Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Korai klimax - kiváltó okok és megoldások

2019. október 03. - Szemlélődő Szív

Ízelítő a kepmas.hu-ról

Amikor a 40 az új 30, sok nő érzi lendületesnek és fiatalnak magát a harmadik X után is: gyermeket vállal, karriert épít vagy épp megvalósítja önmagát. Ennyi idősen kevesen gondolnak a változókorra, pedig a menopauza már a harmincas korosztályt is érintheti.  

silhouette of a woman with pink and purple sky

Ki irányít?

„A fogamzásgátlási módszerekkel a nők maguk dönthetnek arról, mikor legyenek állapotosak vagy mikor menstruáljanak – kezdi a témát dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász. – Ehhez a szabadsághoz képest furcsa és ijesztő lehet az a tünetegyüttes, amely a termékeny kor végét harangozza be. Ezek a jelenségek ugyanis kevésbé kontrollálhatók, ráadásul a kezelésekről is megoszlanak a vélemények.”

Önmagában már az is megtépázhatja az önbizalmunkat, ha úgy érezzük, nincs a kezünkben a gyeplő, nem mi irányítunk, nincs ráhatásunk a dolgokra. Emellett még szembe kell néznünk az öregedéstől és az ismeretlentől való félelmeinkkel is. Ráadásul a változókort számos olyan panasz kísérheti, amely testileg-lelkileg megviselheti a nőket. Ha ez a folyamat a vártnál évekkel vagy akár évtizedekkel korábban következik be, még inkább ijedtséget szülhet.

..

Sokasodó tünetek, sokkoló diagnózis

A korai, azaz perimenopauzát rendszerint akkor diagnosztizálják, amikor egy harmincas-negyvenes éveiben járó nő orvoshoz fordul, mert menstruációs zavarokkal küzd vagy nem sikerül teherbe esnie.

Néhány esetben viszont már a nőgyógyászati vizsgálatot megelőzően is árulkodnak jelek a testünkben végbemenő változásokról. Ezek többnyire megegyeznek azokkal a tünetekkel, amelyek a természetes menopauzát is kísérik.

„A korai menopauza során az agyalapi mirigy tüszőserkentő hormonja magas, és a hormonszintek sem teljesen stabilak. Ez idő tájt hőhullámok, mellfeszülés, alvászavar, ingerlékenység, ízületi fájdalom, vagyis klimakterikus arthropátia, valamint gyors csont- és kollagénvesztés jelentkezhet” – sorolja dr. Gyovai Gabriella.

„Azt hittem, meghalok”

Valami hasonlót tapasztalt a 44 éves Vali is. „A ciklusom mindig olyan pontos volt, mint egy óramű, így könnyen tudtam tervezni. Egy éve azonban furcsa változást vettem észre magamon. Először autóvezetésnél tűnt fel, hogy hamar kiborulok, ha valaki nagyon lassan megy előttem vagy ügyetlenkedik. Az irodában – ahol vezető beosztásban dolgozom – elkezdtem máshogy viselkedni, mint eddig. Ha nem értette valaki a feladatot, amit kiadtam, hamar elkezdtem kiabálni. A férjemnek is feltűnt a változás…

A teljes cikket a kepmas.hu oldalon olvashatjátok.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr9315191568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása