Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Három szövőszék, hat gyerek, tucatnyi díj – Zsigmond Zsuzsa népi iparművésszel beszélgettem

2019. július 25. - Szemlélődő Szív

Az első portrém, amely a Képmás online-on jelent meg.

Az online rendelések és a hobbiszintű shoppingolás korában valódi kuriózumnak számítanak a minőségi, kézzel készített termékek. A régmúlt idők hagyományait örökíti tovább Zsigmond Zsuzsa kéziszövő népi iparművész, aki kertészmérnöki diplomával, hat gyermek édesanyjaként a Népművészet Ifjú Mestere, nem mellesleg családi kézműves foglalkozásokat vezet. Életút a gyógynövénytermesztés szaktól a szövőszékig.

zsigmond_zs1.jpg

Expressz hirdetéssel az új cél felé

„Mindig is szerettem saját kezemmel készíteni dolgokat. Édesanyám megtanított kötni és horgolni, tinédzser koromban ruhákat varrtam magamnak, és bonyolultabb tárgyakat is készítettem makramé technikával.” Zsuzsa férje is meglepődött, amikor az egyetemi évek alatt váratlanul közölte vele, hogy szeretne egy szövőszéket.

„Hetekig unszoltam a férjem, hogy vegyünk egy Expressz újságot, hátha találunk benne ilyen hirdetést. Végül csak vettünk egy lapot, amiben találtunk egy 1890-ben készített, sárközi szövőszéket, amihez jutányos áron jutottunk hozzá.”

„Hazahoztuk, majd a Néprajzi Múzeumban folytatott előtanulmányok után indulhatott a térbeli puzzle, mert szétszedve vettük. Azóta is ezen a széken dolgozom a legtöbbet.”

Fonalhiány, odafigyelés, extázis

Zsuzsa elsősorban vásznakat, vékonyabb anyagú szőtteseket készít. Asztalterítői, kenyeres kendői, szádái (fényáteresztő függöny) a legnépszerűbbek, de babahordó kendőt, törülközőt, különböző méretű zsákocskákat, tarisznyákat, illetve ágytakarókat, sötétítő függönyöket, vállkendőket is sző. Kizárólag természetes alapanyagú, leginkább pamut- és lenfonalakkal, ritkábban gyapjúval, díszítéshez kenderrel vagy jutafonallal dolgozik.

A cikk folytatását a Képmás.hu oldalon olvashatjátok.

Kép: Zsigmond Zsuzsa

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr8014973278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása