Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

2019 januári cikkeim a Life.hu-n

2019. február 18. - Szemlélődő Szív

Idén januárban újabb szintet ugrottam az újságírásban. Ettől az évtől nemcsak heti egy cikkem jelenik meg a Life.hu-n, hanem heti kettő. Így már nehezebb egy bejegyzésben összefoglalnom, miről is írtam egy hónap alatt, de ez legyen a legnagyobb problémám! Lássuk hát a listát!

woman on bike reaching for man's hand behind her also on bike

Megfelelési kényszer - avagy bármit megteszünk, hogy elfogadjanak minket?

"Életünk során több olyan közösségnek is tagjaivá válunk, amelyek szabályait be kell tartanunk, normáikhoz alkalmazkodnunk kell, ha a zavartalan együttélés a célunk. De vajon akkor fogadnak el minket hamarabb, ha feltétel nélkül behódolunk a csoport vagy egy tekintélyszemély akaratának, vagy ha megvillantjuk önálló gondolatainkat?...

Ugyanis mialatt görcsösen szeretnénk megfelelni másoknak, a spontaneitás, a felhőtlen öröm és az élet valódi élvezete veszik el a mindennapjainkból."

Érkeznek a félévi bizonyítványok, kezeld helyén a jegyeket!

"Az oktatási intézmények heteken belül kiküldik az értesítőket a diákok első öt hónapos teljesítményéről. Mennyire kell komolyan vennünk az elért eredményeket? Mennyire büszkélkedhetünk egy színjeles bizonyítvánnyal? Mit tükröznek a félévi jegyek? A kép jóval árnyaltabb, mint azt elsőre hinnénk...

És ne csak arra korlátozódjon a közös társalgás, hogy megkérdezzük, mi volt az iskolában. A válasz nagy valószínűséggel úgyis csak annyi lesz: „semmi”. Ha az őszinte és önreflexív beszélgetést említettük, szülőként érdemes néhány kérdést feltennünk magunknak, mielőtt elcsüggednénk a félévi jegyek láttán. Lehet, hogy olyan elvárásokat fogalmazunk meg, amelyeknek gyermekünk nem igazán tud megfelelni? Nem azért, mert gyengébbek az értelmi képességei, mint azt szeretnénk, hanem azért, mert olyan tudományterületet próbálunk ráerőltetni, amelyhez sem kedve, sem affinitása."

Panaszkodás helyett inkább megoldást keress!

"Állítólag a magyar kimondottan pesszimista nép és örömét leli a panaszkodásban. A folyamatos sopánkodás viszont nem csak az egészségünkre lehet ártalmas. Társas kapcsolataink is kárát láthatják...

Amíg ugyanis azzal töltjük az időnket, hogy negatív gondolatokat ismételgetünk, közelebb kerülünk a klinikai depresszió, az alkoholizmus, különböző evési rendellenességek, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatához."

woman raising her right hand inside black and brown vehicle

Nők a volán mögött - szakítsunk a férfiak terjesztettte sztereotípiákkal!

"Talán a mi környezetünkben is élnek olyan férfiak, akik előszeretettel hangsúlyozzák, milyen jól vezetnek. És talán mi is láttunk már olyan hölgyeket, akik rettegve ültek be a volán mögé. Tényleg jobban vezetnek a férfiak? Vagy csak az elménk játéka, hogy nőként csapnivaló sofőrnek érezzük magunkat? ...

Ha ritkán ülünk a volán mögé, valóban rosszabbul fog menni a vezetés. A bizonytalanság és a félelem pedig csak fokozza a vezetéssel szembeni aggályainkat. Az esetleges kudarcok könnyen kedvét szeghetik a gyakorlatlan sofőrnek. Ezzel pedig az ördögi kör be is zárul és az „én borzalmas sofőr vagyok”-mantra önbeteljesítő jóslatként fog működni."

Ezt jelenti ma Magyarországon a kultúra

"Számomra a kultúra az, ami felemel a mindennapok taposómalmából és kicsinyes acsarkodásából. A kultúra esztétikai élményt és okos gondolatokat hordoz magában. Emiatt kultúra címszóval egy kalap alá veszem bármely hivatás képviselőjét, ha kiemelkedően, profin, inspirálóan végzi a munkáját, és ezzel értéket közvetít. Ilyen lehet többek között egy könnyűzenei koncert fellépője, ha az előadó belead apait-anyait a produkcióba. Ilyenkor olyan energiák szabadulnak fel a színpadon, amelyekből nekem is jut bőven, és amelyekből még hetekkel később is töltekezhetek az előbb már említett szürke hétköznapok során, mert színt visznek az ember életébe."

Kötelező önkéntes munka - avagy a teherként megélt érettségiig vezető út

"2016 január elsejétől minden nappali tagozatos, 25 év alatti diáknak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesítenie, hogy megkezdhesse az érettségi vizsgáit. De miért is van szükség erre az iskolaszagú és éppen ezért nemszeretem elfoglaltságra? Hogyan működik a kötelező önkénteskedés? Talán nem egészen úgy, ahogy szeretnénk...

Minden közösség és így maga a társadalom is csak akkor lehet működőképes, ha tagjai kellő érzékenységgel és odafigyeléssel fordulnak egymás felé. A mindennapi taposómalom szürkeségében, amikor az egók és az akaratok szünet nélkül egymásnak feszülnek, kortól függetlenül nem árt kimozdítani az embereket a megszokott rutinból, és a pitiáner problémák helyett a valóban egzisztenciális bizonytalanságok, sőt olykor tragikus emberi sorsok felé irányítanunk a figyelmüket - akár kamaszkorban is."

bori.jpg

Az egészséged kulcsa ott hever a torkodban - Az éneklés mint csodaszer

Aki ismer, nem csodálkozik, hogy az éneklés nem maradhatott ki a legutóbbi témáim közül. Az illusztrálásnál pedig nem hiányozhatott Péterfy Bori.

"Egy skandináv kutatás szerint három titka van a hosszú életnek: a kempingezés, a táncolás és az éneklés. Most ez utóbbi jótékony hatásait mutatjuk be...

Svéd szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az éneklés nemcsak a vér oxigénszintjét növeli, hanem egyfajta boldogsághormont, oxitocint is felszabadít, csökkenti a stresszszintet és a vérnyomást. A göteborgi egyetem kutatói azt találták, hogy azoknak a szívdobbanása, akik kórusban énekelnek, összehangolódik. Ez olyan nyugtatóan hat ránk, mint a jóga. Az éneklésnek hatása van a pulzusszámra is. ez pedig csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Éneklés során pontosan, kontrolláltan kell levegőt venni. A ki- és a belégzés így hasonló hatást ér el, mint a jógalégzés. Segít ellazulni és a szívműködésünkre is kedvezően hat, mert oldja az izmok feszültségét, ezáltal csökken a kortizol nevű stresszhormon mértéke a vérünkben."

Kép: unsplash és saját

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr4814629772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása