Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

5 tény Kosztolányi Dezsőről

2016. március 28. - Szemlélődő Szív

http://nyugat.oszk.hu/html/galeriak/fotok_album/pages/images2/102pim_foto_5411_kosztolanyi.jpg

Március 29.: Kosztolányi Dezső születésének napja

1885. március 29-én, virágvasárnap született az Édes Anna és a Hajnali részegség szerzője, Kosztolányi Dezső. A Nyugat első nemzedékének alkotójára emlékezünk.

1. Szülővárosában, Szabadkán kezdte a gimnáziumot, de egy önképzőköri ülésen összevezett egy tanárával, ezért kicsapták, így végül Szegeden érettségizett.

2. Budapesten magyar-német szakon végzett az egyetemen. Bécsben is folytatott tanulmányokat.

3. 1913-ban feleségül vette Harmos Ilona színésznőt, aki Görög Ilona néven írt is. Fiuk, Ádám, 1915-ben született. 1913 más szempontból is jelentős év volt számára: megismerkedett Thomas Mann-nal, valamint kiadta néhány karcolatát, rajzát Mécs címmel.

4. 1924-ben olaszországi útja során XI. Pius pápa magánkihallgatáson fogadta, 1932-ben francia becsületrenddel tüntették ki.

5. 1933-ban mutatkoztak rajta a rák tünetei. Több műtéten is átesett. 1935-ben a visegrádi újságíró-üdülőben lábadozott, amikor szerelemre lobbant Radákovich Mária iránt. El akart válni, de egyre súlyosbodó betegsége megakadályozta ebben. 1936-ban halt meg.

 

Az összeállítás forrása:

http://enciklopedia.fazekas.hu/palyakep/magyar/Kosztolanyi.htm

http://hosszur.web.elte.hu/eletrajz.html

A kép forrása:

http://nyugat.oszk.hu/html/galeriak/fotok_album/pages/images2/102pim_foto_5411_kosztolanyi.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr878533660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása