Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

"Meseország mindenkié" - ja, mégsem...

2020. október 13. - Szemlélődő Szív

Meseország mindenkié. Legalábbis az utópisztikus társadalmakban. A címében elfogadásra biztató kötet hatalmas tiltakozást váltott ki, sokakat megbotránkoztatott és azonnali állásfoglalásra késztetett. Ez természetesen az én figyelmem is felkeltette. Ám mielőtt elhamarkodott következtetéseket vontam volna le, feltettem néhány kérdést a könyvet kiadó Labrisz Egyesület munkatársának. Rédai Dorottya projektvezető segített, hogy jobban megértsem a mesekönyv szerkezetét, célját. És sok minden mást is.

person holding peace flag

Közel fele-fele arányban kezdő vagy kevéssé ismert, valamint befutott írók művei szerepelnek a kötetben. Milyen témákat dolgoztak fel a szerzők? 

A projekt célja egy olyan alternatív, emberi jogi megközelítésű mesekönyv megalkotása volt 6-12 éves gyerekeknek, amely a sokszínűséget és társadalmi igazságosságot helyezi középpontba. A könyv olyan meséket tartalmaz, amelyek hősei hátrányos helyzetű társadalmi csoportokhoz tartoznak. A mesekönyvben 16 mese és egy verses mese mutatja be a kirekesztés, megbélyegzés, elfogadás, szeretet, sokféleség, örökbefogadás, mélyszegénység, jótékonyság, nemi sztereotípiák és ezek áthágása, azonosnemű szerelem, nemváltás, kitagadás, befogadás, önelfogadás, felvállalás, önmegvalósítás, valamint a gyerekek elhanyagolásának, a családon belüli erőszaknak, az idős szülők gondozásának a témáját.

Honnan jött az ötlet, hogy létrehozzanak egy ilyen jellegű mesekönyvet?

Amikor a Labriszban azon gondolkodtunk, milyen témában bővítsük a tevékenységünket, eszünkbe jutott, milyen jó lenne, ha egyrészt a fiatalabb korosztályt is meg tudnánk szólítani, másrészt nemcsak az LMBTQ embereket érintő társadalmi problémákkal foglalkoznánk, hanem más társadalmi egyenlőtlenségekkel, hátrányos helyzetű csoportokkal, kirekesztéssel is. Az ezekhez kapcsolódó érzések, élmények, tapasztalatok más csoportokban is hasonlóak, akár az egyik megértésén keresztül is meg lehet érteni, hogy egy másik csoportot érintő igazságtalan bánásmód miért ugyanolyan rossz. Ezek a témák már óvodásoknál, kisiskolásoknál is felmerülnek, de a pedagógusok gyakran nem tudnak mit kezdeni ezekkel a témákkal. A mesék ebben jó közvetítők lehetnek, hiszen azokon keresztül akár áttételesen is érinteni lehet nagyon fontos kérdéseket.

five people laying on grass field making star sign

Számítottak arra, hogy ekkora figyelmet kap a könyv?

Arra igen, hogy lesznek szélsőséges megnyilvánulásai a minket már évek óta figyelő és zaklató szélsőjobbos csoportoknak. Arra viszont nem számítottunk, hogy ekkora ügy lesz belőle, ami mentén tömegek fognak állást foglalni így vagy úgy.

Mi az oka a könyv felé irányuló nemtetszésnek, gyűlöletnek?

A könyvet az első gyűlölködő reakciók azonnal LMBT mesekönyvnek kiáltották ki anélkül, hogy elolvasták volna. Valószínűleg ha nem egy leszbikus szervezet jelenteti meg ezt a könyvet, akkor észre se veszi senki. Pszichológusokat érdemes megkérdezni arról, hogy honnan jönnek, mit takarhatnak az ilyen extrém erős megnyilvánulások. A szélsőjobb régóta azzal vádol minket, hogy mi „megrontjuk” a gyerekeket azáltal, hogy (eddig az oktatási programunk, a Melegség és Megismerés keretében, most pedig a mesekönyvvel) beszélgetünk velük az LMBTQ emberek érzéseiről, életéről, nehézségeiről, megkülönböztetéséről. Ez nyilvánvalóan nonszensz, és azon az elképzelésen alapul, hogy a heteroszexualitás a norma, az egyetlen helyes és elfogadható irányultság, és minden más típusú szexualitás (és itt természetesen a felnőttek közötti, konszenzuson alapuló szexualitásról és kapcsolatokról beszélünk) ettől való „elfajzás”, „betegség” vagy netán „bűn”. Az így gondolkodó emberek nem értik a mellérendelő szerkezeteket, azt, hogy lehet valaki ilyen is, meg olyan is, meg amolyan is, ezek jól megférnek egymás mellett, nem kell az egyiket alárendelni a másiknak és gyűlölni vagy félni tőle.

Ha más előnye nem is, annyi bizonyára volt a kiemelt sajtófigyelemnek, hogy igencsak megnőtt a könyv iránti kereslet.

Ez így van. Eredetileg 1500 példányt nyomtattunk, ami váratlanul gyorsan (kb. 2 hét alatt) elfogyott. Óriási a kereslet, 15 000 példányban jön ki az utánnyomás, a könyvterjesztők által berendelt mennyiségek alapján. Rengeteg megkeresést és támogatást kapunk, sokan gondolják azt, hogy szükség van ilyen mesekönyvekre is. Nem terveztünk hasonló kiadványokat a közeljövőben, de ha lesz rá igény, elgondolkodunk rajta.

Kép: unsplash.com

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr9616238366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása