonultunk, ahol a gyerekek betekintést nyerhettek a baleseti helyszínelők emberpróbáló munkájába, valamint a balesetek okait és a lehetséges megelőzési módszereket is megismerhették. Pintér József helyszínelő öltözetben, közvetlen nyelven tárta a diákok elé, hogy vezethet közlekedési balesetekhez a Biztonsági öv hiánya, az Alkohol, a Linkség, az Előzés, a nem megfelelő Sebesség, az Elalvás, a Telefonozás.

Az okok bemutatása során képekkel illusztrált, konkrét eseteket osztott meg velünk. Miközben az áldozatokról beszélt, egyiküket sem nevezte úgy, ahogy azt a hírekben megszoktuk, nem volt köztük "L. János, 22 éves budapesti lakos". Volt helyette 22 éves srác, akinek egy három és egy négy éves gyereke volt, mielőtt meghalt egy balesetben. Beszélt a motorosról, aki vasárnap délután összeveszett a feleségével, és ki akarta szellőztetni a fejét, de már soha nem ért haza. Szó volt a román családról, aki Bukarestből tartott Rómába, és a hátsó ülésre fektették a gyermeküket, hagy aludhasson út közben... Az, hogy beleláthattunk az áldozatok utolsó óráiba, közelebb hozta az eseteket, mint egy-egy szalagcím. Egy kicsit talán úgy is éreztük, mintha mi is ismertük volna őket. És talán pont emiatt érintett meg minket annyira ez a másfél óra.

Az előadás elején és végén egy-egy rövid videót láttunk. Az elsőben egy külföldi balesetmegelőzési kisfilm szereplői játszották el, mi történik, amikor figyelmetlenség miatt autóbaleset történik és emberek halnak meg körülöttünk. A másodikban a veszprémi rendőrség felvételei borzolták az idegeinket. Az előadás során láttunk letakart és fedetlen halott embereket, darabjaira tört járműveket, logikátlan pozícióban heverő sérülteket, szanaszét heverő testrészeket, a kerekek közül előbukkanó kézfejet, motoros elé kilépő gyalogost és olyan személyautót is, amit fékezés nélkül tarolt le egy kamion. Valósággal sokkoltak a látottak. A gyerekek síri csöndben ülték végig ezt a másfél órát. Mondhatjuk azt, hogy a látvány nem nekik való volt, de sajnos az élet és a valóság ilyen tragédiákat is tud produkálni. Erről pedig tudniuk kell. Főleg abban az életkorban, amikor jogosítványt szereznek és azzal vagánykodnak a társaik előtt, hogy fittyet hánynak a biztonságra meg a szabályokra.

Ezt az előadást szülőnek, gyereknek, pedagógusnak egyaránt  látnia kell. Ha a kamaszok ránk, felnőttekre nem is hallgatnak, amikor óvatosságra és megfontoltságra intjük őket, talán hisznek a saját szemüknek! Pintér József a biztonságos közlekedés követeként járja az országot, igyekszik minél több diákkal megértetni, hogyan előzhető meg a baj. Akinek módja van rá, hívja meg a saját iskolájába az egykori baleseti helyszínelőt, jusson el minél többekhez az üzenet! Az életünk múlhat rajta.

Kép: pixabay

Videó: youtube

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr8215481538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása