Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Hogyan ápold gyermeked fogait? A fogorvos elárulja.

2016. szeptember 28. - Szemlélődő Szív

Gyermekünket rendszeres és alapos fogmosásra szoktatni, bizony, nem egyszerű feladat. A megfelelő fog- és szájápolási szokások kialakítását azonban nem lehet elég korán kezdeni, a helyes fogmosási rutin kialakításának elmulasztása ugyanis komoly következményekkel jár. Dr. Vígh Annamária fogorvos segítségével annak jártam utána, miért is olyan fontos minél hamarabb elkezdeni gyermekünk fogainak ápolását és mi a baj a fogorvosi székben hiztériázó kisgyerekkel.

amy4.jpg

- Mikortól és hogyan kell odafigyelnünk gyermekünk fogaira?

- Gyermekünk fogainak ápolása már az anyaméhben elkezdődik. Az anya táplálkozása, életmódja és a várandósság alatt szedett gyógyszerek mellékhatásai mind-mind szerepet játszanak a fogak szerkezetének kialakulásában. Miután kisbabánk megszületik, érdemes időt és energiát nem sajnálva, türelmesen próbálkoznunk a szoptatással. Azt mér rég óta tudjuk, hogy a tápszerekhez képest az anyatejes táplálás jótékonyabb hatással van babára, mamára egyaránt. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy gyermekünk fogazatának szabályosságát is megalapozza a szoptatás, hiszen amikor a baba az emlőbimbót a nyelvével a szájpadláshoz szorítja, elsajátítja a helyes nyeléstechnikát és orrlégzést, ezzel pedig a felső állcsont későbbi fejlődését segíti elő. Ha kénytelenek vagyunk gyermekünket tápszerrel etetni, válasszunk "fogszabályozós" cumit, illetve cumisüveget!

Ahogy a gyermekek cseperednek, egyre gyakrabban vagyok szemtanúja olyan jeleneteknek, amikor az egy-két éves totyogókat mindenféle nyalánksággal próbálják lekenyerezni néhány percnyi nyugalom reményében vagy a nagyszülők különböző édességekkel igyekeznek kényeztetnek unokájukat - folytatja a szakember. - Hangsúlyoznom kell, hogy a legnagyobb gondot nem a jó minőségű csokoládé okozza - sőt, a legfrissebb kutatások szerint a kakóvaj jótékony filmréteget képez a fogakon -, hanem a cukros, ragadós ételek, mint például a nyalókák, cukorkák, kukoricapelyhek, amelyek beszorulnak a fogak közé és a barázdákban így megteremtik a táptalajt a káros baktériumflóra kialakulásához, amely aztán szuvasodást eredményez. A szénsavas üdítők és a savas gyümölcslevek sem kímélik a fogak felszínét, ugyanis hozzájárulnak az esetlegesen már meggyengült zománcréteg teljes szerkezetvesztéséhez, valamint a fogak szuvasodásához.

- Ne adjunk tehát cukros, savas üdítőket a gyerekeknek?

- Gyümölcsleveket adhatunk, mert egészségesek, de lényeges, hogy azokat egyszerre igya meg a gyerek, ne forgassa a szájában sokáig. Fontos, hogy amikor már kibújtak a tejfogak és a gyermek már képes a vegyes táplálék fogyasztására, ne "kényeztessük” pépes ételekkel, amelyek elfogyasztásánál nincs szükség rágásra, mert ezek egyrészt szűk fogívet és szabálytalan fogsor kialakulását eredményezik, másrészt beleragadnak a fogak barázdáiba és nem tudnak a fogak természetes módon tisztulni rágás közben. Igenis rágjon a gyerek húst, nyers zöldséget, gyümölcsöt! Az is lényeges, hogy legyen meg a táplálkozás ideje, ne nyammogjon egész nap valamit, az étkezések során pedig kapjon olyan ételeket, amelyeket rágni kell, mert a fogváltásnál ez indukálja többek között a tejfogak gyökerének felszívódását, majd a maradó fogak előtörését.

amy1.jpg

- Mikor kezdjük a szó hagyományos értelmében vett fogápolást, fogmosást?

- Gyakran nem tudják a szülők, hogy az első fog, amely előtör a maradók közül, az a hatos fog, amelyet nem előz meg tejfog kiesése. Ezért amikor előtörnek az első kis tejfogak, már ügyelnünk kell arra, hogy ne maradjon ételmaradék a baba szájában. Egy kisfejű, direkt bébiknek készített átvizezett fogkefével vagy egy nedves gézdarabbal áttörölhetjük az első fogacskákat nagyon ügyelve arra, hogy ne okozzunk traumát, például ne nyomjuk le ezeket a torkán! Két-három éves kortól pici fogkrémmel, kisfejű fogkefével elkezdhetjük megtanítani fogat mosni. Legcélszerűbb, ha az egyik szülővel mos fogat, a másik pedig "leellenőrzi". Figyeljünk arra, hogy valóban történjen hatékony fizikai kapcsolat a fogak és a fogkefe között, ne mismásolja el! Esetenként be is avatkozhatunk megmutatva a helyes technikát. Mindezt persze igyekezzünk játékos keretek között tenni! A fogkefe, amelyet alapvetően használunk, legyen közepes keménységű, mert az elhajló, puha sörtékkel képtelenség hatékonyan fogat mosni! A fogkrém pedig legyen olyan, ami minél kevesebb káros mellékterméket tartalmaz!

amy3.jpg

- Két-három évesen megtanítjuk gyermekünket fogat mosni. De mikor üljön be először a fogorvosi székbe?

- Ha van rá lehetőségünk, a fogorvos felkeresésével ne várjuk meg az első kínzó, traumaként átélt fogfájást! Érdemesebb már korábban, nyugodtabb körülmények között megismertetni a gyermeket a fogorvossal és a fogorvosi rendelővel. A legjobb, hogy amikor a szülő megy éves fogászati ellenőrzésre vagy fogkő-eltávolításra, bevonjuk a gyereket, aki beleül anya vagy apa ölébe. Ekkor megnézheti a fogászati tükröt, közben a doktor néni vagy bácsi belepillant a szájába. Így megtanulja, hogy a fogorvosi szék nem kínzó pad. Ha pedig később valamilyen kezelésre sor kerül, már megbízik a fogorvosban és nem mumusként lebeg előtte a fogorvosi rendelő képe. Nagyon fontos, hogy amikor kezelésre kerül sor, olyan fogorvost válasszunk, aki nem akarja becsapni a gyereket és ha valami kellemetlenséget fog okozni, azt megmondja neki. Ha például egy tejfogtömést kell csinálni a gyereknek, adjunk egy következő időpontot, hogy lelkileg felkészülhessen rá. Így  azt érezheti, hogy kap egy kis egérutat, én viszont ilyenkor tisztázom vele, hogy a következő alkalommal nincs hisztike, nyafika, hanem az fog történni, amit megbeszéltünk. Ekkor a szülőnek van ideje, hogy felkészítse a gyereket lelkileg, mert a fogorvos csak akkor tud kapcsolatot teremteni a gyerekkel, ha alapvetően harmonikus a szülő-gyerek viszony.

Képek: Terényi Olívia

Köszönöm dr. Vígh Annamáriának a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségét!

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr8411743395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása