Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Kezdjünk el jógázni!

2020. június 12. - Szemlélődő Szív

Az elmúlt hónapok kellően próbára tették lelki tartalékainkat. Ha úgy érezzük, elegünk van a szorongásból és az önostorozásból, itt az ideje, hogy belevágjunk a jógába. Nem mindegy azonban, hogy kezdünk neki. Mire ügyeljünk? Melyik irányzatot válasszuk? Szenczy Erzsébet jógaoktatót, az Eszenczy Jógastúdió tulajdonosát kérdeztem.

joga2.jpg

A jóga a XXI. század trendi mozgásformái közé tartozik, bár többezer éves múltra tekint vissza. A modern kor emberének mennyire van kapcsolata azzal a szellemiséggel, amit a jóga közvetít?

A legtöbben a fizikai gyakorlatokon keresztül kezdenek el ismerkedni a jógával. Már a kezdetektől fogva, vagyis több, mint 3.000 éve, a jóga első lépései között szerepel az ászanák (testhelyzetek) gyakorlása.  A jóga filozófiája szerint ugyanis csak azután tudunk az elme lecsendesítésére koncentrálni, ha megszabadítjuk testünket a fizikai szenvedéstől.

Ami a mai kor jógaóráit illeti – beleértve a sajátjaimat is – elsősorban a fizikai gyakorlatokra helyezzük a hangsúlyt. Az az oktatótól és persze az irányzattal függ, hogy a tanítványokkal mennyire pontosan dolgoztatjuk ki az ászanákat. Én személy szerint a precizitás híve vagyok. Azt hihetnénk, elvész a mentális fejlődés, ha túlzottan a fizikai gyakorlás részleteire koncentrálunk. Valójában minél bensőségesebb kapcsolatba kerülünk egy gyakorlattal, annál egyhegyűbb lesz a gyakorlásunk is, és sikerülhet, hogy az adott pillanatban egy dologra összpontosítsunk. Amikor a mozdulatok pontosságára figyelünk, észrevétlenül a jelenben tartjuk az elménket, elfelejtünk a múlton gondolkodni vagy épp a jövőn aggódni. Eközben olyan mozgó meditáció jön létre, aminek segítségével egyszerre válik rugalmasabbá a testünk és csendesebbé az elménk. Az a csiszolatlan gyémánt pedig, ami valójában mi magunk vagyunk, szép lassan elkezd tündökölni.

A jógának számos irányzata van. Mi alapján válasszuk ki a nekünk valót?

Az összes újkori, modern irányzat a Hatha jógán alapszik. A többé-kevésbé ismert gyakorlatok attól függően nyernek új értelmet, hogy az adott irányzat mire helyezi a hangsúlyt. Van, aki az áramlásra (Vinyasa flow) vagy épp a gyakorlatok hosszabb kitartatására (Jin-jóga). Sokak által kedvelt a szigorúan kötött gyakorlatsorokból felépülő Ashtanga óra vagy akár a végletekig a precizitásra törekvő Iyengar jóga is. A cél mindegyiknél ugyanaz, vagyis az elme lecsendesítése és a testi-lelki egyensúly megteremtése. A választék széles, a kérdés inkább az, hogy a gyakorló melyik tanártól fogadja szívesebben a tanítást, melyik szemlélettel tud jobban azonosulni. Az iskolai tananyag is minden intézményben azonos, az eredményesség tehát nem ezen, hanem tanár és diák kapcsolatán múlik. Az Eszenczy Jóga Stúdióban az órák nagy részét én tartom, így az idelátogatók leginkább az általam képviselt Precíz Jógával találkoznak. Ezenkívül a Vinyasa Flow és a Kundalíni jóga is megtalálható nálunk. joga1.jpg

Az elmúlt hónapokban számos online időtöltés közül választhattunk. Jó ötlet otthon, oktató videókat követve belevágni a jógába?

A jóga nem cél, hanem eszköz a saját fejlődési folyamatunkban. Ehhez nélkülözhetetlen a külső instrukció nélküli önálló gyakorlás. Ha erre még nem állunk készen, segítség lehet az online órák követése. Kellő alapismeretek mellett nem látok kivetnivalót abban, ha valaki a mozgásnak ezt a fajtáját választja. Azt viszont senkinek sem javaslom, hogy kezdőként online órákkal indítson. A biztonságos alapok megszerzéséhez elengedhetetlen tanár és diák személyes kontaktusa. A személyre szabott szóbeli instruálás vagy a megfelelő pillanatban érkező fizikai javítás hiánya rossz irányba is terelheti egy kezdő gyakorló fejlődését. Megtévesztő és veszélyes, ha egy ászanát csupán képek alapján próbálunk lekövetni, hiszen a mozdulatok sokkal többet rejtenek magukban, mint amit egy-egy filmkockából érzékelhetünk.

A járványhelyzet miatt ti is tartottatok online órákat?

Igen, mi is próbálkoztunk ezekkel, több-kevesebb sikerrel. A visszajelzések és a tapasztalat is azt mutatta, hogy Szentesen, ahol a lakosság döntő többsége kertes házban él, jóval kevesebben éltek az online órák lehetőségével, mint nagyobb városokban. Sokan mesélték, hogy bár nagyon hiányzott nekik a jóga, nem tudtak otthon megfelelő körülményeket teremteni hozzá, ezért úgy döntöttek, megvárják a karantén végét, és személyesen vesznek részt az órákon. Amint a jogszabályok engedték, újból megnyitottuk stúdiónkat. Ugyan létszámlimit mellett és előzetes bejelentkezéssel, de újból várjuk a jógázni vágyókat. Az első héttől kezdve szinte minden foglalkozásunk teltházas. A karantén alatt elmaradt tanfolyamainkat is újraütemeztük, így szép lassan minden visszatér a régi kerékvágásba.

Ez a cikkem a Szentesi Életben jelent meg.

Kép: Barna Péter, PontFotó

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr8215805798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása