Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Az olaj, amihez vér tapad - avagy a pálmaolaj környezetpusztító hatásai

2018. augusztus 06. - Szemlélődő Szív

Orangutan, Monkey, Ape, Primate, Animal, Wildlife, Wild

Pálmaolaj: egzotikus név, trendi fogalom. Vagy mégsem? A divatosnak ítélt élelmiszer hosszútávon nemcsak a növény- és állatvilág fajait sodorja a kihalás szélére. A mi életünket is megnehezíti, ha nem csökkentjük a megvásárolt pálmaolaj mennyiségét.

Mivel a pálmaolajfa csak trópusi klímán él meg, az ültetvények több, mint fele (9,7 millió hektár) Malajziában és Indonéziában található. Ezenkívül Afrikában, Ázsia csendes-óceáni partvidékén, Latin-Amerikában és a Karibi-térségben termesztenek pálmaolajat. Hiba lenne viszont azt hinni, hogy ez a probléma minket, európaiakat nem érint.

A pálmaolaj kiváló alapanyaga az élelmiszer- és a vegyiparnak. Miben fordul elő? Szinte mindenben. Használhatjuk főzőolajként, a legtöbb margarinnak ez az alapanyaga, megtalálható cukrász és félkész termékekben, a legtöbb folyékony mosószerben, szappanban, samponban, kozmetikai termékben, ipari kenőzsírban és bio üzemanyagban. Jó minőségű, változatos formájú és olcsó. A többi növényhez képest jóval nagyobb a hozama, az előállítási költsége viszont – az alacsony munkabérek miatt – jóval jutányosabb. Ennek viszont megvan az ára.

Palm, Oil, Fruit, Background, Ripe, Red, Produce

A pálmaolaj termesztése több szempontból is károsan hat a környezetre. A talajerózió, a levegő-, a talaj- és a vízszennyezés, a növényvédő szerek, valamint a klímaváltozás mind elkerülhetetlen járulékok. Óránként 300 futballpályányi erdőt irtanak ki, hogy a pálmaolaj termesztéséhez szükséges földterülethez jussanak. Egy hektár erdő kiirtása 6000 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár. Veszélyeztetett állatfajok – orrszarvúk, elefántok, tigrisek, orángutánok – sodródnak a kihalás szélére. Évente 1000-5000 orángutánt ölnek meg azért, hogy a pálmaolaj minél nagyobb profitot hozzon néhány üzletembernek. Ennek hatásaként Malajziában a 80 őshonos emlősfajból mára csak 11 maradt.

Hogy hat ránk, ha kevesebb faj marad a Földön? Ha felborul bolygónk törékeny egyensúlya, szembe kell néznünk a következményekkel: a tiszta víz egyre nagyobb kincs lesz, az élelmiszer előállítása pedig egyre sérülékenyebb. A bolygó állatpopulációja egyre szűkebb lesz, és egyre kevésbé áll ellen a betegségeknek, a szárazságnak és a klímaváltozásnak. A kiszámíthatatlan időjárás aszályhoz és pusztuláshoz vezet. A felboruló ökoszisztéma sokak megélhetését is veszélybe sodorja.

Mit tehetünk, ha nem akarunk részesei lenni a kegyetlen erdő- és fajirtásoknak? Vásároljunk tudatosan! Szánjunk időt arra, hogy végigbogarásszuk a címkét! Ha pontos megnevezés nélkül csak „növényi olaj” szerepel az összetevők között, kezdjünk el gyanakodni! Keressünk rá a gyártók nevére az interneten, hogy kiderüljön, hogyan viszonyulnak a pálmaolaj-kérdéshez! Csatlakozzunk különböző pálmaolajmentes csoportokhoz! Vegyük magunknak a fáradtságot, hogy etikus körülmények között előállított, a pénztárcánkat sem megterhelő alternatívákat keresünk! Nemcsak a védtelen orángutánkölykök lesznek hálásak, hanem az elkövetkező évtizedek nemzedékei is.

Ez a cikkem a Szentesi Életben jelent meg.

Kép:  unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr1514165357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása