Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Megmentené a bolygót? Egye meg a csomagolást! 2. rész

2019. június 24. - Szemlélődő Szív

Itt olvashatod az ehető csomagolásokról szóló írásom első részét.

Ehető csomagolással elsősorban fagyasztott és egyesével kiszerelt termékeknél találkozhatunk. Az elkövetkező évek feladata, hogy a felhasználás köre tovább bővüljön, és levesek, kávék, egyéb, forró folyadékok tárolására is alkalmas legyen.

De mielőtt nagyon előreszaladnánk az időben, nézzük meg, milyen jótékony hatásokat is tulajdoníthatunk az ehető polimereknek! Először is hamarabb lebomlanak, mint bármilyen más polimer. Másrészt alkalmasak arra, hogy javítsák a csomagolt étel érzékszervi tulajdonságait, tehát tovább megőrzik az étel színét, állagát, aromáját. Mindez annak köszönhető, hogy antimikrobiális és antioxidáns hatással is rendelkeznek. Harmadrészt az innovatív technológiák lehetőséget teremtenek arra, hogy a mezőgazdasági felesleg új életet kaphasson, ezáltal pedig csökkenjen a kidobásra szánt élelmiszer mennyisége. A fogyasztókban mindeközben fokozódhat a környezettudatosság, mert megszakítják a hagyományos hulladékkört és nincs szükség újrahasznosításra. Mivel a csomagolást meg lehet enni, kisebb terhelést jelent a hulladéklerakók vagy az újrahasználatért felelős cégek számára.

eggs, bread, milk, and rolling pin

Az új technológia időnként azonban még kihívásokkal küzd. Például ha egy csomagolás vízben oldódó, akkor párás és hideg időben is könnyebben tönkre mehet. Bizonyos környezetben és a szállítás során is felmerülhetnek higiéniai aggályok. Emiatt néhány ehető csomagolásnál továbbra is szükséges egy külső réteg, hogy megóvja az élelmiszert a szennyeződésektől és hogy biztonságosan fogyasztható legyen. Könnyen előfordulhat viszont, hogy ez biológiailag nem lebomló anyagból készül. Élelmiszerbiztonsági kérdések miatt azonban nem érdemes aggódnunk. Mivel az ehető polimerek ételként és csomagolóanyagként egyaránt funkcionálnak, jó néhány előírásnak meg kell felelniük. Értelemszerűen sem mérgezőek sem szennyezőek nem lehetnek. Végül, de nem utolsósorban a fogyasztók gondolkodását is meg kellene változtatni, hogy a vásárlók nyitottan álljanak a fejlesztésekhez.

Úttörőnek lenni nem egyszerű. Egy francia vállalat olyan ehető csomagolást dobott a piacra, amely elsősorban cseppfolyós termékeket – mint amilyenek a joghurtok vagy a pohárkrémek –  von be egy növényi alapú hártyával. Ez olyan réteget képez a terméken, mint a zöldség vagy a gyümölcs héja, tehát meg lehet pucolni, meg lehet mosni. Ennek ellenére nem aratott osztatlan sikert a vásárlók körében, mivel a vevők higiéniai hiányosságoktól és fertőzésektől tartottak. Sokan ugyanis nehezen viselik, ha valami nincs becsomagolva, mert úgy gondolják, a bebugyolált termék védve van a kórokozókkal szemben. A probléma áthidalása érdekében cukornádból lebomló csomagolást készítettek, a márka joghurtjait pedig növényi alapú műanyag tartókban hozzák forgalomba. A cél persze az lenne, hogy erre se legyen szükség. A cég munkatársai most azon törik a fejüket, hogyan tudnák mindezt elérni. Két lehetőség közül választhatnak. Az egyik szerint saját márkás éttermeket hoznak létre. A másik eshetőség az, hogy olyan tökéletesre alkotják meg a terméküket, hogy a vásárló erőt vesz magán, legyőzi a csomagolásmentes termék iránti ellenszenvét, és az ízletes csemege miatt vállalja a reformkülsőt. Hogy melyik stratégia válik be, majd az idő eldönti.

white ceramic mug on table

A Humusz Szövetség munkatársa mindenesetre szkeptikusan áll az ehető csomagolásokhoz, hiszen ezek esetében is egyszer használatos termékekről van szó. Urbán Csilla úgy látja, viszonylag könnyen és gyorsan bomlanak le házi komposztálási körülmények között, begyűjtésükre és központi lebontásukra azonban továbbra sincs lehetőség.

„Ha csomagolásról beszélünk, nem feltétlenül az a legfontosabb kérdés, hogy milyen anyagból készül, hanem hogy milyen minőségben, mennyi időre tervezik. Természetesen az egyszer használatos termékek esetében mind a fa, mind a papír, mind az üveg és fém is óriási környezeti terheléssel jár, nem csak a műanyag. Viszont ha tartós, többször használatos termékekről van szó, egy jó minőségi jellemzőkkel rendelkező, újrafeldolgozható műanyag is lehet környezetbarát.” – összegez Urbán Csilla.

Ez a cikkem a Zöld Ipar Magazin 2019 májusi számában jelent meg.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr2314909444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása