Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

"Az üres igéretek ideje lejárt" felirattal üzentek az aktivisták

2021. március 19. - Szemlélődő Szív

A Fridays For Future Magyaroroszág sajtóközleménye

Figyelemfelhívó akcióval készül a Fridays for Future 2021 első globális klímasztrájkjára.

 

dorgo_zsuzsi_mg_3376.jpg

Jelenleg a Covid-19 miatt kialakult járványhelyzet lehetetlenné teszi a megszokott, utcai sztrájkok megrendezését. Az ökológiai- és klímaválságról  kevesebbet hallani a jelenlegi helyzetben, de ez nem jelenti azt, hogy a probléma megszűnt, vagy egyáltalán csökkent volna. 

 

Ezért március 19-én a világ számos pontján, több mint 250 helyszínen szerveznek figyelemfelhívó akciókat a Fridays for Future aktivistái. Az esemény mottója globálisan: “ Az üres ígéretek ideje lejárt”. Legfőbb ideje, hogy a politikában és a mindennapokban is tettek kövessék az ígéreteket. Azonnal kell cselekednünk, hogy be tudjuk tartani a Párizsi egyezményben aláírt vállalásokat.

 

A  járványhelyzet ízelítőt adott abból, mihez vezet, ha az országok vezetői nem teszik meg időben a kellő lépéseket. “Nem felejthetjük el, hogy az ökológia- és klímaválság egyre sürgetőbb vészhelyzet. Nem hagyhatjuk, hogy a döntéshozók az egészségügyi és a gazdasági válság kezelése során ezt figyelmen kívül hagyják. Itt az idő, hogy hallgassunk a tudományra és a szakértőkkel együttműködve keressünk megoldásokat. A politikai döntéseknek a természet és a társadalom érdekeit kell szolgálnia.”

 

dorgo_zsuzsi_mg_3394.jpg

 

Magyarországon több hangsúlyt kell fektetni az oktatásra és a tudás széleskörű elterjesztésére, hogy az emberek megértsék, mi történik körülöttünk, és mit tudunk tenni ellene. Meg kell ismertetni nem csak a globális klímaválság fogalmát, de az ökológiai válságét is, hiszen ez legalább akkora hatással van környezetünk egyensúlyára. Több mozgásteret kell engedni az önkormányzatoknak és támogatni kell a lokális kezdeményezéseket, hiszen minden hely más és más, nem lehet egyféle megoldást ráerőltetni az ország különböző tájaira. 

 

Budapesten a mozgalom  aktivistái egy látványos akcióval hívják fel az ország figyelmét. A nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva a “7 évünk van cselekedni” és az “Üres ígéretek ideje lejárt” felirat került kivetítésre az Országgyűlési Irodaházra. Ezzel kifejezve, hogy nem maradt idő a tétlenségre, azonnali cselekvés szükséges.

 

Kép: Dörgő Zsuzsanna (Greenpeace)

Szöveg: FFF Hungary

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr3216470618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása