Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Tóth Krisztina, költő: "Figyelek arra, hogy béke legyen bennem."

2020. január 05. - Szemlélődő Szív

Tóth Krisztina költővel-íróval másodjára készítettem interjút. Az elsőben az anyai szerep és a munka összehangolásáról mesélt nekem, a másodikban pedig arról, hogyan készült lélekben a karácsonyra. A teljes cikkem a Képmás.hu-n olvashatjátok.

Tóth Krisztina semmit sem szeret az utolsó pillanatra hagyni. Advent idején sincs ez másként. Az otthona karácsonyi díszben, az ajándékok becsomagolva várják az év legmeghittebb ünnepét. Az írónő szívesen osztotta meg velünk a gyermekkori karácsonyok történetét és az elmúlt évek családi hagyományait. 

Hamarosan itt a karácsony. Mennyire áll közel önhöz ez az ünnepnap?
Számomra ez az év legfontosabb, legragyogóbb ünnepe. Decemberben sajnos mindig elég sűrű a programom, sok feladat hárul rám. A külső dolgokon nehéz változtatni, ezért tudatosan figyelek arra, hogy belül béke legyen bennem.

Mi teszi igazán meghitté az adventet?
A fények, a gyertyák és a finom illatok. Nem múlhat el a december anélkül, hogy mézeskalácsot ne sütnénk.

A lakást minden évben ünnepi díszbe öltöztetem. Egy ódon hangulatú, harmincas években épült zuglói házban lakom. Szeretem a faborítású lépcsőházat is ünnepivé varázsolni borostyánágakkal, füzérekkel. Ez többnyire egy félnapos munka, de megéri a fáradságot, mert utána hetekig öröm hazajönni, és mindenki gyönyörködik benne. Olyan szép esténként a kivilágított lépcsőház az oszlopokkal!

Hogyan telik a szenteste önöknél?
Nálunk a piros alma családi hagyomány, amely az egységet és az egészséget jelképezi. Mindig nagy gonddal választom ki a legmegfelelőbb gyümölcsöt. A közepébe egy gyertyát tűzünk, és annyi szeletre vágjuk, ahányan az asztal körül ülünk. Mindig megesszük az egészet, hogy jövőre is együtt lehessünk. Korábban anyám volt a felelős a karácsonyi menüért, most már évek óta én készítek el mindent. A káposzta otthon készül, a halászlé nem, mert azt túl nagy feladatnak érzem. Sokkal fontosabb, hogy az ember vidáman érkezzen meg ehhez a fontos naphoz, mint az, hogy mindent saját maga állítson elő. Nem ezen múlik az ünnep. Nem kell megszakadni!

Az interjú további részében arról is mesélt nekem Tóth Krisztina, milyen könyvet olvas jelenleg, mit ajándékoz  szívesen, hogyan élte meg  gyermekként, hogy a születésnapján jött a Mikulás és mi volt a legkedvesebb ajándék a fa alatt.

Kép: Falus Kriszta

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr6715393356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása