Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Ha pszicho thrillert írnék, ezt a könyvet venném mintának - Chevy Stevens: Végzetes örökség

2019. augusztus 18. - Szemlélődő Szív

Nem régiben írtam egy eget rengető pszicho thriller bestsellerről, amely lázban tartja a világot. B. A. Paris Zárt ajtók mögött című regénye azonban hatalmas csalódás volt számomra. Amint az utolsó oldal végére értem, már nyúltam is egy újabb szerzeményért. Chevy Stevens Végzetes örökségében már néhány oldal után érződött, hogy ezúttal egy komolyabb művel van dolgom.

A két könyv olvasása során átélt reflexióim összehasonlítva próbálok választ találni arra, mi tesz egy könyvet valóban fordulatossá és élvezetessé.

chevy_stevens_vegzetes_orokseg_szsz.jpg

1. Hús-vér szereplők

Ahhoz, hogy a történet élethű legyen, szükség van olyan karakterekre, akik nemcsak egyszerű papírmasé figurák, hanem valósághűek. Ezt azzal érhetjük el, ha nemcsak egy-két szereplője van a regénynek és ha a karaktereket alaposan kidolgozzuk. Chevy Stevens regényében például a főszereplő nőnek van két lánytestvére, vannak szüleik, párjaik, gyerekeik. Rajtuk kívül két rendőr is szerepel a műben, akiket a felsorolt figurákon kívül szintén alaposan megismerhetünk. Mindannyiuknak van múltja, nemcsak abból áll az életük, hogy a regényidő alatt átélik az éppen aktuális cselekményt. A családtagok között pedig - akárcsak a valós életben - összetett kapcsolat figyelhető meg.

2. Félreismert karakterek

Az aztán más kérdés, hogy ezekről az emberekről a regény végén kiderül, hogy a személyiségük mégsem olyan fekete-fehér, mint azt az olvasó korábban gondolta.

3. Váratlan fordulatok

Az előző ponttal függ össze, hogy az írónak bátran "meg kell vezetnie" az olvasót, vagyis úgy kell továbbfűznie a cselekményt, amire nem számít az olvasó. Lehet, hogy egyikükről azt feltételezzük, ő a megbízhatóság példaképe, de aztán kiderül róla, hogy fontos információkat kotyog ki. Az is előfordulhat, hogy a nyugalmat és biztonságot árasztó szereplő sodorja életveszélybe a másikat.

4. Hihető cselekmény

Chevy Stevens regényében fontos szerep jut az internetnek. A világháló napi használata manapság elválaszthatatlan a harmincas-negyvenes korosztály mindennapjaitól. A főszereplő is állandóan a Google-t bújja, ha választ keres valamilyen kérdésre. Amikor egy kellemetlen hír napvilágot lát egy helyi szennylap weboldalán, csak nagy erőfeszítések árán tudják a szereplők eltávolítani. Amikor már azt hiszik, sikerült leszedni a kompromittáló cikket, a tartalom előkerül több más internetes fórumon is. Ez a jelenet bizonyítja azt a mindennapi tényt, hogy az embernek nagyon észen kell lennie, ha kitesz magáról valamit a világhálóra, mert ami kikerül, annak abszolút kontrollálatlan az útja.

Bár a Chevy Stevens regény cselekményéről nem árultam el sokat, remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket! A közeljövőben tervezem, hogy részletesebben is írok róla. Számotokra milyen a tökéletes pszicho thriller?

Kép: saját

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr715000340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása