Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Környezetbarát tisztítószerek házilag

2018. augusztus 26. - Szemlélődő Szív

Órákig lehetne sorolni, mennyi káros anyaggal találkozik a szervezetünk nap mint nap. Természetesen saját és gyermekünk egészségére is érdemes figyelmet szentelnünk, mikor arról döntünk, milyen vegyszereket engedünk be az otthonunkba. Azonban nemcsak a pénztárcánkra hat kedvezően, ha otthon állítjuk elő tisztítószereinket.

Egy átlagos család tisztítószereit szemre véve olyan feliratokkal találjuk szemben magunkat, mint a „Vigyázat, irritatív, gyúlékony, mérgező!”, „Szembe, szájba ne kerüljön!” „Jól szellőző helyiségben használja, ne lélegezze be!” Ezek után hogy nevezhetnénk ezeket a termékeket biztonságosnak? Köhögés, tüsszögés, fejfájás, bőrirritáció gyakran szerepel a nemkívánatos mellékhatások között. Az azonnal észlelhető tüneteken kívül néhány összetevő alattomos, sokáig lappangó problémát okoz. Ilyenek többek között a karcinogének, amelyek a daganatos megbetegedésekért felelősek vagy az endokrin, azaz a hormonális rendszer működését befolyásoló anyagok. Egy átlagos háziasszony nem biztos, hogy tisztában van az összetevők jellegével és hosszútávú hatásával. Ezzel szemben az otthon gyártott tisztítószerek egy részét, mint amilyen például az ecet, a citrom, a szódabikarbóna vagy a kukoricakeményítő meg is lehet enni.

Az ideális zöld tisztítószerek fenntartható forrásokból kerülnek előállításra, nem mérgezőek és biológiailag lebomló összetevőket tartalmaznak. Ha mindenki lemondana az ózonréteg vékonyodását elősegítő, víz- és levegőszennyező, klímaváltozást okozó árucikkekről, a gyártó kénytelen lenne levonni a megfelelő következtetéseket, és változtatna az előállítás rutinján. Ezzel egyidejűleg kevesebb vegyszeres műanyag flakon kerülne a szemétlerakókba, így tehát a hulladék mennyiségét is csökkenthetnénk.

Néhány környezetbarát terméket előállító, forgalmazó vállalat jelentősen kiveszi a részét a társadalmi szerepvállalásból és bevételének egy részét környezetvédelmi célokra ajánlja fel. Járjunk utána, folytat-e ilyen jellegű tevékenységet az a cég, amelynek a termékét választanánk. Vegyük fel velük a kapcsolatot, tegyünk javaslatokat! Ha nem kapnak visszajelzést, azt hiszik, mindenki elégedett és nincs szükség változtatásokra. Ez azonban csak a legritkább esetben van így.

Térjünk most vissza a saját készítésű tisztítószerekre! Ha úgy érezzük, nincs elég affinitásunk az előállításukhoz, válasszunk a boltok polcairól vagy különböző, erre szakosodott webáruházakból olyan öko terméket, amelyet több felületen is tudunk használni! Amellett, hogy így jelentős helyet takaríthatunk meg a vegyszeres polcainkon, a túlköltekezéstől is megkímélhetjük magunkat. Azt is tartsuk észben, hogy amikor egy terméket vásárolunk, a pénzünkkel letesszük a voksunkat egy adott gyártási folyamat vagy egy bizonyos termék mellett! A kereslet és a kínálat érzékeny egyensúlyát pedig mi, fogyasztók tudatosan befolyásolhatjuk.

Zárásként következzen hát néhány praktika, amellyel olcsón, környezetbarát módon tarthatjuk tisztán az otthonunkat! A hulladekmentes.hu oldal instrukcióit követve egyszerűen juthatunk házi mosószerhez (ezt én is kipróbáltam). A könnyen beszerezhető összetevőket – 200 g mosószódát, 150 g szódabikarbónát, 200 g mosó- vagy ahogy mifelénk hívják, háziszappant és 4+4 l vizet – kell összeönteni, melegíteni, és néhány perc elteltével önthetjük is a flakonokba a saját gyártású mosószert. Öblítőnek használhatunk ecetet vagy mosóparfümöt. Ez utóbbiból elég csupán 15-20 cseppet a mosógépbe önteni, így adott időszak alatt jóval kevesebb tisztítószeres műanyag flakont kell a szelektív (!) kukába dobnunk. Folyékony szappant szintén egyszerűen állíthatunk elő az eletszepitok.hu oldal útmutatását követve. A lehetőleg papírba csomagolt szilárd állagú szappant csak le kell reszelnünk, 1:10 arányban felöntenünk vízzel, megvárnunk, amíg a szappandarabkák feloldódnak, és már tölthetjük is a szappantartóba. Ablakpucolásra ecet és víz 1:1 arányú elegyéből készíthetünk oldatot. Az interneten számos oldalon találunk kipróbált recepteket. Tegyünk egy próbát! Tegyünk a tisztább jövőért!

Ez a cikkem némi módosítással a Szentesi Életben jelent meg.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr914203981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lali45 2020.09.29. 20:11:34

Sziasztok! Egyelőre még nem tudtam megugrani, hogy magamtól készítsem el a tisztítószereket, de idővel célom. Nekem ezt ajánlották a boltban: szerelvenybolt.hu/szaniter/tisztitoszerek/cleaneco-szanitertisztito-05l-2276 hogy teljesen lebomló és környezetbarát. Nekem bevált, ajánlom, eltűntet minden makacsságot.

Szemlélődő Szív 2020.09.30. 23:03:59

@Lilalina: Szia, köszi az ötletet! Írj, ha készítettél valamit saját kezűleg!

Lali45 2020.10.06. 09:16:53

@Szemlélődő Szív: Szia! fürdőszobai vízkőtelenítésére és Wc fertőtlenítésére mit ajánlasz? köszönöm!

Szemlélődő Szív 2020.10.13. 22:10:58

@Lilalina: Szia, ezekre még nem próbáltam házi módszereket.
süti beállítások módosítása