Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

„Tettekkel bármit elérhetünk.” – Interjú Béres Alexandrával a környezetvédelemről

2019. március 27. - Szemlélődő Szív

Úgy gondoltam, Béres Alexandra harmonikus személyiségéhez közel áll a természet, a természeti értékek védelmének fontossága. Nem csalódtam. Alexandra örömmel adott interjút, hogy a környezetvédelem és a Fridays For Future klímatüntetések fontosságáról beszéljen.

beres_alexandra_boros_ferenc_fotoja.jpg

Greta Thunberg, 16 esztendős svéd klímaaktivista egyszemélyes iskolasztrájkot kezdett tavaly augusztusban, hogy a döntéshozók figyelmét a klímaváltozásra irányítsa. Magányos demonstrációi hatására március 15-én világszerte közel kétmillióan vonultak az utcákra, hogy a klímaváltozás lassításáért tüntessenek. Mi a véleményed a demonstráló diákokról?

Nagyon örültem a megkeresésnek, mert ez egy olyan téma, amiről beszélnünk kell. Hallottam már Greta Thunbergről és a mozgalmáról, szívesen adom a nevem egy olyan kezdeményezéshez, amely környezetvédelmi célokat szolgál. Azt tapasztalom, manapság egyre kevesebben állnak ki azokért az ügyekért, amikben hisznek. Ezért nagyon tetszik, hogy a diákok – akik ösztönösebbek, hevesebbek, vehemensebbek még, mint a felnőttek – tesznek is a változásokért. Az én munkámat tekintve például azt látom, sokan beszélnek a fogyásról, de sokkal kevesebben tesznek érte. Én viszont abban hiszek, hogy tettekkel bármit el lehet érni.

Miért fontos számodra a környezetvédelem ?

Egyrészt szeretem a szépet, a harmóniát. Van bennem egyfajta jóérzés a világ és a környezet rendezettsége, tisztasága felé. Másrészt úgy gondolom, a saját kis életünkből időnként ki kell tekintenünk, hogy a nagyobb összefüggéseket is meglássuk, hiszen felelősséggel tartozunk a bolygó iránt, amit használunk. Ha nyitott szemmel járunk, mindig találunk módot és lehetőséget, hogy óvjuk a környezetünket.

Milyen területen lenne sürgető a változás szerinted?

Talán a levegőszennyezettség csökkentése a legégetőbb probléma. Ez valamilyen szinten állami feladat. Emellett el kellene kerülni, hogy az óceánokat ellepje a műanyag hulladék. A mindennapok során mindannyian törekedhetünk arra, hogy ezt az anyagot kiiktassuk az életünkből.

Te hogyan próbálsz odafigyelni a természeti értékek megóvására?

A saját kis mikrokörnyezetemben minden nap igyekszem tenni a tiszta és egészséges bolygóért: szelektíven gyűjtöm a hulladékot, műanyag helyett üveg palackot választok, a vásárlások során is kerülöm a műanyagot. Sok jótékony szervezet munkájában veszek részt, például az Unicef bajnoka vagyok. Ezek az egyesületek nem kimondottan a környezetvédelem ügyét szolgálják, hanem elsősorban embereken próbálnak segíteni. A két terület viszont nem választható el egymástól.

Anyaként milyen hétköznapi, apró rutinok elsajátítására tanítod a gyermekeid?

Sokat beszélgetünk a szelektív hulladékkezelésről, a műanyagok problémájáról, többször elmondom nekik, hogy ne szemeteljenek, mindig zárják el a csapot, ne pazarolják a vizet akkor sem, ha zuhanyoznak, akkor sem, ha fogat mosnak. Ezek csak apróságok, amiket mindenki könnyen megvalósíthat. Ennél jóval nagyobb dolog, amit a diákok tesznek.

Mit üzennél az olvasóknak és a klímatüntetések szervezőinek?

Az olvasókat szeretném arra sarkallni, hogy csatlakozzanak a Fridays For Future mozgalmak klímatüntetéseihez és hallassák a hangjukat! A szervezőknek pedig azt üzenném, tartsanak ki, mert ez egy hosszú és fáradtságos küzdelem. Amikor olyan ajtókat döngetnek, ahol visszautasítást kapnak, akkor is menjenek tovább az úton!

Kép: Boros Ferenc

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr2614720557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dienes Tibor 2019.03.28. 15:59:20

Mit üzennél az olvasóknak és a klímatüntetések szervezőinek?

Az olvasókat szeretném arra sarkallni, hogy csatlakozzanak a Fridays For Future mozgalmak klímatüntetéseihez és hallassák a hangjukat! A szervezőknek pedig azt üzenném, tartsanak ki, mert ez egy hosszú és fáradtságos küzdelem. Amikor olyan ajtókat döngetnek, ahol visszautasítást kapnak, akkor is menjenek tovább az úton!

Azt üzenem Béres Alexandrának, hogyha egyetért az FFF-fel, akkor azonnal hagyja abba az eldobandó ( sic!) műanyagedényekben, környezetszennyező járművekkel való étel házhoz szállítást. Mert mind a műanyag csomagolóanyag gyártása, mind maga az ezzel kreált szemét, mind a kiszállítás sokat hozzátesz a klímaváltozáshoz.
süti beállítások módosítása