Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Fesztiválra gyerekkel 2.0.

2019. augusztus 14. - Szemlélődő Szív

Korábban már készítettem egy - személyes példáinkkal átitatott - bejegyzést a fesztiválozó családokról. Most ennek a korábbi cikknek egy objektívebb, frissített verzióját olvashatjátok.

A múlt héten dübörgött a Sziget Fesztivál. Ennek apropóján összegyűjtöttem, mire érdemes odafigyelnünk, ha hangos, füstös tömegbe akarjuk vinni gyermekeinket.

people gathering on concert field

Valószínűleg a legtöbb szülő számára magától értetődő, hogy az elsődleges szempont gyermekei testi biztonsága. Ennek érdekében be kell tartanunk néhány szabályt és tennünk kell egy-két óvintézkedést.

Gondoskodjunk zajvédelemről!

Munkaruházati boltokban már 90-100 Ft-ért vásárolhatunk zajcsökkentő füldugókat. A megfelelő darab kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy ezek az eszközök felnőttek számára lettek tervezve, így próbáljuk a kisebb méreteket előnyben részesíteni, hiszen ha túl nagyot választunk, az könnyen kicsúszik a gyermek füléből. Emiatt is érdemes tartalék füldugókat vinnünk, mert kellemetlen, ha a kipottyannak, és nem találjuk őket a tömegben. Ha a gyermek idegenkedik attól, hogy idegen tárgyat dugjunk a fülébe, beszerezhetünk az egész fület befedő „fülhallgatót” is, amelynek tízezer forint körül mozog az ára.

Ne induljunk egyedül útnak!

Jól jöhet egy nagyszülő, rokon vagy barát, aki a szülőkön kívül szintén szemmel tudja tartani a gyerekeket. Minél több felnőtt jut egy gyerekre, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamennyire mi is élvezni tudjuk a programokat. Már az is nagy segítség, ha a szülők felváltva fogják a gyermek kezét a tömegben vagy egymást váltva veszik fel a nyakukba. Néhány dal erejéig egy nagyszülő is lekötheti a gyermek figyelmét a cukorkás stand végigjárásával.

Készüljünk fel arra, hogy mi nem sokat fogunk tudni szórakozni!

Ha a család közösen vesz részt egy programon, ott leginkább a legkisebbek igényeit kell szem előtt tartanunk, hiszen ha ők nyűgösek, kedvetlenek, fáradtak, az az egész családra kihat. Be kell látnunk, hogy a családi bulik már nem lesznek olyan féktelenek, mint tinikorunkban, ahol időnként elő-előkerült az alkohol.

Ha a kisgyerekeinkkel bulizunk, legyen alapszabály, hogy semmilyen tudatmódosító szert és lehetőleg szeszes italt sem fogyasztunk! Bármennyire is próbáljuk magunkat átadni az önfeledt, felszabadult szórakozásnak, fél szemünket mindig a gyerekeinken kell tartanunk. Bármikor előállhat ugyanis olyan helyzet, amikor hirtelen kell döntést hoznunk gyermekünk testi épsége érdekében. Ehhez pedig tiszta fejre van szükség.

group of people in front of stage

Baj esetére…

Ha nagy tömegbe készülünk, rögzítsünk a gyerekek ruhájára egy öntapadós matricát, amelyen a szülők telefonszáma van! Újrahasznosítható – és egyben környezetbarátabb – alternatívája lehet ennek a módszernek, ha beszerzünk olyan karkötőt, amelyen a szülők elérhetősége szerepel

Még a koncertkezdés előtt tisztázzuk a gyerekeinkkel, hogy hol, melyik sátor/ zászló/ stb. mellett találkozunk, ha elsodródnának mellőlünk a tömegben! A fesztivál előtt tanítsuk meg és gyakoroltassuk velük szüleik nevét, illetve címüket!

Mindenki maradjon a helyén!

Ha ottalvós bulira készülünk, ügyelnünk kell arra, hogy gyermekünk éjszaka véletlenül se menjen ki egyedül a sátorból. Úgy rendezzük el a hálózsákokat, hogy csak rajtunk keresztülbukva tudja megközelíteni a sátor kijáratát!

Nappal pedig gondoskodjunk megfelelő fényvédelemről, kullancsirtószerről, több váltás ruháról és alapvető gyógyszerekről!

Kérdezzünk bátran!

Ha a rendezvény nagy területen helyezkedik el, vihetjük magunkkal a gyerekek rollerét, kismotorját, hogy könnyeben tudjunk mozogni a helyszínek között. Más kérdés aztán, hogy egy-egy koncert idejéig hol tudjuk biztonságosan elhelyezni a babajárműveket.

Ha gyermekünk még nem eszik szilárd táplálékot, érdemes előre tájékoztatást kérni arról, hol tudjuk megetetni vagy elkészíteni a tápszerét.

Ne legyünk szégyellősek, bátran tegyük fel a kérdéseinket már jó előre a szervezőknek! Vigyázzunk magunkra és a gyermekeinkre! Legyen a közös fesztivál egy olyan élmény, amelyre mindenki szívesen emlékezik majd vissza!

Képek: pexels

Ez a cikkem a Szentesi Életben jelent meg.

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr1315010018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása