Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Könyvajánló - Lisa Wingate: Elrabolt életek

2019. február 08. - Szemlélődő Szív

Lisa Wingate Elrabolt életek című könyvével egy nagyáruház könyves részlegén találkoztam. Elsőként a borító keltette fel az érdeklődésem, amelyet egy magányos, maciját és bőröndjét egyedül szorongató kislány képe díszít. Aztán átfutottam a hátoldal ajánlóját, és elkerekedett a szemem: a történet valós eseményeken alapul.

lisa_wingate.jpg

Figyelem! Spoiler következik!

A cselekmény két szálon fut. Az egyik a jelenben történik, a másik a múltba repít vissza. Az egyik főszereplő Avery, aki egy jómódú család sarja. Sikeres jogi karriert mondhat magáénak, a vőlegényével az esküvőt tervezgetik, bár valójában egyikőjüknek sem igazán fűlik a foga a flancos ceremóniához. Avery apja egy ismert politikus, akit lánya elkísér néhány nyilvános szereplésre. Amikor egy idősotthonban járnak, Avery megismerkedik az idős Mayjel.

A másik főszereplő, May gyermekkora és az 1930-as évek Memphise elevenedik meg a könyv lapjain. May szülei - Averyvel ellentétben - legkevésbé sem nevezhetőek elegánsnak és jómódúnak. May családja a folyami cigányok közé tartozik, egy lakóhajón élik életüket. Egy nap a szülők kórházba indulnak, mert az anyánál komplikációk adódnak a szülés során. Amíg az öt gyerek egyedül marad a hajón, egy rendőr különös helyre viszi őket. Mint később kiderül, egy árvaházba kerülnek. A gyerekek hiába bizonygatják, hogy a szüleik élnek, a - jól szervezett - rendszer nem kíváncsi a valóságra. Amint May és testvérei beteszik lábukat az intézménybe, kezdetét veszi kálváriájuk.

A regény szívszaggatóan mutatja be May és testvéreinek hányattatásait. Az örök bizonytalanság, reménykedés és félelem határozta meg mindennapjaikat, miután Georgia Tann árvaházába kerültek. Amikor a testvéreket elszakították egymástól vagy amikor a legkisebb gyermek félelmében többször bepisilt, amikor erőszakoskodtak a gyerekekkel, amikor terrorban és koszban tartották őket, amikor azt is megtiltották nekik, hogy megoszthassák a személyzettel az érzéseiket, mindannyiszor elszorult a szívem. Megdöbbentett az a fajta bánásmód, amiben nap mint nap részük volt. És miért kellett ezeken a megpróbáltatásokon keresztül menniük? Azért, hogy az árvaház vezetője, Miss Tann minél több pénzhez jusson, amikor eladja őket az örökbe fogadó (gyanútlan és megvezetett) szülőknek.

Avery és May útjai a jelenben keresztezik egymást. Közben pedig számos titokra fény derül. Ráadásul egy romantikus szál is megjelenik a történetben.

Lisa Wingate műve teljesen magával ragadott. Mindenkinek ajánlom ezt a művet, akit érdekelnek a történelem sötétebb eseményei és akiben együttérzést váltanak ki az ártatlan, védtelen gyermekek szenvedései.

Kép: saját

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr6214616124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása