Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

A gyerekkori elhízás nem játék

2018. november 24. - Szemlélődő Szív

A napokban Dr. Döncző Margit gyermekgyógyász obezitológussal beszélgettem a gyerekkori elhízásról. A bővebb interjút hétfőn olvashatjátok a Life.hu-n. Most néhány elgondolkodtató tényt emelek ki, amelyekből kiderül, milyen lesújtó a magyar lakosság egészség- és testtudata.

toddler girl eating noddle

1. Háromszor annyian!

Az utóbbi húsz évben minimum a háromszorosára nőtt a túlsúlyos gyerekek száma Magyarországon. Az Európai Unió tagállamait összehasonlítva a magyar nők a legelhízottabbak. Férfiaink a dobogó negyedik fokán foglalnak helyet. Az Unióban 12 millió (!!!) gyerek elhízott!

2. Nem a méret a lényeg

A testtömegindex nem mutatja meg pontosan, elhízott-e valaki. Manapság úgy gondolják a szakértők, hogy a testtömeg percentilis görbe megbízhatóbb képet ad a páciens állapotáról. Ami igazán lényeges, az a zsírtömeg mértéke. Ezt speciális eszközökkel határozzák meg.

3. Nem(csak) a genetika a hibás

Az elhízások csupán 1-3%-ának áll a hátterében organikus, azaz szervi ok, mint például valamilyen hormonális elváltozás vagy genetikai probléma. Az esetek 97-99%-ában a nem megfelelő családi és táplálkozási minták, valamint a mozgásszegény életmód felelős azért, ha túl sokat mutat a gyerek alatt a mérleg. Iker vizsgálatok bizonyítják, hogy ha az ikerpár egyik tagja olyan családhoz kerül, amelynek tagjai elhízottak és helytelen táplálkozás jellemzi a család mindennapjait, a gyermek ezt a mintát tanulja meg, és ezt fogja követni. Ha az ikerpár másik tagja olyan családhoz kerül, ahol nagy figyelmet fordítanak a tudatos táplálkozásra, nagyobb eséllyel lesz megfelelő testsúlyú. 

4. A kezdetek

Érdemes már rögtön a gyermek megszületése után odafigyelnünk arra, mennyi anyatejet vagy tápszert adunk gyermekünknek. Szoros kapcsolat van ugyanis a gyerekkori és a későbbi, felnőttkori elhízás között. Aki ugyanis már csecsemőként túlsúlyos, abból 25%-os valószínűséggel lesz elhízott felnőtt. Ha viszont valaki tiniként küzd a kilókkal, már 80%-kal nagyobb az esélye a felnőttkori elhízásra. Vagyis minden negyedik elhízott kamasz felnőttként is túlsúlyos lesz.

5. Mit okoz a túlsúly?

Többek között ízületi deformitás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás és egyéb érrendszeri betegségek írhatóak a (gyerekkori) elhízás számlájára. Emellett az elhízott gyerekeknek azzal is szembe kell nézniük, hogy könnyen a kortársközösségek gúnyolódásainak céltáblájává válnak.

banana beside gray bowl

6. Ha válogat a gyerek

A válogatósság problémájának megoldása a szülői példamutatásban keresendő. Talán nem is gondolnánk, milyen sok múlik azon, hogy a szülők hogyan viszonyulnak a táplálkozás témájához és milyen mintát mutatnak a gyermeküknek az étkezések során. Ezenkívül érdemes azt is végiggondolnunk, hogy szülőként mit engedünk meg a gyerekünknek és mit nem.

7. Családtagok és a tudatos táplálkozás (, illetve ennek teljes hiánya)

Általában az anyák azok, akik igyekeznek minél egészségesebb ételeket tenni gyermekük elé. Az apák gyakran nem partnerek ebben. A nagyszülők pedig túl sokszor igyekeznek édességekkel tárgyiasítani a szeretetüket. Ezzel viszont többet ártanak, mint használnak.

8. Édesség? Szó se lehet róla!

A szakember szerint nem helyes napi (!) rendszerességgel csokoládét, süteményt és egyéb nyalánkságokat adni a gyereknek. Helyesebb, ha gyümölcsökkel és müzlikkel enyhítjük az édes íz iránti vágyukat.

top view of strawberry and berries parfait in bowl near croissant and laptop

9. Reggeli? Csak otthon!

Sok gyereket reggeli nélkül engednek el iskolába óvodába. A kiegyensúlyozott reggelinek nem lehet alternatívája az, hogy a család reggel megáll egy pékségnél, és süteményt nyom a gyerek kezébe. Ideális esetben a reggelit minden gyereknek otthon kellene elfogyasztania. (Az már csak ráadás, hogy az útközben elmajszolt reggeli hogyan hat a gyerekek fogazatára. Ha kíváncsi vagy az elrettentő magyar valóságra, kattints a dentálhigiénikussal készített interjúmra!)

10. A módszer

Ha egy gyerek elhízott, fontos, hogy ne éheztetéssel igyekezzünk megszabadítani a pluszkilóktól. Egyrészt a növekedéssel párhuzamosan változnak a gyermek testének arányai, másrészt elengedhetetlen a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása és a rendszeres, nem feltétlenül intenzív testmozgás. Ez naponta 30-45 perc mozgást jelent az iskolai testnevelés órákon kívül.

Az életmódváltás során fontos, hogy a gyereknek legyen egy társa a családból, akire támaszkodhat, aki biztatja és aki vele együtt diétázik és sportol. Ezt a szerepet többnyire az anyák vállalják magukra. A közös célok és programok nemcsak a testsúly idealizálásában segítenek, hanem a szülő-gyerek kötődés erősítésében is.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr8414391418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása