Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

5 tény az Eiffel-toronyról

2016. március 30. - Szemlélődő Szív

Százhuszonhét éve, 1889. március 31-én adták át hivatalosan az Eiffel-tornyot.

A francia főváros látványosságáról következik most öt érdekesség.

1. Az 1889. évi világkiállításra készült Gustave Eiffel tervei alapján. A megépítés apropóját a francia forradalom századik évfordulójára kiírt és elnyert pályázat adta. Az eredetileg húsz évre tervezett torony építkezése során sokak nemtetszésüknek adtak hangot, köztük az író, Guy de Maupassante is, aki állítólag azért ebédelt a torony éttermében, hogy ne kelljen látnia azt. Húsz évvel az átadás után végül egészen gyakorlati okok miatt nem bontották le: a csúcsán rádióadót és meteorológiai berendezéseket helyeztek el.

 

2. Bár sokan az Eiffel-tornyot tartják Párizs és egész Franciaország jelképének, valójában csak a negyedik leglátogatottabb turistacélpont. Első helyen megelőzi a Notre Dame (14 millió látogatóval évente), majd ezt követi a Sacré Coeur (10 millióval) és a Louvre (9 millióval). Napjainkban évente hétmillióan tekintik meg, akiknek 75%-a külföldi. A megnyitó óta körülbelül 250 millió turista kereste fel. 

3. Háromszáz méteres magasságával 1930-ig, vagyis a New York-i Chrysler Building megépítéséig a világ legmagasabb épülete volt.

4.  1665 lépcső vezet fel a tetejéig. Három látogatható emelet van (57 m, 115 m és 276 m magasságban), a legmagasabb kilátóteraszról derült időben 72 km-re is el lehet látni. A kiváló panorámához nem kevesebb, mint két és fél millió szegecsre van szükség, hogy megtartsák a torony  tíztonnás tömegét. Hétévente hatvan tonna festék felhasználásával festik újra.

5. A torony hivatalos oldala felhívja a figyelmünket arra, hogy az építményről nappal készült képeket szabadon felhasználhatjuk, az esti vagy éjszakai felvételeket azonban szerzői jogok védik, így azokat csak megadott összeg ellenében tehetjük közzé.

 

 

Az összeállítás forrása:

http://www.parizsilatnivalok.hu/eiffel-torony.html

http://www.parizs.eoldal.hu/cikkek/eiffeltoronytortenete.html

http://parizs.latnivaloi.hu/eiffel-torony

http://help-tourists-in-paris.com/2013/05/19/10-fragen-und-antworten-zum-eiffelturm-in-paris/

http://www.toureiffel.paris/en/everything-about-the-tower/the-eiffel-tower-at-a-glance.html

A kép forrása:

http://www.freeimages.com/photo/eiffel-tower-1305482

A videók forrása:

https://www.youtube.com/watch?v=r65KAj2sB0U

https://www.youtube.com/watch?v=zPfLqVSlDEE

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr478544994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása