Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Online sztrájkol a világ az élhető jövőért

2020. április 24. - Szemlélődő Szív

A Fridays For Future Hungary sajtóközleménye

24 órás körkapcsolásos globális élő közvetítéssel készül a Fridays for Future a mára, április 24-ére meghirdetett V. globális klímasztrájkra, az élő adás a Youtube-on érhető el

group of people raising cardboard box with text near building

Tavaly szeptemberben 150 ország több mint négyezer városában több mint 4 millió ember vonult utcára a Greta Thunberg kiállásával létrejött mozgalom szervezésében, de a Covid-19 miatt kialakult járványhelyzet lehetetlenné teszi az eddigi, a Fridays for Future mozgalomtól megszokott, utcai sztrájkok megrendezését. A diák aktivisták ezért Berlintől Litvániáig, Argentínától a Fülöp-szigetekig, Izraeltől és Szíriától Ausztráliáig világszerte online demonstrációkat tartanak, melyet egész napos élő közvetítésbe is összefűznek. Az élő közvetítésbe 27 ország kapcsolódik be, a lista és a menetrend itt látható.

man holding white and red no smoking sign

Az online kiállással egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő iránti igényünket szeretnénk megmutatni. A Fridays for Future célja, hogy a kialakult helyzetben is felhívja a társadalom figyelmét, arra, hogy az ökológiai és klímaválság egyre sürgetőbb vészhelyzet, amely mindannyiunkat fenyeget. A járvány lecsengése után nem folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk – hangsúlyozza az FFF magyarországi csoportja. A mostani válság lehetőséget jelent arra, hogy új irányt vegyünk – a járvány okozta gazdasági válsághelyzet megoldása során a természet és a társadalom jólléte kell, hogy az elsődleges szempont legyen.

Az FFF Magyarország ezért a #mivagyunkavaltozas jelszóval szervezte a Facebookon 13.30-kor kezdődő online kiállását. Az aktivisták mellett felszólal többek között Lányi András filozófus és Mező János, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgaztója is, aki beszédében azt hangsúlyozza, “most döntünk a jövőnkről. Most döntünk arról, hogy milyen Magyarországon, milyen Európában és milyen világban szeretnénk élni.”

A nemzetközi akciókban néhány országban korlátozottan az utcákra is készülnek: a világ néhány pontján azt kérik az emberektől, hogy tegyenek ki táblákat az ablakaikba, Berlinben pedig a város központjába egy kijelölt pontra várnak több mint 10 ezer táblát az aktivisták, hogy aztán ezek képei árasszák el az internetet. 

Kép: unsplash

Szöveg: FFF Hungary

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr1115637758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása