Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

A legszebb karácsonyi ajándékom 2019-ben

2019. december 27. - Szemlélődő Szív

Akik régebb óta olvassák a blogot, bizonyára már tudják, hogy az ajándékozás és az ezzel járó problémák kivesézése vissza-visszatérő téma nálam.Karácsony után egy nappal mi másról is írhatnék, mint az ajándékokról, az elvárásokról, a megszokásról és az igazi örömről.

nutcracker figurine

Ha meghalljuk a karácsony szót, sokaknak egyből a fa alatt várakozó, gondosan becsomagolt csomagok jutnak elsőként eszükbe. Az elmúlt években viszont már érezhető némi változás a médiában meg a közgondolkodásban és egyre többen ismerik fel, hogy a minket körülvevő tárgyak csupán időlegesen tesznek minket boldoggá. Természetesen dicsérendő, ha valaki kipuhatolja, hogy mire vágyik a másik, és személyre szóló ajándékkal próbál örömöt okozni. A gyakorlat viszont gyakran azt mutatja, hogy az ajándékozás csak teher - anyagi és lelki értelemben egyaránt. Amikor pedig egymás megajándékozására csak azért van szükség, "mert így szoktuk", az nem lehet követendő példa.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, mennyivel többet ér a felhalmozott ajándéktárgyaknál az egymással töltött minőségi idő: egy közös kirándulás, mozi, színház, vacsora, koncert, éjszakai fürdőzés, stb. A szürke hétköznapok során, a taposómalomban elengedhetetlen, hogy elegendő időt és figyelmet szenteljünk a számunkra fontos személyekre. Két - vagy több - ember kapcsolatát teljesen új szintre tudja emelni, ha közös élményeket élhetnek át. És ez a megállapítás nemcsak a felnőttekre igaz.

square brown and white gift box

Nekem és a gyermekeimnek nagyon nem egyszerű ajándékot vásárolni, mert kritikus szemmel figyelek minden kísérletet. Ha gagyit vesznek, az a baj. Ha túl gyakran vesznek, az a baj. Ha túl sok kacat halmozódik fel a lakásban, az a baj. Így aztán próbálom minden családtagom lebeszélni a túl gyakori és "indokolatlan" ajándékvásárlásról. Vagyis igyekszünk az ajándékvásárlást a születés- és névnapokra, valamint karácsonyra redukálni. Persze, ha tehetjük, ezeknél is előnyben részesítjük a közös programokat a tárgyakkal szemben. Idén kétszer is sikerült olyan meglepetést szerveznünk, amelyeket sokáig fogunk emlegetni - a szó jó értelmében.

Először a gyereknapot szerveztük úgy, hogy játék helyett egy-egy cirkuszjegyet kaptak tőlünk a kisfiaink. Igen, tudom, a cirkuszok megítélése meglehetősen kétes, hiszen bizonytalan körülmények között tartják az állatokat... Mi mégis úgy gondoltuk, elég idősek már a gyermekeink, hogy megnézzenek egy előadást. A légtornász, az elefánt, a bohóc vagy a repülő motor mind olyan produkciók voltak, amik lenyűgöztek minket. Szintén gyereknapra az egyik nagyszülőtől egy autós bemutatóra kaptunk jegyeket. Az a csoda, amit a tüzes karikák és hatalmas járművek látványa jelentett, szintén sokáig téma volt nálunk.

person in white ballet shoes

Ezen a sikeren felbuzdulva idén karácsonyra kitaláltam, hogy megnézzük a kisfiammal a Diótörőt Budapesten. Mivel idén ősszel sokat foglalkoztunk a balett világával, szuper ötletnek tűnt, hogy elvigyem egy előadásra. Mint kiderült, valóban nem lőttem mellé. Néhány nappal az előadás előtt még minden családtagunk egy járvány utóhatásait nyögte, így kétséges volt, hogy el tudunk-e menni. Végül szerencsésen alakultak a dolgok, és egy szombati napon nekivágtunk a nagy utazásnak. Hajnalban költöttem a kisfiam, hogy induljunk a vasútállomásra. Minden gond nélkül elértük a csatlakozást és az előadást is. Jutott időnk arra, hogy egy kicsit szétnézzünk Pesten és Budán, villamosozzunk a 4/6-ossal és bevegyük magunkat egy hatalmas könyvesboltba. És miért csak ketten mentünk? Nos, először is az előadást hat éven fölülieknek ajánlották, és a kisebbik gyermekem még valószínűleg unta volna az előadást. Másrészt olyan programot akartam a nagyobbik fiammal, amikor minden idegszálammal csak rá figyelhetek és igazán egymásra hangolódhatunk. Ez szerencsére teljes mértékben megvalósult. Olyan érzések törtek felszínre, amelyeket csak ritkán tapasztalhatunk meg. Szükség volt erre, mert a hétköznapok során teljesen más a dinamika kettőnk között, ha a testvére is ott van. Fáradtan, de feltöltődve értünk haza. Közös emlékekkel, élményekkel gazdagodva ez volt a legszebb karácsonyi ajándék számomra.

És neked mi okozta a legnagyobb örömöt?

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr8915367944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása