Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

5 tény az autizmusról

2016. április 01. - Szemlélődő Szív

https://m.blog.hu/tu/tudomany/image/autizmus.jpg

Április 2.: Az autizmus világnapja

Bár az autizmus a lakosság egy nem elhanyagolható százalékát érinti, sokunkban még ma is a misztikus ismeretlenség köde borítja ezt az állapotot. Öt tényt gyűjtöttem össze, amelyek segítenek jobban megérteni az autisták világát.

1. Az autizmus a viselkedés jellegzetes tüneteivel leírható állapot. Olyan fejlődési zavar, amely szociális és kommunikációs kognitív készségeket érint és fogyatékos állapotot eredményezhet. Tünetei közé sorolhatjuk a társaktól való elkülönülést, a magányra vágyást vagy a szokatlan közeledést; a beszéd hiányát, a nyelv szó szerinti értelmezését; ragaszkodást az állandó, megszokott rutinokhoz; a szűk körű érdeklődést; lábujjhegyen járást vagy csökkent fájdalomérzetet. A legtöbb autista nem teremt vagy kezdeményez kapcsolatot, kerülik a szemkontaktust, kommunikációjuk a szülőkkel is csak a legszükségesebb információk cseréjére korlátozódik. A legsúlyosabb tünetek a gyermekek kettő és öt éves kora között jelentkeznek.

2. Két típusát különböztethetjük meg: az erősebb Kanner-szindrómát és a gyengébb Asperger-szindrómát. Ez utóbbit átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszint jellemzi. Ez az állapot számos híres és elismert zsenit adott a világnak. Közéjük tartozik többek között Einstein, Darwin, Newton, Michelangelo, Mozart, Picasso, Lewis Carroll, Andy Warhol, Orwell és Kant.

3. Pontos okát nem ismerjük. A kutatók jelenlegi álláspontja szerint genetikai és környezeti hatások egyaránt állhatnak a hátterében. Bár az autizmus nem gyógyítható, számos fejlesztési móddal könnyíthetünk az érintettek életén. A várható élettartamot az autizmus nem befolyásolja.

4. Nem tudni, pontosan hány autista él ma Magyarországon. Egyes számítások tizenhatezer, mások százezer főt említenek. Az autista gyermekek öt százaléka válik önálló felnőtté, körülbelül harminc százalékuk mutat jelentős fejlődést, a többi hatvanöt-hetven százalék ellátásra szorul.

5. Ötször gyakrabban fordul elő fiúknál, mint lányoknál.

 

Az összeállítás forrása:

http://www.autista.hu/mi-az-autizmus/

http://aosz.hu/az-autizmusrol/

http://fejlesztok.hu/hasznos-olvasmanyok/17-Autizmus/62-mi-az-autizmus.html

http://tudomany.blog.hu/2015/01/20/autizmusrol_outsidereknek

http://pecsibolcsesz.hu/cikk/az_autizmus_nem_betegseg_hanem_a_letezes_egy_modja

A kép forrása:

https://m.blog.hu/tu/tudomany/image/autizmus.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr868525742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása