Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Nyaralni „zölden” is lehet, összhangban a természettel

2019. július 21. - Szemlélődő Szív

Miközben gondtalan szabadságunkat töltjük, akaratlanul is komoly károkat okozhatunk a természetnek. Összeállításunkból kiderül, hogyan járul hozzá a mértéktelen utazgatás a globális felmelegedéshez, mit jelent a fenntartható turizmus és milyen apró praktikákkal csökkenthetjük vakációnk ökológiai lábnyomát.  

nature, wetland, swamp, forest, wood, land, landscape, tree

Földön, vízen, levegőben

Minél távolabbi úticélt választunk, annál nagyobb mértékben járulunk hozzá a környezet-, ezen belül pedig a légszennyezéshez. A hazai helyett sokan választják a külföldi üdüléseket és a fapados járatokat. Nem is gondolnánk, de az olcsó repülőjegyekért valójában igen drága árat fizetünk: tízszer több ember veszíti ugyanis életét a repülőjáratok okozta légszennyezés miatt, mint repülőbaleset következtében. A repülőgépek az autókhoz hasonló káros anyagokat, kén-dioxidot és nitrogén-oxidot okádnak magukból.

A légszennyezéssel kapcsolatos halálesetek tíz százalékáért a repülőgép-üzemanyagok okolhatók. Ez évente legalább 10.000 ember halálát jelenti.

aeroplane, travel, cruiser, sea, water, summer, vacation

A helyzet akkor sem rózsás, ha gépjárművel utazunk, hiszen az autók, buszok, motorkerékpárok károsanyag-kibocsátása növeli a légkör szén-dioxid és egyéb, üvegházhatású gáz tartalmát. A nap melege így a légkörben marad, és tovább melegíti a Földet. A levegőszennyezés következtében pedig emelkedhet a daganatos, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi megbetegedések (pl. asztma) és a születési rendellenességek száma.

Egy kellemes hajókázás alternatívát kínálhat a zöld utazáshoz – gondolhatnánk. Valójában viszont a hajóközlekedéssel együtt járó környezetszennyezés éves szinten 60.000 ember haláláért tehető felelőssé.

Félelmetes számok. Mégsem azt szeretnénk sugallni, hogy ezentúl ne mozduljunk ki szűkebb környezetünkből. Arra szeretnénk inkább felhívni a figyelmet, hogy utazás közben is szánjunk figyelmet a természet védelmére, az erőforrások kímélésére, a környezetszennyezés elkerülésére. Ehhez nyújt lehetőséget a fenntartható turizmus és a határainkon belüli úticél.

A cikk folytatásában dr. Tóth Éva, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának adjunktusa avat be minket az öko- és a tömegturizmus rejtelmeibe. Zárásként pedig néhány gyakorlati tanácsot adok arra vonatkozóan, mitől lesz valóban környezettudatos a nyaralás.

A folytatást a Képmás.hu oldalon olvashatjátok.

Kép: pixnio.com

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr8314956904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása