Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

A megbocsátás pszichológiája

2020. január 18. - Szemlélődő Szív

Egy banális félreértés, egy meggondolatlan mondat elegendő ahhoz, hogy évekre, évtizedekre megromoljon két ember viszonya. Tudjuk, hogy a harag nem jó tanácsadó, mégis hajlamosak vagyunk őrizgetni sérelmeinket. Ezzel viszont nemcsak másoknak, hanem magunknak is ártunk.

 couple hugging each other during sunset

A kognitív fejlődéshez kapcsolódóan a megbocsátás többféle típusát különböztethetjük meg. A bosszúálló megbocsátás szintjén a feloldozás csak akkor helyénvaló, ha a sértett már bosszút állt vagy jóvátették az elkövetett bűnt. Az elvárt megbocsátás szintjén a személy azt érzi, a különféle normák miatt szükséges megbocsátani. A legmagasabb szinten az egyén azért bocsát meg, mert az hozzájárul a szociális harmónia és a feltétel nélküli szeretet megvalósulásához. Talán nem is gondolnánk, de szintén a kognitív fejlődéssel áll összhangban, hogy idősödve egyre nagyobb valószínűséggel bocsátunk meg.

Döntési kontra érzelmi megbocsátás

A pszichológia kétféle megbocsátást különböztet meg, az egyik a döntési, a másik az érzelmi. Mint a neve is mutatja, a döntési megbocsátás egy racionális döntés eredménye és már akkor is bekövetkezhet, amikor még negatív érzéseket táplálunk a másik iránt. Az érzelmi megbocsátáshoz ezzel szemben hosszabb időre van szükség. Mivel a megbocsátást gyakran megelőzi a sokk és a düh, először rendeződniük kell a bennünk zajló viharoknak, és csak ezután jöhet szóba a megbocsátás. Jó tudnunk, hogy a valódi megbékélésnek mindenféleképpen feltétele, hogy az érzéseink összhangban legyenek racionális döntéseinkkel.

Amikor szívünkre vesszük a dolgokat

Ha dühösek, sértődöttek és bosszúvágyók maradunk, annak mindenféleképpen meglesz az ára. Ezek az érzések ugyanis mind fizikai mind lelki jóllétünkre és kapcsolatainkra is károsan hatnak.

Egyrészt a haragtartás alvásproblémákat és kimerültséget okozhat. Az ugyanis, hogy fenntartsuk a haragot, hatalmas érzelmi energiákat emészt föl. Amikor pedig kimerülnek emocionális tartalékaink, könnyen depresszióban süllyedhetünk.

Másrészt az ellenségesség megnöveli a szív- és érrendszeri problémák valószínűségét, ugyanis pont olyan hormonális változásokat idéz elő, mint egy stresszhelyzet.

Amikor az ember megbocsát, javul az egészségi állapota, csökken a szorongás, a depresszió és a düh szintje, a házasságokban előforduló konfliktusok gyakorisága. Emellett erősödik az immunrendszer, javulnak a központi idegrendszeri folyamatok és a szociális készségek, vagyis hatékonyabb konfliktuskezelési módszereket választunk szorult helyzetekben. 

...

A teljes cikket a kepmas.hu-n olvashatjátok.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr9915415988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása