Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Ajándékcsomagolás - hulladékmentesen

2018. december 21. - Szemlélődő Szív

Tagadhatatlanul izgalmas az ajándékok csomagolását bontogatni. De ha jobban belegondolunk, beláthatjuk, hogy nem túl fenntartható szokás a papíralapú csomagolópapír használata. Bár az ajándék átadását követően - a ragasztócsíkoktól és különféle díszektől megfosztva - a szelektívbe hajíthatjuk, mégsem túl környezetbarát megoldás néhány percnyi használatért újabb és újabb fákat kivágni. Főleg amiatt, mert magának a csomagolóanyagnak csupán addig a néhány percig van igazán funkciója, amíg átadjuk a csomagainkat. De mivel is pótolhatjuk a hagyományos csomagolópapírokat?

1. Ajándéktasak

Néhány éve még engem is taszított az a lecsupaszított, leegyszerűsített gyakorlat, ami megspórolta a csomagolást és ehelyett a vastagabb falú, tartósabb, ajándéktasakokat részesítette előnyben. Ma viszont ezt egy követendő megoldásnak tartom, ugyanis a tasakok előnye, hogy többször fel lehet őket használni. Ezzel pedig nemcsak időt, hanem pénzt is megtakarítunk. Ezt a lehetőséget főleg abban az esetben javasolnám, ha távolabbi ismerősnek, kollégának, egyszóval olyan felnőttnek szánjuk az ajándékunkat, akinek az esztétikum nem lányeges szempont. Gyerekeket viszont nem szívesen fosztanék meg az ajándékbontogatás izgalmától.

person wearing red-and-white star print socks

 

2. Tüll és társai

Akár egy névnapra szánt cserepes virágot akarunk kissé feldíszíteni, akár a karácsonyfa alá szeretnénk becsempészni egy meglepetést, egy darab tüll vagy bármilyen elegánsabb, fényesebb, csillogóbb darab anyag jó szolgálatot tehet. Egy textil szalaggal masnit kötve rá igazán különlegessé tehetjük az ajándékunkat. Ráadásul mind az anyagdarab mind a szalag felhasználható a későbbiekben.

close-up photography of white mesh textile

 

3. Újrahasznosított natúr papír

Ha nem szeretnénk elszakadni a papíralapú csomagolóanyagoktól, részesítsük előnyben az újrahasznosított, egyszerű, barna papírt! Ha ezt a színt túl egyszerűnek találjuk, díszíthetjük a papírt különböző színű és mintájú nyomdával. Ezzel nemcsak vidámmá, de egyedivé, sőt akár személyre szólóvá is varázsolhatjuk a csomagolást. A gyerekek biztosan szívesen kidíszítik a papírdarabokat. Eközben pedig nemcsak környezettudatosságra nevelhetjük őket, hanem egy vidám, közös családi tevékenységben is részük lehet.

four brown gift boxes on white surface

 

4. Újságpapír

Néhány éve sokan még a fukarsággal és az igénytelenséggel tették volna egyenlővé az újságpapírba csomagolt ajándékokat, mára viszont egészen trendivé vált ez a megoldás. Pláne ha a megajándékozott kedvenc lapjából állítjuk össze a borítást. A figyelmesség semmibe nem kerül. Ennek a módszernek az az előnye, hogy használat után mehet a szelektívbe, ráadásul nemcsak egyszer és eredeti funkciójában használjuk az adott csomagolóanyagot.

bundle of newspaper on table

 

5. Vászonzacskók

Apróbb ajándékok átadásához jó választás lehet egy-egy igényes, a megajándékozott stílusához illő vászonzacskó, amelyben később talán egy-egy használati vagy akár személyes tárgy is helyet kaphat. A szokásos, műanyag Mikulás zacskók használatát is kiválthatjuk esztétikus vagy éppen vidám textil zacskókkal.

assorted-color cloth on rack

Minél tovább használjuk tárgyainkat, annál ritkábban kell új termékek előállításával és szállításával, valamint a kidobott darabok szállításával és megsemmisítésével terhelnünk a környezetet. Nem mellesleg pedig a pénztárcánknak is jót teszünk ezzel. Kell ennél jobb megoldás?

Te mibe csomagolod karácsonykor az ajándékokat?

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr8814506268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása