Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Októberi cikkeim a Life.hu-n

2018. november 02. - Szemlélődő Szív

Októberben a következő cikkek kerültek ki a kezem alól.

Így kellene felvilágosítanunk gyermekeinket egy nőgyógyász szerint

Az a bizonyos nőgyógyász, akivel az interjút készítettem, Dr. Gyovai Gabriella. A doktornővel korábban is dolgoztam már együtt. Akkor a szülés utáni depresszióról nyilatkozott nekem.

"Sok szülő bizonytalanodik el, amikor csemetéje arról érdeklődik, hogyan is kerül a kisbaba az anyuka hasába. Hány éves korban kezdjük a felvilágosítást? Hogyan beszéljünk erről a kényes témáról? Gyermekeink szexuális felvilágosításáról Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyászt kérdeztem."

"- A szülők gyakran igyekeznek lerázni magukról a felvilágosítás terhét. Mi ennek az oka?

- A szülők azt szokták mondani, hogy azért nem akarják feszegetni a témát, mert majd attól lesz a gyereknek szexuális késztetése, egyébként meg boldog tudatlanságban élne. Ezt viszont senki sem gondolhatja komolyan.
A másik félelem az, hogy a szülők nem érzik magukat eléggé kompetensnek és azt gondolják, nem tudnák megfelelően elmagyarázni ezt a témát. Ha elbizonytalanodnak, segítség lehet a jó könyv és a rajzfilm, például a Hogyan lesz az ember."

boy holding hands with person on road

 

Család és karrier - interjú a Sanofi gyógyszercég vezérigazgatójával, Szörényi Beátával

Folyamatosan foglalkoztat, ki hogyan, milyen módszerrel egyezteti össze a családi életet a hivatásával. Korábban már egy Tóth Krisztinával készített interjúban is pedzegettem ezt a kérdést. Akkor Krisztinát valamelyest ki is hoztam a sodrából ezzel.

"Amikor egy nőnek gyermeke születik, új, eddig ismeretlen feladattal találja szemben magát. Minél előbb meg kell tanulnia, hogyan zsonglőrködjön munka és családi élet között. A szakmai sikerekről és a karrierépítésről azonban az után sem kell lemondanunk, hogy anyává válunk. A Sanofi gyógyszercég vezérigazgatóját, Szörényi Beátát vezető pozícióról, feladatok összehangolásáról és társadalmi szerepvállalásról egyaránt kérdeztem."

"Nyilván minden vezetőnek szüksége van családi háttérre, támogatásra, amit én mind a férjemtől, mind a kisfiamtól maximálisan megkapok. A család toleranciája, bizalma és közös kompromisszumok nélkül nem működik ez a dolog, függetlenül attól, hogy nőről vagy férfiról van szó. Vezetőnek lenni szándék, képesség és személyiség együttállása, nem kor vagy nem függvénye."

 

Tilalom vagy liberalizáció? - Abortusz a világ körül

"Tavasszal Írország egy megengedőbb abortusztörvény mellett tette le a voksát. A legfrissebb információk szerint januárra várhatólag törvénybe is iktatják a módosításokat. Ennek kapcsán annak jártam utána, hogyan viszonyulnak a terhességmegszakítás kérdéséhez a világ különböző pontjain."

"Latin-Amerikában az abortuszok három negyede illegális keretek között történik. Egy év alatt tizenhét millió nem biztonságos abortuszt hajtanak végre világszerte. Éves szinten világviszonylatban több mint 23 000 nő veszíti életét nem biztonságosan végzett abortuszok során. Abban a tizennégy fejlődő országban, amelyet a nem biztonságos abortusz gyakorlata jellemez, a terhességmegszakításon átesett nők 40 százalékánál, vagyis közel felénél jelentkezik valamilyen komplikáció, amely orvosi ellátást igényel. A fejlődő országokban hozzávetőlegesen 6,9 millió nőt kezelnek évente ilyen problémákkal. Ezen a döbbenetes számon fölül vajon hányan vannak, akikhez egyáltalán nem vagy későn érkezik orvosi segítség?"

woman holding ultra sound result film

 

Mindig van ok a kiközösítésre - Lépjünk fel együtt az iskolai zaklatás ellen!

Tanárként, szülőként elengedhetetlennek tartom, hogy szót ejtsünk az iskolai agresszió jelenségéről. Korábban Jodi Picoult Tizenkilenc perc című regénye kapcsán már bemutattam, mihez vezethet, ha valaki éveken keresztül céltáblája a kortárscsoport froclizásának.

"Egy pofon, kiközösítés vagy megfélemlítés. Sajnos ezek mindegyike elválaszthatatlan a gyerekközösségek mindennapjaitól. A bullying olyan jelenség, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül. Tódor Marina óvoda- és iskolapszichológus, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, Gordon-tanári kommunikációs tréner osztotta meg velem a témával kapcsolatos tapasztalatait."

"Bármilyen külső jegy, mely megkülönbözteti a diákot a társaitól (pl. túlsúlyos, szemüveges, alacsony vagy épp magas) célponttá teheti. Ami a belső tulajdonságokat illeti, az áldozat gyakran introvertált, passzív, önalávető, alacsony önértékelésű, magányos, önmagát hibáztatja a kudarcért, szenzitív, csendes, óvatos. Ettől persze lehet eltérés, és tulajdonképpen bárki válhat áldozattá."

"az áldozattá válástól leginkább a magas érzelmi intelligencia, megfelelő szintű kommunikációs képességek tudnak megóvni, melyek kialakításában nyilvánvalóan nagy szerep jut a szülőknek, sőt még a testvéreknek is!
Ha pedig már megtörtént a baj, illetve folyamatosan zajlik gyermekünk zaklatása, ne bagatellizáljuk el, és ne essünk abba a hibába, hogy őt kezdjük el hibáztatni vagy a megoldást teherként a nyakába akasztani, mondván: „Védd meg magad, gyerekem!”"

person shadow boxing grayscale

 

Beszéljünk őszintén az elmúlásról! - Gyermekek és a gyász

"Halottak napján a legtöbb család megemlékezik elhunyt hozzátartozóiról, szeretteiről. Ebben az időszakban elkerülhetetlen, hogy a kisgyermekek is szembesüljenek az elmúlással, az élet végességével. Vajon hogyan érdemes szülőként ehhez a témához közelítenünk? Hány éves kortól szabad temetésre vinnünk gyermekeinket? Hogyan segíthetjük őket gyászuk feldolgozásában? Kérdéseimre Singer Magdolna író, újságíró, mentálhigiénikus szakember, gyászterapeuta adta meg a választ."

"A temetésen való részvétel segíti a halál tényének tudomásul vételét, elkerülhetővé teszi a kirekesztettség érzését, és megtapasztalhatja az emberi melegség, összetartozás, együttérzés erejét. Utána lehet erről beszélgetni, ami szintén segíti a feldolgozást. Ne mulasszuk el azonban felkészíteni arra, mi fog történni a temetésen, hiszen, ha nem tudja, hogy a lélek már nincs a testben, rémülettel töltheti el, amit ott tapasztal."

grayscale photography of cemetery

 

Neked melyik téma nyerte el legjobban a tetszésed?

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr4014339723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása