Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Könyvajánló: Tóth Krisztina: Párducpompa

2018. március 23. - Szemlélődő Szív

Egy mű, amely a jelenkor társadalmi problémáira reflektál és közben mégis gyönyörködtet. Tóth Krisztinától ajánlom nektek a Párducpompát.

A tárcanovella-gyűjteményt nyáron kaptam a születésnapomra. Egy hónappal korábban személyesen is találkoztam Tóth Krisztinával és egy interjút is készítettem vele, így izgatottan vettem kezembe a kötetet. Mivel Krisztina az író-olvasó találkozón három novellával is megimertette a jelenlévőket, izgatottan figyeltem, mikor bukkanok rá az ismerős művekre.

A Párducpompát lapozgatva azonban nemcsak erre a három írásra ismertem rá, hanem korunk mindennapi hőseire és antihőseire egyaránt. A pár oldalas alkotások számomra egy sötét, könyörtelen világ képkockáit villantják fel, amelyből a legtöbb esetben hiányzik az emberség legapróbb csírája is. A novellák szereplői többnyire nem a tehetséges, sokra hivatott, anyagi és szociális biztonságban élő embertársaink közül kerünek ki.  Ehelyett hangsúlyos a jelenlétük mind a magukra hagyott és kisiklott sorsú mind a rosszindulatú, hatalmukkal visszaélő figuráknak. Ezek a szereplők híján vannak mindenféle együttérzésnek. Érthetetlennek, mi több elfogadhatatlannak tartják a társadalomnak azt a résztvevőjét, aki a megszokottól bármiben is eltér, esetleg gyengébb vagy kiszolgáltatottabb. Miközben Krisztina érzékletesen festi elénk az adott szereplő sorsát és környezetét, figyelmet fordít arra is, hogy kihangsúlyozza, milyen hatalmas szakadék tátong ez a két csoport között, miközben mindannyian szánnivalóak.

img_20170624_175919_szsz.jpg

A művek hétköznapi életünk helyszínein játszódnak: postán, plázában, tömegközlekedési eszközökön, közértben, aluljáróban. A figurák és a közeg, amelyben mozognak, legtöbbünk számára ismertek. A boltokat járó roma családot figyelő biztonsági személyzet, a buszt elárasztó panaszáradat, az irreális hosszúságúra nyúló várakozás a szerelő szakikra mind ismerős jelenet volt számomra.

A kötet tematikája korunk tipikus jelenségeire reflektál. Megjelenik benne rablótámadás, előítélet, kivándorlás, migráns- és kisebbségi kérdés, idegengyűlölet, holokauszt, hatalommal való visszaélés, homoszexualitás, hűtlenség, daganatos betegség, értelmi és testi fogyatékosság, mélyszegénység, állatkínzásra való hajlam. A témák tehát nem egyszerűek, helyenként emésztgetni kell az olvasottakat. Nem lehet egykönnyen elsiklani a megjelenő emberi gonoszság felett.  De ne ijedjetek meg, nemcsak szomorú történetek kaptak helyet a kötetben! Néhány könnyedebb novella  igyekszik oldani a komorabb írások hangulatát. A zárósorok csattanói - néhol groteszkbe hajolva - némi humorral, nyelvileg precízen megfogalmazva, szerkezetileg tudatosan felépítve igazi szépirodalmi csemegévé teszik a művet.

Kép: saját

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr2412651403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása