Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

2019 áprilisi cikkeim a Life.hu-n

2019. június 13. - Szemlélődő Szív

Áprilisban számos izgalmas és érdekes interjút készítettem. Amikor a prostitúció és emberkereskedelem ellen küzdő alapítvány munkatársával beszéltem, megdöbbentő volt hallani annak a lánynak a történetét, akit 16 évesen egy diszkóban a saját testvére adott el futtatóknak. Kamatoztattam a békéscsabai TedX-en kiépített kapcsolataim, amikor az egyik előadót arról kérdeztem, hogyan szerezhetjük meg álmaink munkáját. Készítettem egy kvízt József Attila születésnapja alkalmából. A húsvéti ünnepek és a locsolkodás szokásának elfonnyadása kapcsán az elmagányosodásról gondolkodtam. A pszichoszomatikus betegségek és mindennapi hazugságaink is terítékre kerültek. A fekete pedagógiás cikkem folytatásaként arról kérdeztem egy pszichológust, mit tehetünk szülőként, ha mérgező tanárokkal találkozunk. A vakvezető kutyák kiképzésébe is bepillantást nyertem.

Tartsatok velem!

woman sitting on wooden staircase

Van kiút a prostitúcióból és a szexuális kizsákmányolásból - Ne félj meglépni!

Szinte napra pontosan hat éve nyitotta meg kapuit Magyarországon a Névtelen Utak Alapítvány védett háza. A szervezet azoknak a nőknek igyekszik segítséget nyújtani, akik prostitúció, szexuális kizsákmányolás vagy emberkereskedelem áldozataivá váltak. A nem hétköznapi feladatokról, kihívásokról az alapítvány névtelenséget kérő munkatársát kérdeztem.

Kerülj közelebb álmaid munkájához egy álláskeresési tanácsadó tippjevel!

Bóné Ágnes közgazdász, álláskeresési tanácsadó 2014 óta foglalkozik önéletrajzírással, elhelyezkedési tanácsadással és állásinterjúra való felkészítéssel. Az elmúlt években több száz álláskeresőnek segített megtalálni a megfelelő állást. Most neked is segít abban, hogy közelebb kerülj álmaid munkájához.

three women sitting around table using laptops

Ünnepeljük egy szuper kvízzel a magyar költészet napját!

József Attila nevével minden általános és középiskolás diák találkozik. Április 11-én, a költő születésnapján arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered a poéta életútját és műveit. Kvízünkből megtudhatod a választ. Tarts velünk!

A húsvéti ünnepből kilépve rálépünk az elmagányosodás útjára

Az ünnepek és a jeles napok ősidők óta elválaszthatatlan részei az emberek életének. A kereszténység felvételével az egykori természeti rituálékat vallásos népszokások váltották fel. Az ünnepek manapság is kiemelt jelentőséggel bírnak. Ezek közül egy azonban kilóg a sorból. A jeles napok mostohagyereke a húsvét, amelyet a nők egy jelentős része legszívesebben kiiktatna a naptárból. De mi a baj a kereszténység legnagyobb ünnepével?

person standing near body of water

Lelkünk elfojtott panaszai, avagy a pszichoszomatikus betegségek

A modern társadalmak gyakran vélik úgy, hogy gondolataink segítségével jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben. Vagyis ha rosszul mennek a dolgaink, elegendő, ha pozitív tartalmú képeket generálunk az elménkben, s már egyből javíthatunk a kedélyállapotunkon. Azzal viszont már kevesebben vannak tisztában, hogy ugyanez fordítva is működik. Amikor a szomorúság nem tudja hallatni a hangját, egyszer csak utat tör magának, és megjelennek a pszichoszomatikus betegségek.

Hazudni nem vétek - mindennapi hazugságainkról feketén fehéren

Hiába szépítjük a dolgot, füllenteni, ködösíteni mindenki szokott. Amikor ezt állítom, nem feltétlenül eget verő hazugságokra gondolok. A mindennapok során alkalmazott aprócska kis ferdítések már pont elegendőek ahhoz, hogy hozzuk a napi „valótlanságállító” átlagot. De mennyi is az annyi?

Így kezeld szülőként a mérgező tanárokat, akik bántják a gyermekedet!

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a fekete pedagógia él és virul. Mindennapos gyakorlat, hogy az oktatási intézményekben olyan becsmérlő mondatok hagyják el az ott dolgozók száját, amelyek szilánkokra törik a gyerekek önértékelését. Tódor Marina klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus segítségével most azt mutatjuk be, mit tehet a szülő, ha gyermeke fekete pedagógia áldozatává vált.

five yellow Labrador retriever puppies

Oviból a kiképzésre - Tudj meg mindent a vakvezető kutyákról!

A miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola 2006-ban jött létre. Fő tevékenységük vakvezető kutyák kiképzése és látássérült gazdákhoz juttatása. Az iskola szakmai vezetőjét és a tenyésztési program koordinátorát, Komondi Piroskát a vakvezető kutyák neveléséről kérdeztem.

Neked melyik cikk nyerte el leginkább a tetszésed?

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr5614891992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása