Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Miért nyaraljunk?

2020. július 29. - Szemlélődő Szív

A hétköznapok taposómalmában sokan szeretik abba az illúzióba ringatni magukat, hogy nélkülük megállna az élet a munkahelyen, épp ezért nem mennek szabadsága és a nyarat is végigrobotolják. Ez a hozzáállás azonban idejekorán kiégéshez, mentális és fizikai problémákhoz vezethet. Egy kis kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van.

relax1.jpg

Az Economic Times cikke arra figyelmeztet, hogy a folyamatos stressz nemcsak testi tünetekhez vezethet, hanem hatékonyságunkat is csökkenti. Ha úgy dolgozunk, hogy nem iktatunk be rövidebb-hosszabb szüneteket, annak kapcsolataink és eredményes kommunikációnk látják kárát, ingerlékennyé válunk, könnyebben hozunk rossz döntéseket. Egy nyaralással azonban elejét vehetjük ezeknek a problémáknak, sőt, optimistábban, produktívabban folytathatjuk a munkát. Amikor ugyanis elkezdjük tervezni a nyaralást, „túlélő” üzemmódból „kreatívba” kapcsolunk. Amint útnak indulunk, csökken a stressz-szintünk, és könnyebben tudunk akár munkahelyi, akár magánéleti nehézségeinkre megoldást találni.

A Financial Times beszámolója szerint már az is sokat számít, ha néhány napra kiszakadunk a munka világából, ugyanis nem a távollétek hossza, hanem az átélt élmények – hétköznapitól eltérő – minősége, intenzitása számít igazán. A nyaralás első napja pont emiatt sokkal emlékezetesebb, mint az ötödik vagy a tizedik.

Azért is célszerű rövidebb kiruccanásokat terveznünk, mert a jótékony hatások csupán néhány hétig érezhetőek. Ahogy egyetlen nap alatt nem tudunk 24 óránál többet aludni, úgy egy hosszabb nyaralásból sem tudunk néhány hétnél tovább töltekezni.

relax2.jpg

Mielőtt elkezdenénk a vakációt tervezni, vegyük fontolóra  Soojung-Kim Pang, a Stanford Egyetem tanárának tanácsait! A szakértő szerint négy pillérre érdemes építenünk a nyaralást: a kikapcsolódásra, a kontrollra, az ügyességre és a mentális leválásra. De mit jelent ez pontosan?

A professzor kikapcsolódás alatt olyan tevékenységeket – sétát vagy tévénézését – ért, amelyekhez nem szükséges koncentrált figyelem és gondolkodás. A kontroll azt jelenti, hogy mi magunk dönthetjük el, hogyan töltjük az időnket. Az ügyesség olyan erőpróbára, kihívásra utal, amelyre aktív nyaralás, például vitorlázás vagy sziklamászás során van szükségünk. Végül, a mentális leválás azt jelenti, hogy lerakjuk a munkahelyi feladatokat, nem hagyjuk, hogy a munkával kapcsolatos felelősség a szabadság alatt is nyomja a vállunkat. A rezgő okostelefonok és az állandó online elérhetőség korában talán ezzel a legnehezebb megbirkóznunk. Mégis érdemes kilépnünk egy kicsit a mókuskerékből.

A legjobb, amit tehetünk, ha úgy tekintünk a nyaralásra, mint egy befektetésre vagy jóllétünk, jövőnk zálogára. A vakáció alatt új helyeket, embereket, kultúrákat, nézőpontokat ismerhetünk meg, ennek pedig a későbbiekben hasznát vehetjük. Ne sajnáljuk az időt magunkra!

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr9616082464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása