Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Jaj, csak gagyit ne!

2016. október 18. - Szemlélődő Szív

Reméltem, elkerülhetjük, de újra megtörtént. Újfent belefutottunk egy olyan ajándékba, amelyet illik szépen, hangosan megköszönni, közben pedig arra gondolni, micsoda marhaság volt megvenni. Sok esetben időszerű lenne felszámolnunk a kötelező, épp ezért kínos, minden örömöt és kreativitást nélkülöző ajándékozási gyakorlatot azokban az esetekben, amikor törölközőn, tusfürdő csomagon, bugyin meg zoknin kívül nem tudunk egymásnak mást kitalálni.

Cars

A másiknak kellemetlen perceket okozó ajándékozás rítusától elszakadni kénytelen rokonok, ismerősök a gyerekeket sem kímélik. Ők elsősorban azok a - legtöbbször - idős nénik és bácsik, akik szeretnének örömöt okozni a kicsiknek, csak éppenséggel nem ismerik őket és kívánságlistáikat elég jól. Ekkor kerülnek elő a szatyrokból, ajándéktasakokból a kínaikban vagy 100 forintosokban könnyen, gyorsan beszerezhető kacatok, amelyek ideig-óráig örömöt okoznak a gyereknek és amelyeket aztán csak kerülget a család az egyre szűkösebbé váló lakásban. Az értelmetlen lomok vásárlásában "A" kategóriás helyet töltenek be azok az ismerős nagyszülők, akik nemi hovatartozásra fittyet hányva sózzák rá a gyerekeimre saját kisunokáiuk megunt, elkoptatott játékszereit. Amikor a kisfiam rózsaszín pónit és tüll szoknyás Minnie egeret kapott, már meg sem lepődtem. Csak éppenséggel nem értettem, hogy hogy nem vette magának az ajándékozó legalább annyira a fáradtságot, hogy előre megkérdezze, fiú vagy lány fogja kapni az éppen aktuális mütyürkét. Értem én, hogy a kedvesség és az ajándékozás hajtja őket, a gond csak az, hogy eközben a megajándékozott öröme - pontosabban annak elmaradása - már teljes mértékben hidegen hagyja őket. A megfelelő ajándék kiválasztásába fektetett időt és az ajándékozó figyelmességét egyértelműen mutatja, milyen terméket emel le valaki a bolt polcairól. Ha - tegyük fel - egy örökmozgó kisfiút ugrálókötél helyett barbie-is könyvjelzővel lepnek meg, elkezdhetünk gondolkodni azon, mikor kerítsünk sort egy őszinte, nyílt, sértettséget nélkülöző beszélgetésre a kötelező ajándékozási köröket csak letudni akaró ismerőseinkkel. Az esztétika és a remélt öröm elmaradása azonban csak a kisebbik baj.

Assorted Toys

A nagyobbik gond az, hogy az olcsó, értéktelen játékok igen jelentős hányada köszönő viszonyban sincs az érvényben lévő fogyasztóvédelmi előírásokkal. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ez évi jelentése alapján "nyolcvanegyféle gyerekjáték közül negyvennyolc termék  fulladás, szemsérülés vagy tartós egészségkárosodás veszélyét hordozta." A nagyobbik fiam két és fél éves és már sajnos nem egy selejt vacakot kellett kidobnom, mivel azok olyan silány anyagból készültek, hogy a játék hevében azonnal letört egy-egy darab vagy alkatrész róluk. Arról nem is beszélve, hogy a jó szándékú ajándékozónak eszébe sem jut megnézni a dobozon, hogy hány éves kortól ajánlja a gyártó a termék használatát. Sajnos időnként hallani olyan esetekről, amelyek tragédiába torkollanak. A szülő természetesen - amennyire ereje és lehetősége engedi -, igyekszik a gyerek nyakában lihegni, hogy folyamatosan biztonságban tudja a kicsikéit. Porszem azonban bármikor kerülhet a gépezetbe.

teddy, oh

Mi tehát a megoldás? Próbáljuk minél jobban kiszűrni azokat a játékokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a gyerekünkre! Kerüljük azokat a játékszereket, amelyekről már a csomagolás alatt le van pattogva a festék vagy túl vékonyak, gyengék a kiegészítői (például autók kerekei, gépek létrái)! Részesítsük előnyben a drágább, de jobb minőségű játékokat! Ha a pénztárcánk ezt nem teszi lehetővé, kérjük meg családtagjainkat, hogy egyetlen nagy, közös ajándékkal lepjük meg a gyerekeket, unokákat! És közben egy percig se legyen lelkiismeret-furdalásunk, amikor a kukába hajítjuk a Panni nénitől vagy a Feri bácsitól kapott kis autót! Ha valaki nem elég érett és felelősségteljes, hogy belássa, rosszul választott ajándékot, az inkább sértődjön meg, ha meglátja a  szemétben a letört ujjú Barbie-t, minthogy egyetlen gyerek élete is veszélybe kerüljön egy rossz minőségű játék miatt!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálata itt elérhető: http://www.nfh.hu/node/14174

Képek: freeimages

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr6411817255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása