Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Könyvajánló 1. Vass Virág: Ringass, Amadeus!

2016. június 24. - Szemlélődő Szív

Ha a nyaralás alatt a vízparton vagy egy kellemesen hűvös szobában elbizonytalanodtok, milyen könyvet vegyetek a kezetekbe, a következő sorok nektek szólnak. Vass Virág Ringass, Amadeus! című regényét ajánlom. A kikapcsolódás garantált!

Vass Virág nevével először a Nők Lapja hasábjain találkoztam. Néhány évvel később a kedvenc könyvesboltomban a Vulévu fekete borítójára figyeltem fel. Megnéztem a hátoldalon a szerző képét, aztán mentem tovább. Újabb évek teltek el, amikor az egyik könyves honlap akciójának engedve a barátnőmmel megrendeltük két-két könyvét, aztán cseréltünk. Azóta az eddig megjelent összes könyvét elolvastam, időközben pedig nagy rajongójává, személyes ismerősévé, őszinte tisztelőjévé váltam. Hogy mennyire, arról itt olvashattok. Most az egyik kedvenc regényem, a Ringass, Amadeus!t ajánlom nektek.

vv_amad_jo.jpg

A 2012-ben megjelent mű közel négyszáz oldalon és több, mint száz éven át ívelve mutatja be két család életét. A történet több szálon fut. A két főszereplő a megnyerő külsejű Bori, aki Pesten egy esküvői szalont vezet, valamint Arika, a berlini ARD TV török származású munkatársa. Kettejük, illetve kettejük családjának története adja a cselekmény magját, a két főszálat. Két másik szálon, a berlini krízisközpontban és a budapesti H-csoportban elhangzó dialógusokból a két szereplő lelki rezdülései, motivációi bontakoznak ki. Azonban nemcsak a régmúlt titkai kötik össze őket, hanem egy német férfi is. Jonast egyikükhöz a múlt, másikukhoz a jelen kfűzi. Hogy a jövő melyiküké lesz, maradjon meglepetés!

A történet egymásba érő szálai a millennium évéig nyúlnak vissza, amikoris egy lázadó lelkű üknagymama megszökik a török háremből, és Pesten, a tiszavirág életű lágymányosi Konstantinápolyban talál táncosnői munkát. A  családtörténetek aztán az időben előre és hátra egyaránt haladnak, míg feltárulnak a szereplőket összekötő események, titkok. Az idősíkok fejezetenként váltogatják egymást. A külön fejezetekben leírt, egymáshozhoz közeli évek nekem egybefolytak, a távolabbi múlt viszont tipográfiailag is elkülönült. A történet központi idősíkját a nyolcvanas évek adják. Imádtam a Balaton parton seftelő, walkmanfejhallgatót hajpántként használó, nyári, dinnyeevő részeket. Olyan atmoszférát sikerült a könyv oldalain teremteni, hogy úgy éreztem, szívesen részese lennék a rendszerváltást megelőző, előkészítő éveknek, a berlini fal ledöntésének és a kettészakított, forrongó német nép eufóriájának. A századfordulós, érzékletes, korhű leírások is magukkal ragadtak. A papírmasé város lüktető hangjai, vibráló színei egy reményekkel teli, vidám nyár ígéretét hordozták.

A könyv "címadó" dala, Falco: Rock me Amadeus

A könnyed, nyári limonádékhoz képest a cselekmény súlyosabb, váratlan tragédiáktól és válságoktól sem mentes. A romantikus irodalom egyszerű, sablonos, időnként igénytelen nyelvi megformálásához képest Virág ebben az írásában is gyakorlott profizmussal és nyelvi bravúrokkal, választékosan, színvonalasan tárja fel a rejtett összefüggéseket. A különböző történelmi időszakokat egy-egy napjainkra már kikopott kifejezés teszi korhűvé. Virág roppant finom egyensúllyal pont annyi ódivatú szót használ, amennyi történelmileg hitelessé teszi a szöveget, de mégsem válik érthetetlenné. Magyar és német helyszínen egyaránt felbukkan egy-egy német és angol mondat, az olvasó számára azonban mindig egyértelművé válinak a különböző anyanyelvű szereplők szavai.

Ha igényes, szórakoztató olvasmányt kerestek, ne habozzatok! Keressétek az Amadeust! Eddig kétszer olvastam el. Nem fogtok csalódni.

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A videó forrása: youtube

Fotó: saját

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr598834416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása