Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Bevezetés a veszélyes hulladékok világába - HAK, *, OKIR, 200 kg 2. rész

2019. június 29. - Szemlélődő Szív

A veszélyes hulladékokról készített cikkem első részét itt olvashatod.

„A lakosságnak és az ipar szereplőinek egyaránt törekedniük kell a veszélyes hulladék mennyiségének csökkentésére – hangsúlyozza Vermes Péter. – A vállalatok számára ehhez a BAT (Best Available Technologies – legjobb elérhető technológia) technológiai ajánlások alkalmazása nyújt segítséget. Lakossági és vállalati szinten egyaránt lényeges a tudatos tervezés és a hosszú távú megoldások alkalmazása. Összességében a legjobb módszer a veszélyes hulladék keletkezésének megelőzése. Ha nincs módunk a megelőzésre, alapvetően három eshetőség jöhet szóba: a hasznosítás, az ártalmatlanítás és a lerakás – sorolja Vermes Péter. – Ez a sorrend prioritási rangsor is. A lehető legnagyobb mennyiségben kell hasznosítani a hulladékokat. Vannak azonban olyan hulladékok – mint egyes fémsalakok vagy akkumulátorok, – amelyekre Magyarországon a lerakáson kívül nincs elérhető hasznosítási technológia, más országokban viszont működnek különféle hasznosítási módszerek. Külön engedélyezési eljárást követően lehetőség van arra, hogy ezen hulladékokat külföldre szállítsák. Veszélyes hulladékot ártalmatlanítási céllal országhatárokon át szállítani azonban nem megengedett.”

aerial photography of vehicles running on vehicle intersection route at daytime

A hulladékgazdálkodási törvény értelmében a veszélyes hulladék termelőjének, tulajdonosának kell gondoskodnia arról, hogy a veszélyes hulladék a megfelelő helyre kerüljön. A gazdálkodó szervezetek kötelezettek a veszélyes hulladékaikat arra engedéllyel rendelkező kezelőnek átadni, illetve nyomon követni annak sorsát. Lakossági szinten minden ember kötelessége a szelektív hulladékgyűjtés és a gyűjtőpontok igénybevétele. Kommunális hulladékgyűjtőbe, valamint lomtalanítás során tilos veszélyes hulladék el-, illetve kihelyezése.

A gyűjtőpontokon és az erre specializálódott cégeknél szakértők gondoskodnak a veszélyes hulladék megfelelő tárolásáról. „A veszélyes hulladékot arra engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetek – hulladékkezelők – veszik át és kezelik – tájékoztat Vermes Péter. – Ha a hulladékot tárolni kell, azt olyan veszélyeshulladék-tárolóhelyen lehet megtenni, ami rendelkezik a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság által jóváhagyott üzemeltetési szabályzattal. Itt különböző műszaki feltételeknek is meg kell felelni, ami garantálja, hogy ne károsítsák a környezetet.” 

woman covered with pink smoke bomb

Mindannyiunk érdeke, hogy érdemben foglalkozzunk a veszélyes hulladékkal, hiszen nem megfelelő kezelésük számos szerteágazó, környezetszennyező jelenség forrása lehet. A háztartási tüzelőberendezésekben való égetés jelentős levegőterhelést okoz. A „vadlerakók”, vagy nem megfelelő műszaki védelemmel ellátott lerakók szennyezik a talajt, a talajvizet, a nyílt vizeket. A nem megfelelő tárolás szintén szennyezést okoz. Ezen közegeken keresztül a növények és állatok is veszélyeztetetteké válnak, amivel közvetlenül vagy közvetetten az emberiség is károkat szenved. Gondoljunk itt akár a rossz levegőminőségre, ennek szív-és érrendszeri szövődményeire, vagy akár a táplálékláncon keresztül az emberi szervezetbe jutó káros anyagokra, mint például az ólom.

Ez a cikkem a Zöld Ipar Magazin 2019 május/ júniusi számában jelent meg.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr4414918384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása