Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Nekik is fáj!

2016. április 19. - Szemlélődő Szív

Tizenévesen meg vagyunk róla győződve, hogy képesek vagyunk megváltani a világot. Középiskolásként én is hittem ebben. Aláírásokat gyűjtöttem, hogy az állatkínzást nyilvánítsák bűncselekménynek. Egy barátnőmmel jártuk az utcákat, hogy minél több embert mozgósítsunk és állítsunk a jó ügy mellé. A legtöbben készségesen adták aláírásukat, azonban néhány szélsőséges véleménnyel is találkoztunk.

Április 24.: A kísérleti állatok világnapja

Ezt a bejegyzést a rövid életüket fájdalmak és szívszorító kísérletek között leélő tesztállatoknak szentelem.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/a1/a3/88/a1a388669cbd3cf9c61730a75e6a1f16.jpg

Mivel alapvető etikai elvárás, hogy egy élőlénynek se okozzunk fájdalmat, a sokszor kegyetlen állatkísérletek számos kérdést vetnek fel. Bár számtalan életmentő medicinát és eljárást köszönhetünk állatkísérleteknek, be kell látnunk, hogy az út, amely ezekhez az eredményekhez vezetett, cseppet sem humánus. Vitathatatlan, hogy gyógyszereket, kozmetikai cikkeket és egyéb vegyszereket tesztelni kell, mielőtt "élesben" használni kezdjük őket. Egyikünk sem szeretne megbízhatatlan anyagok áldozatává válni, sőt szerettteinket, családtagjainkat is szeretnénk megóvni attól, hogy egy hosszabb ideig alkalmazott szemcsepp vagy sampon vakságot, az élelmiszeripar adalékanyagai pedig daganatos megbetegedéseket okozzanak. Természetesen elítélendő bármilyen élőlénynek szándékosan fájdalmat okozni, bizonyos esetekben azonban - például amikor a tudósok kémiai elemek toxikusságát vizsgálják - etikátlan lenne emberek életét veszélyeztetni. Védeni szeretnénk magunkat, egészségünket és a jól megszokott kényelmes életvitelünket. Ki töltene szívesen órákat ruhák áztatásával, dörzsölésével, nyomkodásával, mosásával? Valószínűleg senki. Szükség van az elmúlt évtizedek és napjaink innovatív fejlesztéseire, találmányaira (gyógyszerekre, mosószerre, tusfürdőre, fogkrémre, talán egy kis rúzsra és korrektorra is), a kérdés csak az, milyen áron.

http://www.sosvox.org/hu/images/petitions/81e9783a55da4c9f12ed473561099f3d_md.jpg

Ketrecekbe zárt állatok milliói néznek nap mint nap farkasszemet szájmaszkos, injekciót és szikét szorongató kutatókkal arra várva, hogy sorsuk jobbra forduljon. Ennek azonban kicsi az esélye. Egerek, patkányok, nyulak, majmok, kutyák, macskák életét kíséri magány, fájdalom és frusztráció. A kísérleti célra kiválasztott vagy kitenyésztett állatok sanyarú körülmények között tengetik napjaikat, néhányuk neurotikus tüneteket is mutat: folyamatosan körbe-körbeforog, előre-hátrahimbálózik, tépi a saját szőrét vagy harapja magát. Egy félelemmel és stresszel teli élet után szinte mindegyiküket megölik.

Mivel az állatok rövidebb élettartama lehetővé teszi, hogy pár év leforgása alatt több generáció egészségi állapotát is figyelemmel kísérjék a kutatók, megfelelő kísérleti alanyoknak tűnnek. Azonban az állatokon végzett megfigyelések nem minden esetben szolgálnak pontos és használható adatokkal. Bár az emberi DNS nagy mértékben hasonlít a kísérletekben résztvevő állatok genetikai álományához, a megfelelő eredményeket ígérő állatkísérletek 94%-a elbukik a humán klinikai kísérletek során. Így tehát felmerül a kérdés, mennyire eredményesek és mennyire szükségesek az állatokon végzett kísérletek.

Napjainkban számos alternatív módszer közül választhatnak a kutatók. Bár a tesztállatok tenyésztésénél elsődleges szempont, hogy az állatok szaporák és olcsók legyenek, a Petri csészékben sejteken, szövettenyészeteken végzett vizsgálatok kevesebb anyagi ráfordítással is kielégítő eredményeket hozhatnak. A probléma ezzel a lehetőséggel viszont az, hogy az elemezni kívánt folyamatokat nem lehet komplexen, az egész szervezet válaszreakcióját megfigyelve tanulmányozni. Az oktatás oltárán feláldozott sok száz (elsősorban) béka életét és az egyetemi karok költségvetését is megkímélhetnénk, ha szimulációs programokkal, oktató filmekkel bővítenék a tanárok hallgatóik anatómiai ismereteit. Ha mégis állatkísérletek mellett döntenek, célszerű ésszerűen megtervezni, melyik állaton mikor mit tanulmányoznak, a megfelelő tervezés ugyanis szintén sok állat életét menthetné meg.

És hogy mi mit tehetünk a rohanós mindennapokon az állatok érdekében? A boltok polcai között válogatva keressük az állatkísérlet-mentes termékeket! Ezeknek a listáját több honlapon is megtalálhatjuk, például itt, itt vagy itt. Ha megtehetjük, az ár mellett az állatok érdekeit is vegyük figyelembe!

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/ac/f4/81/acf481b69b6a1b3009b5df70357188a7.jpg

 

Az összeállítás forrása:

http://www.peta.org/issues/animals-used-for-experimentation/animal-testing-101/

http://animal-testing.procon.org/

http://www.nyest.hu/hirek/allatkiserletek-allati-kiserletek

http://www.ng.hu/Tudomany/2007/03/Szazak_kinhalala_egy_uj_ajakruzsert

A képek forrása:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/a1/a3/88/a1a388669cbd3cf9c61730a75e6a1f16.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/ac/f4/81/acf481b69b6a1b3009b5df70357188a7.jpg

http://www.sosvox.org/hu/images/petitions/81e9783a55da4c9f12ed473561099f3d_md.jpg

A videó forrása:

https://www.youtube.com/watch?v=FVn5P3h2LJQ

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr188576734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása