Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Így takarékoskodj a vízzel a fürdőszobában!

2017. szeptember 06. - Szemlélődő Szív

Emlékeztek még a hőségriadókkal tarkított nyári hónapokra? Ugye milyen kellemes volt a tikkasztó kánikulában medencékben és természetes vizekben csobbanni, beugrani a zuhany alá vagy magunkba dönteni több liternyi folyadékot? Azért, hogy a gyerekeinknek is legyen lehetőségük ezekre a - világ számos pontján luxusnak számító - tevékenységekre, felelősségteljesen kell gazdálkodnunk meglévő vízkészleteinkkel. A konyhai lehetőségekről korábban már írtam, most a fürdőszobában alkalmazható praktikákat veszem sorba.

Water,sink,stream,clear

1. Hagyd zárva a vízcsapot!

Igen, ez egy magától értetődő tanács, ha a vízfogyasztásunk mennyiségén akarunk faragni. De belegondoltál már, hányszor folyatod feleslegesen a vizet? Fogmosás közben és amikor a sampont a hajadra vagy a tusfürdőt a börődre dörzsölöd, teljesen szükségtelen folyatnod a vizet. Vegyél egy csinos kis fogmosó poharat, és gargalizálj abból! Fürdés helyett részesítsd előnyben a tusolást!

2. Gyűjtsd a tiszta fürdővizet!

Azt hiszem, nem kell bizonygatni, mennyi felesleges vegyszerrel érintkezünk nap mint nap. Figyeld meg, mi történik, ha a hét egy napján - ha bátor vagy, akkor pedig minden másnap - nem kensz magadra tusfürdőt, nem locsolsz habfürdőt a kádba! Ha nem izzadtál meg napközben, valószínűleg nem fog sem neked sem a környezetednek feltűnni, hogy kihagytál a tisztálkodási rituálédból néhány irritatív kemikáliát. A dugót necsak fürdésnél dugd be a kádba, hanem akkor is, ha tusolsz! Aztán a tiszta vizet merd egy vödörbe, és használd fel a lakáson belül viráglocsolásra, a kert öntözésére vagy a terasz lemosására! A bátrabbak erősen szennyezett ruhák áztatásakor is alkalmazhatják.

3. Gyűjtsd a tusfürdős/ habfürdős fürdővizet!

Az előbbi módszert követve lapátold a használt vizet egy vödörbe, aztán minden WC-használat után löttyints egy adagot a WC-be!

4. Gyűjtsd a feleslegesen kiengedett hideg vizet!

Hajmosáskor vagy zuhanyzásnál jó néhány liter víz elfolyik, míg megérkezik a meleg víz. Ennek azonban nem feltétlen kell használatlanula a szennyvízbe kerülnie. Tegyél egy kisebb vödröt, egy fazekat vagy egy kancsót a csap alá, amíg a meleg vízre vársz! Használd fel leveskészítésnél, viráglocsolásra, állatok itatására, töltsd a vízforralóba és készíts egy finom teát vagy csak igyál egy méretes pohár tiszta vizet! Zuhanyzás után a kádat is kiöblítheted magad után ezzel. Ha visszérproblémák kínoznak, alkalmazd a hideg-meleg vizes váltózuhanyt! Amíg a meleg vízre vársz, már folyathatod a hideget a lábadra. A fürdés végén pedig felhasználhatod a felfogott hideg vizet!

5. Gyűjtsd a szárítóban összegyűló vizet!

Ha szárítógéped van, az egyes programok végén összegyűlt vizet öntsd egy vödörbe és használd a fenti ötletek valamelyikének megvalósítására!

Kép: freeimages

Ha tetszett a cikkl oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr4312776396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása