Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Kultúrák közötti párbeszéd - Tizenegy éves a Romani Design

2021. április 11. - Szemlélődő Szív

Tavaly ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Romani Design. Amikor még csak ismerkedtünk azokkal a kifejezésekkel, hogy "világjárvány" és "maszkviselés", telefonon készítettem interjút az első roma divatstúdió megálmodójával, Varga Erikával.

A Családi Lap 2020/ áprilisi számában megjelent írásom itt olvashatjátok először online formában. Mivel tavalyi cikkről van szó, a születésnapi programtervek már nem aktuálisak, az indulás és az első tíz év története azonban változatlan. Fogadjátok szeretettel!

nonap_romani_07.jpg

Társadalmi szerepvállalás, minőségi, egyedi termékek, hagyomány és modernitás. Röviden így foglalhatnánk össze, mit képvisel a Romani Design. Magyarország első roma divatstúdiójának megálmodójával, Varga Erikával beszélgettem a kezdetekről, dolgos hétköznapokról és népcsoportok közötti párbeszédről.

A Romani Design ötlete 2007-ben pattant ki a fejemből – kezdi Erika. – Szerettem volna olyan modellt kialakítani önmagam számára, amelyben együttesen valósulhat meg a kreatív alkotómunka és a társadalmi hasznosság. Vizuális üzeneteket készítettem, amelyeket igyekeztem minél több emberhez eljuttatni. Ehhez jó eszköznek bizonyult a divat és a design nyelvezete. Az infrastruktúra kiépítése után, 2010-ben nyitotta meg kapuit a divatstúdió.”

Az elmúlt tíz évben számos külföldi programon és rendezvényen képviselte Erika és csapata, élükön húgával, Varga Helenával,  Magyarországot és a hazai roma kultúrát. Megfordultak Lisabonban, Berlinben, Delhiben, Kuala-Lumpurban, Bangkokban is. A sikerhez és az elismeréshez természetesen a dolgos hétköznapokon át vezetett az út.

„Minden nap varrodázunk, a management is fontos terület. Gyakran fogadunk vendégeket, én is sokszor vagyok úton, előadásokat, workshopokat tartok országszerte – sorolja Erika. – A divattervezés mellett szívügyem az Éld az álmodat! elnevezésű tehetséggondozó programunk, amellyel nehéz sorsú roma fiataloknak próbálunk segíteni. Képességeket, készségeket fejlesztünk, építjük a roma identitásukat. Megismertetjük őket a divat területéhez tartozó presztizs szakmákkal, ezzel támogatva jövőbeli pályaorientációjukat. Bepillantást nyerhetnek például a tervezés, a varrás, a fodrászat, a kozmetika, a fotózás, a styling világába. Divatbemutatókra visszük őket, de arra is lehetőségük nyílt már, hogy az Operettszínház színészeivel álljanak egy pódiumom. Ezenkívül minden évben van egy-két, a divatszakmát tanuló roma vagy nem roma fiatal, aki gyakornokként tevékenykedik nálunk. A szokásos tevékenységeink mellett mostanság a stúdió belső tereinek felújításával foglalkozunk. Túlvagyunk egy nagyon szép nőnapi kampányon, amelyben négy roma értelmiségi, művész hölgyet fotóztunk. Egyszóval meglehetősen elfoglaltak vagyunk.”

nonap_romani_01.jpg

A folyamatos munka során mindig kellenek olyan élmények, személyek, ahonnan  inspirációt meríthetünk. Erikát a munkája során egyszerre motiválja maga a ruhatervezés és a romák társadalmi integrációjának segítése. Ennek a kettőnek az összefonódása adja azt a különleges, egyedi elixírt, amely a Romani Design termékeit jellemzi. 

Minden kollekciónak van ugyanis egy határozott üzenete, egy nagyon fontos gondolata, amely vizuálisan kötődik a romák kulturális identitásához. Erikát tehát azok a társadalmi üzenetek inspirálják a ruhatervezés során, amelyekkel párbeszéd indulhat két népcsoport között. 

„A divat alkalmas arra, hogy fontos emberi értékeket mutassunk meg – magyarázza. – A darabjaink egyaránt szólnak multikulturalizmusról, elfogadásról, nyitottságról, bátorságról, önazonosságról. A munkáimmal mindenkit arra biztatok, hogy bátran mutassa meg a saját egyéniségét. A legfrissebb kollekcióban, a Romani Blueprintben például arról beszélünk, mennyire fontos nekünk, romáknak, hogy a magyar és a roma identitásunkhoz is kapcsolódjunk, hiszen ez a kettő egyszerre fontos számunkra. A kollekcióban szépen látszódnak ezek a kapcsolódási pontok, a két kulturális identitás megfér egymás mellett, sőt egymásból táplálkozik. A kékfestő ruhadarabokon keveredve jelennek meg a roma és a magyar motívumok.”

nonap_romani_06.jpg

A társadalmi szerepvállalás önmagában persze kevés lenne, ha a táskák, az ékszerek, a ruhák nem lennének szépek és egyediek. Amikor elindult a stúdió, Erika a saját közösségében gyűjtött régi alapanyagokat, azoknak a feldolgozásából készített teljesen egyedülálló ruhadarabokat. Egy ideje már a saját mintáikat készítik. Ebben nagy segítség Erika húga, Helena, aki egyedi táskái mellett segít megvalósítani azt, amit a tervezőnő megálmodott. Erika szívéhez a természetes alapanyagok állnak közel, szívesen használ bátrabb színeket, kéket, rózsaszínt, pirosat. Mostanság a kékfestő motívum és a Romani divatműhelyben készülő kékfestő selyemminták a kedvencei. Mivel a termékek magas minőséget képviselnek és méltányos körülmények között készülnek, egyre inkább nő a kereslet irántuk. Elsősorban azok a hölgyek és férfiak keresik őket, akik egyetértenek a márka értékrendjével. Közéjük tartoznak hazai művészek, üzletasszonyok, diplomaták, külföldiek, roma értelmiségiek.

Erika nemcsak a szélesedő vevőkörre büszke. Amikor elkészít egy kollekciót, mindegyikben van egy-egy ruha, ami a szívéhez nő. Ezek az ún. „Romani best of darabok”, amelyek egy közösségi esemény vagy kiállítás keretében idén újra életre kelnek majd.

nonap_romani_05.jpg

„Talán azokhoz a darabokhoz kötődöm leginkább érzelmileg, amelyekhez személyes élmény fűz. Az első ruhadarabjaim között van egy, aminek az alapanyagát az egyik, fiatalon meghalt nagynéném ruhája adta. A sárga alapon kasmír rózsás anyagból egyedi maxiruha készült, amit a mai napig őrzök. Szerettem a My Identity, My Freedom és az Ikon kollekciót is. A Frida Kahlo ihlette darabok voltak a kedvenceim. Nagy élmény volt számomra, amikor a Nemzeti Galériában tárlatot vezethettem a festőnő kiállításán és többször elvihettem a tehetséggondozott fiataljainkat. Nagyon inspiráló számomra az élete és az, ahogyan kiállt a saját viselete mellett is. A Frida ihlette kollekciónk a szakmától és a vásárlóinktól  is elismerést kapott.”

Ne higgyük azonban, hogy csak a mexikói festőnő munkássága ilyen ösztönző! Varga Erika is sokakat inspirál, ahogyan társadalmi párbeszédet generál romák és magyarok között. Ehhez nyújt különleges apropót egy kerek születésnap.

Idén tíz éves a Romani Design. Kiállításokat, divateseményeket, kisebb-nagyobb szalonprogramokat tervezünk az új enteriőrben, de a részletes programokra még egy kicsit várni kell. A kerek évfordulót együttműködő megtisztelő partnereinkkel, intézményekkel, múzeumokkal, szakértőkkel és művész, értelmiségi barátainkkal méltóképpen szeretnénk megünnepelni.” 

Kép: Pályi Zsófia

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr1616497798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása