Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Mi kell az életben maradáshoz?

2016. szeptember 16. - Szemlélődő Szív

Ahogy arról előző bejegyzésemben már beszámoltam, "Az út" című film gondolkodtatott el azon, vajon mi is kell ahhoz, hogy embertelen körülmények között is életben maradhassunk. Sokat törtem a fejem, hogyan is írjak erről a témáról. Először valóban háborús konfliktus és apokalipszis idején is használható praktikák ötlöttek fel bennem, aztán bővítettem a témát a mindennapok problémás időszakaira. Az alábbiakban közreadott tanácsok leginkább élni segítenek bármikor, bármilyen körülmények között.

1. Tégy az egészségedért, dolgozz az állóképességedért!

A gimis angoltanáromtól hallottuk szeptember 11-én, mi is történt aznap délelőtt New Yorkban. Miközben aznap az iskolakörök futásától kifulladva méltatlankodtunk a tüdővel alig bírható terhelés miatt, a tesitanárunk csak annyit mondott: "Soha nem tudhatjátok, mikor lesz szükségetek arra, hogy nagyon gyorsan tudjatok futni." És ez valóban így van. A gimis osztályfőnökünk fia például még a szocializmus éveiben sakkversenyre utazott a Szovjetunióba. Egyik nap késelők támadták meg, ő viszont nemcsak a szellemi, hanem a fizikai sportokban is jeleskedett, így sikeresen kereket oldott, a támadók pedig bottal üthették a nyomát. A megfelelő állóképesség tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy egy-egy szorult helyzetből sikeresen kerülhessünk ki. Fordítsunk figyelmet izmaink karbantartására! Étkezzünk változatosan, részesítsük előnyben a friss, hazai, évszaknak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket! Gondterhelt időszakokban mindenféleképpen szánjunk időt a mozgásra! Berozsdásodott tagjaink meg fogják hálálni a gondoskodást.

2. Kerülj egyensúlyba a természettel!

Y és Z generációk internetfüggő tagjai tárják szét tanácstalanul a karjuk, amikor GPS híján kelet vagy nyugat felé kell venniük az irányt. A mai harmincas korosztály és a náluk fiatalabbak komoly kihívásokkal küzdenek, amikor a térerő és a wifi cserben hagyja őket. Felgyorsult világunkban is vannak azonban üdítő kivételek! A Magyarországon is népszerű brit túlélőbajnok, Bear Grylls legtöbbször olyan túlélést segítő praktikákat oszt meg műsoraiban a nézőkkel, amelyeket látva a kanapén ülők gyomra felfordul és undorral kevert értetlenséggel figyelik, ahogyan Grylls kibelez egy kígyót a kamerák előtt, hogy aztán annak bőrébe ürítse vizeletét, hogy elkerülhesse a kiszáradást. Ha hasonló technikáknak nem is vesszük hasznát egy-egy túlhajszolt napon, abból azért meríthetünk energiát, ha elektromos készülékeinket hátrahagyva gyakrabban töltjük szabadidőnket erdőben, hegyen vagy vízparton.

erdely.JPG

3. Járj nyitott szemmel!

Járványokat, földrengéseket, háborúkat és egyéb, hétköznapi lelki viharokat is túl lehet élni, ha az ember elég szemfüles. A világ tele van kínálkozó lehetőségekkel, csak észre kell vennünk őket! Hívhatjuk ezt a fajta szemléletet dörzsöltségnek és rafináltságnak egyaránt. Mindenesetre nem árt, ha a kínálkozó lehetőséget némi leleményességgel ötvözzük. Mindez azonban mit sem ér, ha nem rendelkezünk legalább egy szerényebb méretű kapcsolati tőkével. Sokan lebecsülik, pedig békeidőben is életet menthet, ha van kivel megosztanunk kétségeinket, bosszúságainkat, örömeinket. Ne féljünk megosztani gondolatainkat másokkal! Talán olyan helyről fog érkezni a segítség, ahonnan nem is számítanánk rá.

4. Higgy abban, hogy sikerülni fog!

Amikor egy féléves ösztöndíj miatt több száz kilométer és két határ választott el a későbbi férjemtől vagy amikor az otthonomtól egy nyolcvan kilométerrel távolabbi városban találtam munkát, mindig tudtam, hogy csak átmeneti állapotról van szó. Tudtam, hogy a férjemmel megvárjuk egymást és hogy meg fogom kapni álmaim munkáját a szülővárosomban. Borzasztó türelmetlenül vártam, mikor jön el az én időm és az én lehetőségem. Teltek az évek, aztán amikor legkevésbé számítottam rá, megszólalt a telefonom, és munkát ajánlottak abban az iskolában, ahol tizenöt évvel korábban eldöntöttem, hogy ott akarok tanítani.

Jöjjön bármilyen nehézség, a legfontosabb, hogy higgy magadban! Bármilyen akadályt le tudsz küzdeni!

Magyar szöveggel itt.

 Kép: saját

Videó: youtube

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr911701047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása