Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Amikor a nyaralás nemcsak a felhőtlen örömökről szól - Nőgyógyászati betegségekről dióhéjban

2020. augusztus 17. - Szemlélődő Szív

A nyári hónapokban szívesen töltjük szabadidőnket vízparton és uszodában. A vizes helyeken azonban nemcsak kedves ismerősökkel találkozhatunk, hanem különféle gombás fertőzésekkel is. Nőgyógyász szakértőnk segítségével bemutatjuk, melyek a nyári időszak leggyakoribb fertőzései, elmondjuk, mikor érdemes szakorvost felkeresni és azt is eláruljuk, hogyan előzhetjük meg a kellemetlen megbetegedéseket.

gyovaigabi.jpg

Egy átlagos napon: gomba és BV

"A páciensek a nyári-téli időszaktól függetlenül leggyakrabban gombás elváltozások miatt keresik fel a nőgyógyászt. Nem azért, mert ez a leggyakoribb betegség, hanem mert nagyon kellemetlen panaszokkal járhat – kezdi Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász. – A beteg heveny gombás hüvelygyulladásnál bőrpirosodást tapasztal finom felszíni hámlással, viszketésre, aktus közben és vizelés után fájdalomra panaszkodik.  A hüvelyi váladék általában túrós állagú, de lehet homogén fehéres folyadék is. A nők három negyede életében legalább egyszer átesik gombás eredetű hüvelygyulladáson, nyolc-tíz százalék azoknak az aránya, akiknél legalább négy alkalommal lép fel évente kifejezett hüvelyi tünetekkel járó hüvely- és szeméremtesti gyulladás. Tizenéves korban jelenik meg először, amikor a petefészkek már elég ösztrogént termelnek, változókor után ritkábban jelentkezik."

Gyovai doktornőt bakteriális vaginózis (BV) tüneteivel is viszonylag gyakran keresik fel a páciensek. – Ez a betegség akkor alakul ki, ha a védő hatású laktobacillusok száma csökken, ugyanakkor más, normálisan jelen lévő baktériumok elszaporodnak – folytatja szakértőnk. – A hüvelyi pH ilyenkor lúgosabb lesz. Sajnos van, aki hajlamosabb rá, stressz vagy vashiány elősegítheti a kialakulását. Olyan nőknél gyakoribb, akiknek nemi úton terjedő betegsége vagy több szexuális partnere van, illetve akik méhen belüli fogamzásgátló eszközt használnak. A bakteriális vaginózis önmagában nem tartozik a nemi úton terjedő betegségek közé. Előfordul nemi életet még nem élő vagy monogám nőknél is.

Nyári panaszok

Ha kimondottan a nyári hónapok megbetegedéseire fókuszálunk, azt látjuk, leginkább baktériumok okozta gyulladásokkal keresik fel a kezelőorvost. "A hüvelyi fertőzések típusos tünete a hüvelyi folyás. Bizonyos esetekben jelen lehet a nemi szervek égő-viszkető érzése. A folyás külleme és mennyisége a kiváltó októl függ. Időnként társulhat hozzá alhasi érzékenység, duzzanat, egyes esetekben pedig fájdalmas közösülés, illetve gyakori, fájdalmas vizeletürítés is – sorolja a doktornő."

A nyári időszakban gombás megbetegedésekkel is gyakran találkozik a szakember. A vizes fürdőruha ugyanis kedvez a gombák elszaporodásának. Sokan a hólyaghurut tüneteivel is nőgyógyászhoz fordulnak, mert a tünetek hasonlítanak a nőgyógyászati elváltozásokhoz, ugyanakkor nem mindig jelenik meg a hólyaghurut minden tünete, például a csípős vizelet sem.

girl wearing swimsuit and swims in swimming pool

Döntsön az orvos!

Mivel a hüvelyfolyásnak, a viszketésnek és a kellemetlen szagnak számos oka lehet, ilyen jellegű panaszok esetén mind gyermek- mind felnőttkorban mindig orvoshoz kell fordulni. A doktornő tapasztalatai szerint a nők legtöbbször próbálják megvárni, míg elmúlnak a tünetek, mivel a nőgyógyászati vizsgálatot sok páciens szereti elodázni. De ez persze attól is függ, mennyire kínzóak a tünetek. A betegek egy égő-fájó herpeszes sebbel nem sokáig várnak és egy condylomával sem. Ez utóbbi egy humán papillóma vírus okozta, eleinte apró, karfiolszerű bőrjelenség, ami ugyan nem fáj, de ijesztő lehet a megjelenése.

"Ha valaki gombás hüvelygyulladást diagnosztizál önmagánál, próbálkozhat gyógyszertári készítménnyel, de ha három nap után nem tapasztal javulást, elképzelhető, hogy nem működik az öndiagnózis vagy komolyabb gyógyszerre van szükség. Mindenkit arra biztatok, hogy minél hamarabb forduljon orvoshoz – hangsúlyozza Dr. Gyovai Gabriella. – A hüvely vizsgálatakor kiderül, milyen mennyiségű és állagú a folyás, van-e gyanú arra, hogy a fertőzés a méh nyakcsatornáját és a méhet is elérte. Tapintással a méh és környéke általában jól vizsgálható. Ha ez jelentős fájdalmat okoz vagy a beteg lázas, a fertőzés valószínűleg tovább terjedt.  Kialakulhatnak összenövések is, amelyek esetleg meddőséget okozhatnak. Ha védekezés nélküli szexuális együttlétbe keveredtünk, minél előbb keressünk fel orvost, ugyanis manapság olyan megjelenései is vannak a nemi úton terjedő betegségeknek, amelyek a szakembernek is feladják a leckét."

Miután a páciens megkapta a megfelelő tablettát vagy kenőcsöt, lényeges, hogy pontosan kövesse az orvos utasításait. Gyakori ugyanis, hogy a betegek túl hamar hagyják abba a gyógyszer szedését, mert néhány nap alatt eltűnnek a tünetek, de a kórokozók megbújnak és hamarosan újabb gyulladás lángol fel. Ezt azért is lesz nehéz gyógyítani, mert a kórokozók ellenállók lesznek a kapott gyógyszerre.

A hüvelyi fertőzések olykor alig okoznak tüneteket, vagy lehetnek akár teljesen tünetmentesek is mint például a chlamydia fertőzés. A kezeletlen hüvelyfertőzések egy része azonban néha súlyos, szövődményekhez, sőt később terméketlenséghez is vezethet, ezért nagyon fontos időben nőgyógyászhoz menni, ahol a megfelelő kezelést elő tudják írni. A biztos diagnózis és a szakszerű kezelés gyorsabb gyógyulást eredményez.

 

Mi a helyzet a férfiakkal?

A doktornő hangsúlyozza, hogy visszatérő panaszok esetén nemcsak a hölgyeket, hanem a partnert is kezelni kell. A gomba például a férfiak nemi szervén is okozhat bőrpirosodást finom felszíni hámlással, de leginkább tünetmentesen megbújik a fityma bellemezén belül. Legtöbbször a baktériumok okozta folyások sem okoznak problémát a férfiaknál, bár gennyes húgycsőfolyás náluk is előfordul és ilyenkor azonnal fel kell keresni az urológust.

 woman wearing bikini standing on rocks facing the sea

Hogyan kerüljük el a gombás fertőzéseket?

Ötleteink segítségével Ön is sokat tehet azért, hogy felhőtlenül tölthesse a nyári hónapokat.

  • Hordjon pamut alsóneműt!

A Candida gomba a nedves helyeket szereti. Mivel a pamut elnyeli a folyadékot és az izzadtságot, segít korádban tartani a gombás fertőzést.

 

  • Ügyeljen személyes higiéniájára!

A mellékhelyiségben elölről hátra törölje meg magát! Ezzel megakadályozhatja, hogy a baktériumok a végbélnyílásból a hüvelybe jussanak.

 

  • Kerülje a nagyon szoros nadrágokat, harisnyákat!

Válassza a lazább darabokat, hogy a hüvely környéke száraz maradhasson!

 

  • Maradjon tiszta és száraz!

Zuhanyzás vagy tusolás után törölje szárazra magát! Minél gyorsabban cserélje át átizzadt ruháit vagy a vizes fürdőruhát!

 

  • Kerülje az illatosított intim dezodorokat és zuhanyokat!

Ez segíthet a kényes pH egyensúly megtalálásában és megőrzésében.

 

  • Kapcsolódjon ki!

A stressz gyengíti az immunrendszert. A testmozgásra, a meditációra és a megfelelő mennyiségű alvásra mindenkinek szüksége van.

 

  • Fogyasszon natúr joghurtot!

Az antibiotikumok elpusztítják a testünkben élő jó baktériumokat. A natúr joghurt segít abban, hogy helyre álljon a bél- és a hüvelyflóra helyes egyensúlya.

 Ez a cikkem a Családi Lap 2019/7. számában jelent meg.

Kép: Dr. Lakatos Donatella és unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr4716167376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása