Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Júliusi cikkeim a Life.hu-n

2018. augusztus 07. - Szemlélődő Szív

Júliusban elsősorban kisgyermekes témákról írtam a Life.hu-n. Elemeztem a szülés utáni munkába állás okait és megítélését; azt, hogy hogyan hat a gyermek fejlődésére az anya szülés utáni depressziója;  hogyan ítéli meg a társadalom, ha egy anya (nyilvánosan) szoptatja vagy éppen nem szoptatja gyermekét. Ezek mellett helyett kapott az írásaim között a harminc feletti társkeresés buktatóinak bemutatása, valamint a magyarországi örökbefogadás helyzete is. Az alábbiakban egy kis ízelítőt - és a cikkekre mutató linkeket - találtok.

Harmincas szinglik és az internetes társkeresők - Interjú

"Társat találni a harmadik X-en túl nem egyszerű feladat. A lehetőségek a kor előrehaladtával egyre szűkülnek. A kortársak többsége már családot alapított, gyermeket nevel, kapcsolatban él. A biológiai óra könyörtelenül ketyeg. Egy 35 éves nő, nevezzük Csengének, most őszintén vallott a társkeresés buktatóiról és kellemes meglepetéseiről."

"Megdöbbentően sok a 60-70 éves és a 20-as korosztály. Egy tolókocsis bácsi például egy idősek otthonából írt üzenetet. A fiatalabbak inkább csak szexet keresnek egy tapasztalt nő mellett."

Szülés után visszatérni a munka világába - mikor, hogyan, miért?

"Korábban már hoztam néhány példát arra, hogyan ítélkeznek férfiak, nők, anyák és leendő anyák a szülők fölött. Hasonlóan széles skálán mozog annak a megítélése is, hogy egy nőnek mikor „kell" szülés után visszatérnie a munka világába. A kéretlen véleményekben egyaránt hangot kap a túl korai és a későre nyúló munkába állás miatti nemtetszés. Szögezzük le gyorsan az elején, hogy ideális időpont nem létezik, amelyhez mindenkinek egyformán igazodnia kellene. Minden család, minden anya helyzete más. Miért lenne rosszabb ember az, akinek nemcsak a gyerekei körül forognak a gondolatai, és a gyereknevelés mellett szívesen vállalna munkát? És miért lenne rosszabb ember az, akit a családi fészek tesz boldoggá?"

Fejlődési zavarok - Így hat a szülés utáni depresszió gyermekeinkre

Korábban már a blogon is foglalkoztam a szülés utáni depresszió témájával.

"2009 augusztusában izraeli kutatták hívták fel a figyelmet a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry lap hasábjain arra, hogyan is hat a baba fejlődésére, ha depressziós az édesanya. A 100 – szülés utáni depresszión átesett – anya és 100 újszülött részvételével zajló vizsgálatban három fő területet emeltek ki: szociális készségek, félelemszabályozás, fiziológiás stresszreakció. A csecsemők a szociális készségek alacsony szintjét mutatták, miközben interakcióba léptek az anyával. Gondot okozott nekik, amikor új dolgokat mutattak be nekik, gyakrabban voltak nyűgösek, többet sírtak, és magasabb stresszszintet produkáltak."

"A gyermek első életévében az anya a közvetítő a gyermek és a külvilág között. Az anyának kell megmutatni a gyermeknek, hogy a világ biztonságos hely. Az, ahogyan az anya érzi magát, egyértelműen kihat arra, ahogy az újszülött érzi magát. A baba az anya viselkedéséből tudja felmérni, mennyire stabil és kiszámítható a világ, amelyben él. Mivel a depressziós anya nem érzi jól magát a bőrében, és kevésbé tud figyelni gyermeke igényeire, a gyermek sokkal félősebb lesz, és kevésbé nyitottan fordul az új dolgok felé."

A gyereknevelés és az anyai megítélés sarkalatos pontja - a szoptatás

"A szoptatás igencsak sarkalatos pontja a gyereknevelésnek. A közvélekedés szerint, ha egy nő nem szoptat, akkor önző szívtelen, egyszóval rossz anya, mert biztosan félti a melleit és nem akarja vállalni a kezdeti nehézségeket, a kisebesedő, begyulladó melleket. Az okoskodó tábor „szoptatni mindenki tud” megállapítással rombolja a frissen anyává vált, tanácstalan, gyakorlatlan nők önbizalmát. Ha viszont túl sokáig szoptat egy anya, önállótlanságra neveli, és nem tudja levakarni magáról a gyerekét, miközben valamilyen bizarr, obszcén tevékenységet folytat – más kérdés, hogy közben női mellek tucatjai borítják el magazinjainkat, internetes portáljainkat, TV-műsorainkat."

"Toma Ildikó, a Szoptatásért Magyar Egyesület alelnöke arra hívja fel a figyelmünket, hogy a megvalósításban akadhatnak problémák, és nagyon sok múlik azon, milyen segítséget kapnak az anyukák, ki látja el őket jó tanáccsal, információval. Ha ugyanis egy édesanyának sikerélménye van, megjön a kedve és az önbizalma a szoptatáshoz."

A hazai örökbefogadás jelene - interjú a Gólyahír Egyesület elnökével

"Jelenleg 500 házaspár vár nálunk arra, hogy örökbe fogadhasson. Hozzánk csak olyan házaspárok jelentkezhetnek, akiknek legfeljebb csak egy gyermekük van. Ennek a korlátozásnak az az oka, hogy rengetegen várnak gyermekre. Öt év a várakozási idő. Kivéve, ha roma gyereket vállalnak, vagy olyan anya gyerekét, akit más nem akar. Nem mindenki fogadja örökbe például egy skizofrén anya gyerekét, bár a 900 örökbefogadásból volt egy esetünk, amikor a babára várók erre is hajlandóak voltak. Ez a kisfiú ma gyönyörű és egészséges."

"Lényegesnek tartom kiemelni, hogy azok a házaspárok, akik örökbe akarnak fogadni, időben jelentkezzenek, hogy beleeshessenek abba a korosztályba, aki még örökbe fogadhat újszülöttet. A törvény szerint ugyanis nem lehet 45 évnél nagyobb korkülönbség az örökbefogadó szülő és a gyermek között.
Aki pedig úgy gondolja, nem tudja felnevelni a gyermekét, mert nincs hol, nincs kivel, nincs miből, az a gyermekének akkor tesz jót, ha elengedi őt, és egy szerető családot ad maga helyett."

Neked melyik írásom nyerte el legjobban a tetszésed?

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr4614167823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása